Stroom in de schuur

Neptun

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een 5 aderig 4mm2 grondkabel naar de schuur getrokken.

Daar will ik 1 krachtstroom stopcontact (16A) en 1 of 2 normale (2 polige) groepen maken.

Op de afbeelding het huidige "huisgedeelte" en het toekomstige "schuurgedeelte".

Wat vinden jullie van de tekening en welke aardlekautomaten (in paars) zijn geschikt voor deze situatie?


schuur stroom.JPG
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is niet uitvoerbaar zo. Wegens vereiste selectiviteit kunnen beveiligingen in de schuur maximaal voor 6 A uitgevoerd worden (uitgaande van een standaard hoofdzekering 3 x 25 A). Tenzij je de hoofdzekeringen laat verhogen naar een hogere waarde, dan ben je wel een smak meer geld per jaar kwijt voor capaciteitstarief. Buiten de benodigde aanpassingen aan de groepenkast, want alles moet dan zwaarder uitgevoerd worden.

En dan nog kan er geen aardlekschakelaar/aardlekautomaat 30mA na een aardlekschakelaar/aardlekautomaat 30 mA toegepast worden. Zijn waarschijnlijk ook wel weer oplossingen voor, maar daar heb ik verder te weinig verstand van om dat exact te beschrijven. Eerst maar weten of je daar wel op zit te wachten, die extra kosten per jaar dus.

Bovendien is het afsplitsen van een 3 fase kabel tbv. een of meerdere 230V stopcontacten op deze manier niet toegestaan.

De beste manier om dit te realiseren is toch altijd het trekken van meerdere kabels , bijv. ééntje voor de driefase aansluiting en twee kabels voor de twee gewenste groepen (of gewoon 1 kabel voor alle stopcontacten in de schuur op één groep). De zekeringen en aardlekschakelaars (of aardlekautomaten) houd je dan allemaal in de groepenkast in huis.

Wanneer je kiest om een mantelbuis in te graven, bijv. afvoerbuis van 40 of 50 mm, kun je altijd kabels bijtrekken. Mits je maar zorgt, dat er trekdraden (een touwv an niet verteerbaar materiaal voldoet ook daarvoor) klaar liggen in die mantelbuis. En nieuwe trekdraden meetrekken als je een kabel erdoorheen (bij)trekt.

Ik heb nog even de capaciteitstarieven van één van de netbeheerders (Stedin) opgezocht:
Periodieke aansluitvergoeding
Vanaf 3 x 35 A ca 27 Euro per jaar meer.

Transportvergoeding
t/m 3 X 25A 275,-
t/m 3 x 35A 1.375,-
t/m 3 x 50A 2.062,-

Hoofdzekering van 3 x 35 A komt dus (bij Stedin) op 1127 Euro per jaar meer dan hoofdzekering 3 x 25 A.
Bij andere netbeheerders zal dat niet veel anders zijn.
Is dat je waard om een groepenkast in de schuur te leggen en (eventueel) kosten voor kabels uit te sparen?
 
  • Like
Waarderingen: Neptun

Neptun

  • #3
Hi Kees, duidelijk verhaal. Dankjewel.
Wat wel onduidelijk is gebleven:

" Bovendien is het afsplitsen van een 3 fase kabel tbv. een of meerdere 230V stopcontacten op deze manier niet toegestaan. "

Geldt dit ook als ik de aansluiting zou verzwaren en dus aan de selectiviteit eisen zou voldoen?
Waarom mag het in de "eerste" groepenkast (direct na de meter) wel?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat de exacte reden is dat zoiets niet mag (voor zover dat in alle gevallen correct is) kan ik je niet zeggen. Maar ik stel me zo voor, dat de nuldraad al snel overbelast kan gaan worden door de combinatie.

Mijn antwoorden op dat gebied baseer ik op heel veel gelijkluidende vragen én antwoorden hier op het forum, maar ik ben zelf elektronicus (elektronica werkt meestal met laagspanningen zoals 5 en 12 V) en geen (bevoegd) installatietechnicus. En dus niet exact op de hoogte met alle ins en outs van de elektrische voorschriften in NEN1010 en andere richtlijnen.

Indien je daar dus meer over wilt weten kun je de zoekfunctie van het forum gebruiken, dan kom je vast wel één en ander tegen op dat gebied.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu