Strijkbalkanker koudebrug

Thom88

  • #1
In de voorgevel van mijn huis uit 1912 zitten twee (blinde) strijkbalkankers. De muur is steens, geen spouw, met kalk gemetseld. Als ik ga isoleren dan steken de ankers dwars door het isolatiepakket heen en vormen dan een koudebrug. Ik ben bang dat hier tegenaan gaat condenseren en dat deze gaan verroesten en uiteindelijk hun functie verliezen. Hoe los ik dit het best op?

Een aantal mogelijkheden:
1) Het anker kaalschuren en nog eens goed in de ijzermenie zetten. (evt. in combinatie met optie 2)
2) Het anker zo goed als het gaat inpakken in een klimaatfolie. Uiteraard ligt er een deel op de balk waar ik niet bij kan.
3) Gezien de ruimte tussen de strijkbalk en de voorgevel was ik van plan hier 40mm PIR of glaswol (met een folie) tussen te zetten zodat het isolatiepakket mooi door kan lopen. Zou het nuttig zijn om dit niet te doen en de isolatie aan de boven en onderkant maar tot de vloerbalk van de verdiepingsvloer te laten lopen? Uiteraard zorgt dit voor een veel grotere koudebrug, maar het probleem concentreert zich nu wellicht niet op het anker, maar over de hele voorgevel / strijkbalk. Niet een ideale situatie, maar wellicht wel wenselijker.

photo_2021-08-11_18-04-00.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Optie 1 en tussen de balk en de muur hoogwaardige isolatie aanbrengen zoals pir of resolschuim
 

ABCDE

  • #3
En dan buiten op vloerniveau ook een band isolatie als het kan.
 

Thom88

  • #4
Buiten kan geen isolatie, dat ziet er echt niet uit op een klassieke gevel. Dan zou ik denk ik nog eerder kiezen voor geen isolatie.

Ik krijg de roest er niet helemaal lekker af. Is roestomvormer epoxy (dat oranje spul wat ze bij ook voor auto's gebruiken) een idee in plaats van menie? Dat kan ik ook een beetje tussen de ankers en de balk spuiten.

En in plaats van een harde isolatieplaat is gespoten PUR wellicht een optie, @Rola? Ik heb nog wel 3/4CM PIR platen liggen, dus dat is het probleem niet, maar gespoten PUR zou de ruimte wellicht mooier opvullen zodat er niet per ongeluk een spouw blijft waar lucht in kan gaan circuleren. Eventueel kan ik het natuurlijk ook combineren. De 3CM plaat er in en dan aan de muurzijde PUR spuiten (in laagjes).

Ik heb 'm even in de ubakus in proberen te voeren, en dan krijg ik zoiets als op het plaatje. Er zal dus wel condensatie optreden aan de binnenkant, maar het lijkt mee te vallen. De droogtijd (van het hout neem ik dan aan) staat op 16 dagen.

voorgevel.png
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Zo heb ik het gedaan: plaatje resolschuim, vastgezet met pur.
 
  • Like
Waarderingen: Thom88

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu