Strakke scheidslijn trap

Lenneke Dolce

  • #1
Hoi, ik ben de trappen aan het schilderen waarbij de “wangen” wit zijn en de trede zwart. Via afplakten heb ik de scheiding tussen beide kleuren tot nu toe geregeld. Ik vind dit echter niet mooi strak. Hier en daar loopt de kleur er onder door ( ondanks frogtape). Nu lees ik wat over kitranden bij muren. Maar zal zoiets ook voor mij uitkomst bieden? En hoe doe ik doet? Eerst bij wit kitten en eroverheenschilderen. Wat doe ik dan met zwart? Bij de eerste trap die nu ‘klaar” is is de rand dus niet mooi strak. Alsnog 1x doen met zwart en dan kitten? Ik weet het ff niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De methode met kit is dat je de kitkleur aanbrengt van het deel waarop je afplakt. Ben benieuwd of dit je helpt. Zou je wat foto's willen maken van deze methode? Dat kan anderen hier goed helpen!

Ik heb zelf geen ervaring met de kitmethode. Ik plak zelden af, gewoon strak schilderen (snijden) vind ik vaak mooier dan afplakken (vanwege ongelijke ondergrond). Kwa tijd kan zonder plakken sneller zijn.
 

Lenneke Dolce

  • #3
Ik zal ook foto’s plaatsen als ik ermee bezig ga. Ff voor de zekerheid dat ik het goed begrijp. Eerst verf ik de witte kleur die plak ik aan de hoek af waarbij ik nog wat kan inkitten en dan verf ik de trede zwart inclusief de aangebrachte kit. Ik haal de tape weg en voila dan moet het mooi recht zijn. Klopt dit?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Ik heb met muren sauzen een goed resultaat bereikt door eerst het witte deel volledig te schilderen. Daarna het witte deel afplakken met tape. Daarna een keer met witte verf, aan de zijde waar de gekleurde verf moet komen over het tape schilderen. Op deze manier is de verf die onder het tape doorloopt de gewenste kleur (wit). Daarna met kleur hier overheen schilderen.

Ik heb geen ervaring met deze techniek op hout.
 
  • Like
Waarderingen: Lenneke Dolce

Lenneke Dolce

  • #5
Dit klinkt slim. Bedankt. Ik laat weten hoe ik het ga aanpakken.
 

Sander 1972

  • #6
spackmes er onder leggen, en bij verplaatsen even schoonmaken met een powerwipe
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Lenneke Dolce schreef:
Eerst verf ik de witte kleur die plak ik aan de hoek af waarbij ik nog wat kan inkitten en dan verf ik de trede zwart inclusief de aangebrachte kit. Ik haal de tape weg en voila dan moet het mooi recht zijn. Klopt dit?
Correct. De witte verf moet wel stevig genoeg zijn om er tape op te plakken. Kies een goede tape die voor dit doel bedoeld is. Verwijder de tape ook weer op tijd.
 
  • Like
Waarderingen: Lenneke Dolce

Lenneke Dolce

  • #8
Ik heb nu 1 tree opnieuw gedaan. Zie de foto’s. Foto 1 was zoals het was. Je ziet de scheidslijn tussen licht en donker niet strak is. Op tweede foto is hij afgeplakt en heb ik nogmaals de witte verf over de tape gedaan zodat de verf die onder de tape doorloopt niet donker kan zijn. Vervolgens heb ik na ca. 4 uur (droogtijd witte verf), de donkere verf aan gebracht. Na ca 1 uur (droogtijd stofdroog verf), heb ik de tape verwijderd. Resultaat foto 3 en 4. Op zich is de lijn wel strakker, maar . .. ik zie de witte verf door de donkere verf heen komen. Iemand nog een verbetering?

misschien toch maar kit kopen?
Foto 2. Foto 3. Foto 1. Foto 4
4A769CB3-7EA0-4259-8224-EF6C25AF8C3D.jpeg 6D21A633-A5EA-4EB9-BA9E-DD91F04C2475.jpeg D668063A-8D48-4470-9513-C4E88763738B.jpeg 3B8B2220-7667-460F-BF1F-8CEEE9090043.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Sander 1972

  • #9
Geduld hebben is belangrijk, je werkt te snel. Ik zou het snijden en als het nodig is een spackmes of plamuur mes gebruiken. Maar na ieder handeling schoonmaken
 
  • Like
Waarderingen: Lenneke Dolce

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
En geen tape gebruiken.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #11
Ik vind het niet heel gek dat de zwarte verf niet in 1 laag dekt op de witte verf. Ik denk dat je nog een laag had moeten doen.

Nogmaals, andere ondergrond maar ik heb het tape gewoon de 2 lagen laten zitten. Was wel het speciale roze tape dat makkelijk te verwijderen is.

20221211_104616.jpg
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Lenneke Dolce

Lenneke Dolce

  • #12
Allemaal ontzettend bedankt voor jullie antwoorden. Ik kan hier héél veel mee. Ik word geïnspireerd om mijn werk nog beter te doen. Super handig forum !

@Job_04 Wauw ziet er goed strak uit, hartstikke mooi. Ik ga inderdaad maar die roze tape bij de bouwmarkt kopen, zodat ik het bij meerdere lagen kan laten zitten. Het werkt namelijk wel slim.

@Sander 1972 Ik ga op sommige plekken ook van jou methode gebruik maken, maar ik ben niet zo handig ( letterlijk: mijn fijne motoriek is beperkt , ben bang dat ik daardoor juist hele lelijke plekken maak, maar ik ga het proberen). Ik heb wat ingelezen over 'snijden' van verf en ik vermoed dat dit met mijn handigheid heel veel geduld vraagt.

Ik ga weer aan de gang. Ik laat over een tijd weer wat van me horen. Zal wel ff duren, want ik ben niet zo snel. Maar ontzettend bedankt !
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Op die laatste foto is het al niet slecht. Je kan dat met de hand nog bijwerken (zonder tape). Er zijn allerlei tips te geven om het snijden beter te krijgen, kan je vast op youtube ook vinden. Ik draai soms met de kwast. Een goede kwast gebruiken is uiteraard belangrijk.

Dat je kritisch bent is een goed uitgangspunt. Maar vergeet niet dat je voor een trap de meest ongelukkige combi van kleuren hebt gekozen.
 
  • Like
Waarderingen: Lenneke Dolce

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu