Stopcontact werkt niet (bedrading niet aangesloten)

Picobello

  • #1
Goedendag,

Allereerst zal ik mij voorstellen;
Mijn naam is Alex en ik heb zojuist een huis gekocht waar nog genoeg aan te doen is. Daarom leek het mij handig om hier een account te maken waardoor ik zo nu en dan weer op weg geholpen kan worden.

Dit is de situatie:
Het wandstopcontact in de badkamer werkt niet.
Ik heb deze los gehaald en nu blijkt de fase- en nuldraad niet aangesloten.

Na strippen en aansluiten werkte deze nog steeds niet. (op multimeter ook geen spanning)

Toen heb ik gekeken bij de centraaldoos in de badkamer en ook daar bleek de bedrading ongestript los in de centraaldoos te hangen.

Nu is mijn vraag:
Wat nu? Hoe sluit ik de fase- en nuldraad aan in de centraaldoos? Mijn elektrotechniek kennis is zeer beperkt, maar wil graag een hoop leren.


 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Hier zijn nieuwe en oude kleuren draad door elkaar gebruikt. Dat mag niet en je dient alles te vervangen door nieuwe kleuren.

Vreemd dat deze wcd niet is aangesloten. Ik zou denken dat er iets mis is waardoor men dit heeft afgesloten. Om erachter te komen of dat zo is, zou je e.e.a. door moeten meten.

Aansluiten is een kwestie van fase en nul strippen en in de centraal doos en wcd aansluiten.
 

Picobello

  • #3
Maar wáár moet ik de draden aan de kant van de centraaldoos aansluiten dan? Dien ik een extra verbindingsklem (die rood/groene blokjes als ik het goed heb) er tussen te plaatsen?

En welke draden zou ik dan door moeten meten ter controle?

Nu is het wel zo dat er zo´n heatergeval boven de badkuip is geplaatst. Er ging net tijdens inspectie zo´n rood draadje los en toen deed zowel de plafondverlichting als die heater niks meer. Zou het wellicht kunnen dat ze om wat voor reden dan ook dat wandstopcontactdoos onklaar hebben gemaakt zodat de heater gebruikt kon worden..?

Het is niet zo dat die heater met een stekker op een ander stopcontact is aangesloten. Dit loopt via de centraaldoos.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Toevallig de groene met de geel-groene draad verbonden in de centraaldoos?

Als dat zo is, dit ongedaan maken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Op je foto's is niet goed te zien hoe e.e.a. nu is aangesloten in de centraaldoos.

Aansluiten in de centraaldoos is niets meer dan draden strippen en bij dezelfde kleur bij steken. Ik neem an dat het wel een geaarde wcd betreft? Vooralsnog zie ik nog niet overduidelijk een aardedraad (grijs of geel/groen) in de centraaldoos?


Als je een rode draad los hebt dan is het logisch dat er ergens geen spanning meer is.

Overigens durf ik de kwaliteit van de verbindingen in twijfel te trekken als jij tijdens inspectie al een draad los hebt.

Beste advies blijft om hier alle bedrading te vervangen voor nieuwe met de goede kleuren en tevens de lassen opnieuw te maken in nieuwe lasklemmen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Zijn dat toevallig eigen merk lasdoppen van de bouwmarkt? Mijn ervaring met daarmee is dat ze van bedroevende kwaliteit zijn.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Maar het belangrijkste is natuurlijk voordat je draden weer ergens aan gaat sluiten, dat je eerst de stroom er af haalt.
Dus in de meterkast even de stop omzetten of er uit halen van de groep van de badkamer.

Ik heb zo een vermoeden, dat er in de bedrading die naar het stopcontact lopen ergens kortsluiting zit.
Daarom kunnen de bedrading ook los gemaakt zijn.
Misschien is er wel ergens door de leiding geboord.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Weet je zeker dat er niet een hele goede reden is dat deze bedrading los ligt? Dat gebeurt normaal niet perongeluk namelijk. Mogelijk is er inderdaad iets beschadigd (door de leiding geboord ofzo). Of is men tot de conclusie gekomen dat op die plaats in de badkamer helemaal geen contactdoos mag zitten. In een badkamer (natte ruimte) zijn er strenge regels wat betreft de zone-indeling. Misschien voldoet dit wel niet en hebben ze het bewust onklaar gemaakt!

Het is wel een geaarde WCD en daar zit ook een draad voor aangesloten (aan beide kanten)?

Een 230V "heatergeval" boven een badkuip doet me ook een beetje fronzen... hoe is dit aangesloten? Hoe hoog zitten de heater en een eventuele contactdoos?

Die rode draad is niet goed aangestript, niet zo raar dat die losschiet want die past zo niet goed in de klem. Mag hopen dat je deze niet zo hebt teruggestoken. Zou persoonlijk meteen alle verbindingen even nakijken en opnieuw maken met goede lasklemmen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Vonken trekker zal wel gelijk hebben qua het niet door elkaar mogen gebruiken van oude en nieuwe kleuren

Maar persoonlijk zie ik daar in dit geval eigenlijk geen probleem in
Deze draden zijn op de kleur na net zo goed en veilig als de huidige
als je er aan zit moet je gewoon weten wat je doet

oud
fase draad = groen
nul draad = rood
aarde draad = grijs
schakeldraad = zwart

nieuw
bruin = fase draad
blauw = nul draad
geel/groen = aarde draad
zwart = schakeldraad

maar die losse verbinding zou ik ook niet zomaar aansluiten het is raar dat die is los gehaald

haal de stroom van de groep
haal alle lasklemmen los en vervang ze door nieuwe die genoeg ingangen hebben om alle draden te klemmen

trek de bedrading die los zit er uit.
(trek gelijk een trekveer mee de buis in)
en vervang deze dan weet je zeker dat deze geen probleem opleveren.
 

Picobello

  • #10
Om even terug te komen op alle reacties:
aardedraad (geel/groen) in centraaldoos is via lasklem verbonden met grijze draad (dus dat moet goed zijn)

WCD heeft geen aardedraad.

Over die lasklemmen; waar kopen jullie je GOEDE lasklemmen dan? Ik zou anders ook zo de bouwmarkt (gamma oid) inlopen.

Die trekveer: dat is dus bedoelt om oude bedrading uit de muur te trekken, maar tegelijkertijd je nieuwe bedrading aan de andere kant erIN te krijgen?

Ik zou dus die draden eruit moet trekken voor de zekerheid mocht er sluiting of iets geweest zijn in het verleden, en dan de kant van de centraaldoos ergens goed aansluiten met de juiste lasklemmen?

Opzich duidelijk.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Hoe bedoel je dat de aardedraad in de centraaldoos is aangesloten, maar dat de WCD geen aardedraad heeft? Als er bij de centraaldoos een aardedraad de leiding in gaat, komt deze er normaal gezien aan de andere kant (bij de WCD) ook weer uit??

Of bedoel je dat je een WCD zonder beschermingscontact / zonder aansluiting voor de beschermingsleiding hebt?

Beide is een grote no-go! Een WCD op de badkamer moet een beschermingscontact hebben en uiteraard ook zijn aangesloten op de beschermingsleiding. Als je het gaat vervangen kun je dat natuurlijk meteen in orde maken, mogelijk moet je dus ook de contactdoos zelf vervangen.

Heb je jezelf er al van verzekerd dat op die plaats daadwerkelijk een WCD geplaatst kan worden? Het zou zonde zijn als je nu een hoop werk deed om een onveilige situatie te maken / te herstellen.

De meeste bouwmarkten verkopen ook gewoon goede lasklemmen van een A-merk zoals W*g*.

De trekveer is vooral bedoeld om de nieuwe bedrading er doorheen te trekken. Maar door de trekveer aan de oude bedrading vast te maken en meteen erin te trekken met het verwijderen van de oude bedrading, voorkom je vervelende situaties waar bijvoorbeeld de oude draad al eruit is maar je de trekveer er niet meer doorheen krijgt, bijvoorbeeld door een losgeschoten leiding of mof, of door onhandige leidingaanleg waarbij iets erdoor trekken simpelweg makkelijker gaat dan iets erdoor duwen.
 

Picobello

  • #12
Mijn elektrokennis is natuurlijk beperkt, maar als ik het goed zeg:
Er gaat vanaf meterkast wel een aardedraad naar de centraaldoos, maar vanaf de centraaldoos is er niet een aardedraad naar WCD getrokken.

Daarnaast over de locatie van de WCD of deze veilig is:
Hoe kom ik daarachter? Hoe kan ik erachter komen of deze locatie veilig genoeg/toegestaan is?

Ik zal ff een foto maken van het WCD. Volgens mij kan hier gewoon een aardedraad op worden afgesloten.
Ik post hem ff in een nieuwe reactie.
 

Picobello

  • #13


WCD
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Een contactdoos moet of:
- Verticaal minimaal 225cm boven het vloerniveau en boven eventuele vaste wateruitlopen (kraan, douchekop) zitten
of:
- horizontaal minimaal 60cm van een badkuip of douchebak verwijderd zitten. Een douchebak hoeft niet per sé een kant en klaar product te zijn, ook met tegelwerk kan een douchebak gecreëerd zijn. Is er geen douchebak, dan moet de contactdoos in het horizontale vlak minimaal 120cm van de douchebak verwijderd zijn. Eventuele vaste scheidingsmuren beïnvloeden deze afstand, om het goed te meten zou je dan een touwtje van 60cm vanaf het bad of de douchebak, of een touwtje van 120cm vanaf de douchekop horizontaal langs het muurtje richting contactdoos moeten spannen.

Ook moet de gehele installatie van de badkamer achter een 30mA aardlekschakelaar zijn aangesloten en moet er in de badkamer aanvullende potentiaalvereffening zijn aangebracht. Die laatste vindt je meestal in de vorm van een centraal aardpunt achter een blinddeksel onder de wastafel of achter de spiegel / badkamermeubel. Als aan deze laatste 2 voorwaarden moet sowieso zijn voldaan als je een 230V installatie wilt aanleggen in de badkamer.

Wij kunnen dit niet beoordelen, dan moeten we meer weten. ;) Mogelijk kom je er zelf zo wel aan uit.

Die centraaldoos wekt op mij niet bepaald de indruk dat er een vakman aan bezig is geweest, mocht de badkamer een keer door een "handige doehetzelver" verbouwd zijn klopt er misschien wel meer niet. Vandaar mijn advies om het even goed na te gaan. Misschien is die contactdoos wel onklaar gemaakt door iemand die er een levensgevaarlijke situatie in zag.

Ook over die heater boven de badkuip heb ik dus mijn twijfels. Wat ik hierboven schrijf voor de contactdoos, geldt ook voor de heater. Als die dus daadwerkelijk boven de badkuip hangt moet de onderkant van de contactdoos en de heater tenminste op 225cm boven vloerniveau zitten.

De contactdoos heeft inderdaad wel een beschermingscontact. Deze dient dus ook aangesloten te worden. Als je nieuwe draden trekt, moeten dat er 3 zijn (bruin, blauw en geel/groen).
 

Picobello

  • #15


Ik heb zelf net ook een en ander opgezocht.

Als ik de afstand meet tussen kraan en stopcontact (schuin tussen de 2 punten gemeten), dan zit daar ruim 60 cm tussen.

Als ik echt horizontaal ga meten zit er geen 60 cm tussen... Moet ik nu van de laatste meting uitgaan?

Dan zou dus stopcontact OF de kraan verplaatst moeten worden...

Die heater lijkt mij n.a.v. de regels ook niet toegestaan.
 

Picobello

  • #16
Er komt trouwens nog sowieso een elektricien langs om de grotere klussen in orde te maken. Een aantal van die werkzaamheden is o.a. nieuwe meterkast (huidige is verouderd) en plaatsen aardlekschakelaar.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
De wastafelkraan doet niet mee in de zone-indeling. Het gaat alleen om een badkuip of douchebak, met andere woorden: plaatsen waar jij zelf intensief in contact komt met water. Plaats van die contactdoos lijkt me goed.

Ik had op de een of andere manier uit jouw posts gehaald dat de heater met een stekker in een contactdoos zat aangesloten, maar dat had ik zo te zien verkeerd begrepen. Een contactdoos mag daar sowieso niet zitten. Het betreft zone 1, daar mag eventueel wel vast aangesloten materiaal zijn geplaatst mits dit een beschermingsgraad van tenminste IP4X heeft én de fabrikant specifiek voorschrijft dat dit toestel in zone 1 geplaatst mag worden. Ik heb mijn twijfels of dit zo is. Ik vind het er eng uit zien op de foto, zeker nu er een douchekop zo ongeveer naast blijkt te hangen.

De elektricien komt een aardlekschakelaar plaatsen, die zit er dus nog niet? Wacht dan sowieso maar even met het realiseren van een contactdoos in een natte ruimte!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
@Picobello,
ik heb 4 dezelfde foto's verwijderd, een quote is totaal overbodig als de tekst er net boven staat.
 

Picobello

  • #19
MJa, ik ga er van de week verder naar kijken.

Ik zou de bedrading van de heater iig los kunnen koppelen voor de veiligheid. Zelf gebruik ik hem toch niet.
 

Picobello

  • #20
Om nog even terug te komen op dit onderwerp..

Ik heb de buurman even gevraagd of hij iets wist over deze situatie. Er waren geen bijzonderheden bekend. Nu zag ik op het einde wel wat slijtage in de nuldraad, dus deze zal ik dan toch maar vervangen.

Nu moet er ook nog een aardedraad getrokken worden.

Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

De huidige (bruine en blauwe draad) eruit trekken, om vervolgens met een trekveer de aarde, nul- en fasedraad in één keer middels de trekveer door de leiding te trekken?

Ik hoor graag jullie ideeën hierover.

Groetjes

Is dit een goede trekveer? Schijnt nogal uit te maken welke trekveer je koopt.


Link verwijderd, we weten zo ook wel wat een trekveer is en een beoordeling doen we hier niet aan. mod.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu