Stopcontact tegen achterwand kast

Drielinkerhanden

  • #1
Hoi,
Zoekresultaten op internet lever niks op dus hoop dat iemand mij hier kan voorzien van informatie. Ivm bouwvak is het onmogelijk om een elektriciën te vinden dus overweeg ik het zelf te doen ( en dan het liefst zo goed mogelijk voorbereid).

voor twee bestaande stopcontacten komt binnenkort bij ons een kast op maat. De stopcontacten moeten behouden blijven en zelfs in de (deels open) kast komen. Ik zou denken gaatje boren in de kast draadjes door het gaatje en draadjes aansluiten. Waarschijnlijk is dit te kort door de bocht dus daarom de vraag hoe dit het beste aan te pakken en waar ik rekening mee dien te houden. De kastenwand is 1cm dik. Een concrete vraag is hoe groot het gat in de kast moet zijn?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Aan de kastenmaker opdracht geven om ter hoogte van de stopcontacten een sparing te maken?
 
  • Like
Waarderingen: Drielinkerhanden

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Eenvoudigste is gewoon een rond gat in de kast maken met een gatzaag en dan de huidige wcd laten zitten. Of is dat geen optie?
 
  • Like
Waarderingen: Drielinkerhanden

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Wat Walker zegt is wel het simpelste inderdaad, gewoon de contactdoos in de wand laten zitten en een sparing in de achterwand maken welke groot genoeg is om de contactdoos te blijven gebruiken.

Als de kast vast tegen de wand wordt verankerd, kun je er ook voor kiezen om de contactdoos in de achterwand van de kast te monteren. Daarvoor moet je een sparing (of meerdere) van 76mm rond hebben welke precies recht voor de inbouwdoos zit.
Op de inbouwdoos plaats je dan opvulringen / verhogingsringen:
sander_vunderink_-_opvulring_-_opvulring_1.jpg

Net zo lang totdat je met de bovenste ring vlak met de achterwand van de kast uitkomt. Hier kun je de contactdoos weer met langere M3 schroeven op monteren, net zoals deze nu op de inbouwdoos in de wand zit gemonteerd.

Zonder opvulringen mag je bovenstaande niet maken, de contactdoos zou dan immers direct in brandbaar materiaal zijn gemonteerd.

Als de kast niet vast tegen de wand wordt verankerd moet je hier niet aan beginnen, je zou dan alles kapot trekken als iemand een keer probeert de kast te verschuiven of te kantelen.

Een andere optie is om niet de bestaande inbouwdoos te verhogen, maar een nieuwe inbouwdoos in de kast te plaatsen, maar daar heb je wel veel meer inbouwdiepte voor nodig (zo'n 4cm minimaal).
 

Drielinkerhanden

  • #5
Top, dit geeft mij al een beter beeld.

inderdaad de wcd laten zitten. Uitsparing(en) van 76 mm laten maken op de plek waar de wcd nu zit en vervolgens met opvulringen het stopcontact als het ware 1cm van de wand af monteren in de kastenwand.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Als de kast dan ook maar is verankerd aan de wand, kan dat. Dat is uiteindelijk niet zo anders dan wanneer je schakelmateriaal in lambrisering ofzo monteert.

Het komt wel heel nauw om de gaten op precies de juiste plek te boren. Dat is niet iets wat de meubelmaker in zijn werkplaats alvast kan voorbereiden.
 
  • Like
Waarderingen: Drielinkerhanden

Drielinkerhanden

  • #7
Ik zal de monteurs ter plaatse vragen de gaten in de kast te boren, mits deze verankerd is aan de muur (dit lijkt mij wel aangezien deze geheel op maar is en wordt afgewerkt).
heel erg bedankt iedereen voor de reacties.
 

Drielinkerhanden

  • #8
Even ter check. Als ik de huidige wcd laat zitten, moet ik de sokkel dan aan de muur monteren of kan/moet dit aan de kast zelf.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik zou zelf het (enkelvoudige?) inbouwstopcontact vervangen door een dubbele, halfhoge inbouw.
Dan komt dat ding vanzelf al een stukje (1 à 1,5 cm) uit de muur en kun je de kastbouwers ter plaatse vragen een passende uitsparing in de achterwand te maken. Dat 'hoger' uitkomen geldt trouwens alleen voor een geaard stopcontact, bij de ongeaarde is het hoogteverschil nihil.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu