Stofzuiger aan, groep uit en daarna groep spontaan/ineens uit zonder aanleiding

Marc85

  • #1
Hoi! Ik heb afgelopen weekend onze stofzuiger aan gezet in de slaapkamer op 1 geaard stopcontact. De motor startte op en poef groep uit. Groep weer aan en weer 2x geprobeerd. Mee gestopt en daarna 1x op een andere groep geprobeerd die ook uit schoot. De stofzuiger ga ik nog nakijken.

Maar sindsdien hebben we al 2x gehad dat spontaan diezelfde groep uitstond zonder grootverbruikers en zonder het gebruik van de stofzuiger. Ook het socket wat is gebruikt voor de stofzuiger is ongebruikt.

Ra ra, hoe kan het dat nu tot 2x toe de groep (zelfde groep als die van de stofzuiger) uit zichzelf eruit vloog zonder grootverbruikers aan te hebben staan? Kortom, hele dag achter de pc gewerkt, stukje wandelen, ik kom thuis, PC uit/groep uit.

Voor het stofzuiger debacle nooit maar een probleem gehad met een groep. Logisch nadenkende.. enige kan toch een slecht contact in de wandcontactdoos zijn, ergens een lasklem die een opdonder heeft gehad of de aansluitklemmen in de meterkast die een klap heeft gehad? Of zijn er nog meer mogelijkheden?

Dank!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Dat zijn wel de meest waarschijnlijke oorzaken inderdaad. Ik zou een beginnen met alle contacten in dit trace na te gaan.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Wat springt eruit, een zekering of een aardlekautomaat?
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
En wat voor een "groep" is het?

Installatieautomaten gaan ook wel eens kapot na een goede sluiting...
 

Marc85

  • #5
De 40 ampere aardlekschakelaar schiet eruit. ABB HAF.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

  • #6
Dus niet de groep, maar de aardlekschakelaar er van.

Kan zijn dat je elders nog meer aan aardlek hebt en dat door het feest met de stofzuiger de voorheen vastgeplakte aardlekschakelaar z'n werk weer goed doet.
 
  • Like
Waarderingen: Marc85

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Toen het voor het eerst fout ging, was het toen ook de aardlekschakelaar die uit ging?

Je hebt de stofzuiger op een andere groep geprobeerd zeg je, zat die andere groep ook achter een andere aardlekschakelaar en ging die ook uit? Of zat die andere groep achter dezelfde aardlekschakelaar en is het iedere keer hetzelfde component wat uitschakelt?

Het is bijzonder dat je een aardlekschakelaar laat trippen met een stofzuiger, want dat is waarschijnlijk een dubbel geïsoleerd klasse II apparaat zonder geaarde stekker.

Dan zie ik eigenlijk maar 2 opties:
- De aardlekschakelaar is defect en tript onterecht
- Er zit iets fout in de installatie wat compleet niet aan de stofzuiger gerelateerd is of was, dit manifesteerde zich toevallig door het inschakelen van een zware belasting (de stofzuiger)
 
  • Like
Waarderingen: Marc85 en Vonken_trekker

Marc85

  • #8
Hoi Xander, 1000punten voor jou. Je triggerde mij met je laatste opmerking. We wonen al 3 jaar in deze woning zonder installatieproblemen. Wat kan het dan zijn? En ik heb mij vergist want ik had geen andere aardlekgroep geprobeerd. Maar nadat ik dat dan toch had gedaan bleek de stofzuiger helemaal niet kapot te zijn!

Terug naar het probleem.. een installatieproblemen dus ;)

Laat ik 1 maand geleden mijn tlbalk in de garage defect hebben. De ballast is kapot en soms geef ik er een tik tegenaan en doet hij het weer. Maar nu is de ballast wel echt kapot en ik dacht. Ik laat de bak lekker hangen en aangesloten met defecte ballast tot ik een tlbalk led ombouw ga doen. Want diezelfde bak zit op het kroonsteentje naar een andere balk geschakeld die wel werkt.

Ik dacht dus. Als er iets fout moet zitten in het circuit dan moet dit het zijn. Aansluiting los gemaakt en ja hoor. De stofzuiger werkt weer!!

Intussen hebben we een draadloze stofzuiger gekocht en helemaal tevreden mee... Gelukkig. De stofzuiger houden we voor erbij.

Vele malen dank!!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Lou

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Mooi dat je het gevonden hebt! :prima:

Waarschijnlijk heb je een aardfout tussen nul en aarde in dat armatuur. Een verbruiker inschakelen zorgt er voor dat de spanning tussen nul en aarde ietsje stijgt. En een groter spanningsverschil betekent natuurlijk dat er meer stroom gaat lopen en de aardlekschakelaar tript.
 
  • Like
Waarderingen: Marc85

Marc85

  • #10
Heldere toelichting, bedankt, prettige avond!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Die draadloze stofzuiger zal ook een keer opgeladen moeten worden op een stopcontact. :mrgreen:
 
  • Like
Waarderingen: Marc85

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu