Wat is dit voor een isolatie en wat te plaatsen voor een stevige verbetering?

Beste klussers,

Tijdens werkzaamheden aan een van mijn slaapkamers ben ik gestuit op een houtskeletframe met daartussen (piepschuim korrels?) isolatie, de isolatiedikte (=balk dikte) is 120mm.
Nu het toch open ligt ben ik benieuwd of ik een significante verbetering aan de isolatiewaarde kan aanbrengen. Kan iemand vertellen wat de Rc of Rd waarde van de huidige isolatie zou kunnen zijn?

Het plan zou vervolgens zijn om bijvoorbeeld 120mm PIR aan te brengen, echter is dit slecht akoestisch isolerend. Maar zou dit veel slechter zijn dan de huidige piepschuim isolatie?
Zie onderstaande foto's, bij de laatste heb ik een deel weggehaald om de dikte te bepalen en hier zie ik een gipsvezelplaat aan de buitenzijde van het houten frame.
Afwerking gebeurd met OSB + gipsplaat + gips (stucen) of gipsvezelplaat + gips (stucen).

Groet, KB

20221226_155027[1].jpg 20221226_155054[1].jpg
 
Van de korrels is de rd waarde om en nabij de 2,5. Van 12 cm PIR is dat rond de 5. Dat maakt dus nogal wat uit. PIR isoleert niet geweldig tegen geluid, maar die eps-korrels ook niet. Gipsplaten er tegen doet al best veel tegen geluid (massa). Hoe dikker hoe beter.
Ecologisch zijn die parels een verschrikking. Netjes afvoeren dus.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Jackd
Edwin, bedankt voor je bericht!

Voor de PIR platen met 120mm dikte kwam ik uit op een Rd van 5,45. Goed om te weten dat het nogal wat uit zal maken met de huidige waarde van ca 2,5 voor Rd (EPS korrels). Ik heb dit bij nog een aantal kamers in huis die in het komende jaar ook allen opgeknapt gaan worden.
 
5,5 kan, afhankelijk van het product dat je kiest en de afwerking zit er wat verschil in. Verschil is enorm met die eps-korrels.
Zo te zien is er een dampremmende / dichte laag aangebracht. Onderzoek wat er nodig is, ook afhankelijk van de opbouw van de hele wand/muur (waarschijnlijk ook weer dichtmaken aan de warme kant).
 
Laatst bewerkt:
De isoparels hebben een Rd van 3.6. Akoestisch niet veer beter dan PIR.
Met PIR kom je op een Rd=5.45.
Met de beste glaswolplaat kom je op Rd=4.4 (duur maar niet duurder dan PIR).
Het is een slaapkamer, die meestal niet verwarmd wordt. Rust is hier wel gewenst dus minerale wol (glaswol).
 
Boertje, zijn inderdaad korrels die ook daadwerkelijk uit elkaar vallen.

Bedankt iedereen voor de antwoorden. In mijn begin post had ik het over een slaapkamer, dit is nu echter een werkkamer en dat blijft deze ook. Ik heb in deze kamer nu geen last van een slechte akoestische isolatie, echter wel van de temperaturen. Ik ga dus voor 120mm PIR met OSB, gipsplaat en gips of gipsvezelplaat met gips. Aan de andere zijde (dus buitenbeplating zijde, kom ik ook eerst een gipsvezelplaat tegen. Een dampscherm is niet meer nodig met een aan 2 kanten bekleden alu laag.
 
Hallo allen,

Even een bump op dit topic, er heeft wat vertraging in de start vd verbouwing gezeten maar nu in volle gang. Dit proces van isolatie veranderen gaat voor meerdere kamers. V.w.b. de dampremmende folie begrijp ik ondertussen dat dit wel zeer wenselijk is. Ik zal de gipsvezelplaat dus demonteren.

Paar vragen:

- Is het vervolgens noodzakelijk alles alsnog af te tapen rondom de platen waar is opgevuld met PUR? Of is een folielaag in zijn algemeen hieroverheen voldoende?

- Gebruik ik damp dicht, damp remmend of damp-open folie en waarom? Als folie is er nu onderweg de Miofol 125 S dampremmende folie, is dit dan correct?

- De folie niet ik af met voldoende overlap, de overlap aftapen alsook bij de nieten. Hoe ga ik hiermee om bij de wanden, vloer en plafond omdat daar gestuct wordt? Hoe maak ik dat vast? Als tape voorzie ik de VAST-R Folie tape basic, correct?

Bedankt alvast!

Groet, Kaas

IMG_4199.jpg
 
Folie is niet nodig bij Pir+alu als de alu in goeie staat is en dan naden worden dicht gemaakt met flex pur en/of alu tape.
Maar dit ziet eruit als B of C-keuze, niks mis mee. Met een paar rollen alu tape had je het ook wel gered.

Maakt niet zoveel uit welke folie, zolang de warme kant maar dampdichter is als de koude kant.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
1
Weergaven
169
Reacties
5
Weergaven
567
Reacties
3
Weergaven
598

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu