Stenen van schoorsteenmantel stinken naar rook

Arievdberg

  • #1
In het huis van mijn dochter ( uit circa 1970) zijn we bezig de muren stukklaar te maken. Nadat we de " piepschuim" tegels , die op de schoorsteen waren geplakt, verwijderd hebben roken we een rook lucht.
Door de schoorsteen loopt het kanaal van de beneden verdieping ( stond een houtkachel op aangesloten) en het kanaal van de bovenverdieping ( wordt niet gebruikt)
We hadden al een inspectie gepland om het kanaal te inspecteren ( wordt as maandag)

Iemand een idee hoe de rook lucht uit de stenen is te krijgen ?
 

RogerM

  • #2
Houtkachels produceren rookgassen. In hout zit ook vocht. Dat vocht kan makkelijk beslaan op koude oppervlakten zoals steen. Als het rookkanaal nog koud is en je steekt de kachel aan, wordt de schoorsteen vochtig aan de binnenzijde en kán het die typerende bruine kringen en vegen veroorzaken die je wel vaker rond rookkanalen ziet. Daarom is het zaak dat een schoorsteen goed trekt, de juiste diameter heeft en vrij van troep, roet en andere verbrandingsresten.

In uw geval is het dus mogelijk dat het rookkanaal veelvuldig vochtig geworden is door onjuist stoken of een andere oorzaak. Dat vocht neemt roetdeeltje mee door het gesteente want steen is poreus. Die lucht krijg je (denk ik) er niet uit. Belangrijker is die inspectie! Zeker als u voornemens bent om dat rookkanaal weer te gaan gebruiken, zou ik er een nieuw e flexibele buis in trekken. Een kachelboer kan u er alles over vertellen. Muren pleisteren zónder het vocht probleem op te lossen is een heel slecht plan en wellicht weggegooid geld.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Een isolerende laag aanbrengen zoals wegenverf of een andere isolerende verf.
 

Arievdberg

  • #4
Dank voor de reactie , we gaan op zoek naar isolerende verf
Als uit de inspectie blijkt dat het kanaal nog helemaal,goed is
 

Arievdberg

  • #5
Kanaal is geïnspecteerd, en helaas bovenste gedeelte is lek. Wordt dus een dubbelwandige pijp erin laten zakken

Voordat ik de schoorsteen ga verven met isolerende verf hoe zou ik dan de ( meeste) lucht eruit kunnen krijgen ?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu