Ruimte tussen stenen van draagmuur.

Joe007

  • #1
Ben (nog steeds) bezig met de renovatie van een huis uit 66 en nu zijn de muren netjes kaal. Nu blijkt tussen de twee slaapkamers de muur een stuk te bevatten waar er tussen de stenen een hele sleuf is ontstaan, of al heeft gezeten. De sleuf wil ik graag opvullen en liefst iets dat ook constructief iets bijdraagt, al was hef maar voor het idee. Kan ik hier metselmortel tussen kneden? Of zijn er andere producten beter geschikt?

Op beide foto's is verder te zien dat er ruimte zit tussen het raamkozijn en de muur, neem aan dat pur hier volstaat? Zit te denken hoe deze verder af te werken, de muur naast het raam wordt gestuct.

IMG-20230702-WA0001.jpg IMG-20230702-WA0000.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als beide muren draagmuren zijn (of voor stabiliteit) dan is alleen specie ertussen erg karig. De muren moeten eigenlijk vertand worden in elkaar.

Naast een kozijn maakt het weinig uit. Specie / stuc ertussen of een willekeurig isolatiemateriaal.
 

Joe007

  • #3
Hij is ook deels vertand opgezet maar juist die stukken zijn los van de draagmuur die je op de foto ziet (dwars op het raam). Heb er verder weinig verstand van maar dit is blijkbaar in 66 zo bewust gedaan. Alsof men de buitenmuur maar deels heeft verankerd aan deze draagmuur. Nu stenen uitbreken om te vertanden lijkt mij vrij omslachtig. En het staat al 60 jaar zo. Opvullen met mortel om het iig beetje met elkaar te binden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Opvullen met mortel verbindt niets met elkaar. Dat er nu zo'n opening tussen zit geeft juist aan dat de aanwezige vertanding niet voldoet. Weet je hoe de opening is ontstaan? Is er ergens een verzakking oid?

Huizen worden gebouwd voor 50 jaar. Dus dat er na 60 jaar soms een grotere verbouwing nodig is, is niet heel gek.

In plaats van vertanding aanbrengen kunnen er ook ankers bijgeboord worden, maar ook daarvoor is het waarschijnlijk handig wat stenen te verwijderen. Inlijmen van wokkels kan ook overwogen worden. Er zijn meerdere manieren om dit te verbeteren. Misschien hebben anderen ook nog suggesties.
 

Joe007

  • #5
Ik ga mij even verdiepen in het aanbrengen van ankers. Verder zitten in er in het huis één noemenswaardige scheur die er al tijdje lijkt te zitten. De grote van de ruimte tussen deze stenen lijkt mij wat groot voor een verzakking waarbij verder op de benedenverdieping geen schade zichtbaar is en ook daar zijn alle muren kaal, maar goed ben geen expert ;-)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Plaats gerust wat meer foto's / tekeningen als je wilt dat we meekijken.
 

Joe007

  • #7
Graag want ik zit over te denkrm misschien toch even een constreur te raadplegen. Just to be sure.

IMG-20230705-WA0005.jpg IMG-20230705-WA0004.jpg IMG-20230705-WA0003.jpg IMG-20230705-WA0002.jpg IMG-20230705-WA0001.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Dat is geen geweldige vertanding. Heb je de constructietekening?
 

Joe007

  • #9
Nee helaas niet.
 

Joe007

  • #10
Inmiddels contact gehad constructeur. Deze was nogal verbaasd over gebruik vertanding en dan helemaal dat het maar delen waren. Alsof ze bouw niet wisten wat te doen en gewoon de middenweg hebben gekozen:-)
Maar de vertanding is dus niet nodig, sterker bij voorkeur verwijderen omdat dit nu mogelijk scheurtjes in stucwerk gaat geven.

Zal de inmiddels verkregen bouwtekening even bijvoegen. Wat ik begrijp zit er ter hoogte van de vliering een muuranker. Neem aan dat deze de buitenmuur op zn plek houdt. Rode deel is onze woning.

Screenshot_20230713_082551_Dropbox.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Goed dat je het hebt laten beoordelen.

Voor het voorkomen van scheurvorming in stucwerk zou je ook het hele stuk af kunnen gazen, waarbij je bij het gedeelte van vertanding vanuit de gevel het niet laat hechten (door bv. folie erachter). Hier zijn ook speciale stucprofielen voor (kan zo snel online niet vinden).
 

Joe007

  • #12
Ooh, dat is inderdaad ook een goed idee en een stuk minder ingrijpend.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu