Steensmuur uitbouw, vocht blijft doorslaan

Jorisv

 • #1
Wij hebben een uitbouw, ik denk dat het een steens of halfsteens muur is. Huis zelf is uit 1895. De kant die op het westen staat en dus veel wind en regen te voor duren krijgt, blijft vocht doorslaan. Onlangs hebben we albastine vochtige muur erop gesmeerd en daarna geschilderd. Er blijven echter lelijke vochtige plekken doorslaan, is hier iets aan te doen?

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Wanneer is de uitbouw geplaatst, en wat is de gevelopbouw?
 

Jorisv

 • #3
Bouwjaar geen idee, misschien jaren `70/`80?

Binnenzijde geen isolatie/gipsplaat, volgens mij alleen stucwerk.

Buitenzijde:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
En hoe is de aansluiting van het dak op de muur uitgevoerd?
 

Jorisv

 • #5
Met dakbedekking. Dit is de verdieping precies onder het dakterras. Enkele jaren terug hebben we stukjes van de dakbedekking vervangen omdat de vochtplekken aan de bovenzijde zaten. Nu lijkt het vocht "naar onderen te zakken". Zou dit kunnen? Ik weet namelijk niet wat voor een soort muur dit is.


 

Jorisv

 • #6
Sorry, de foto draait automatisch :oops:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #7

Inderdaad stond ook in mijn computer overal rechtop.
Bewerkt met Paint. Is dit de juiste stand?

Op de bovenste foto is een zone op de muur en het plafond wat donker gekleurd. Kan aan de foto liggen als het in werkelijk zo is temperatuur en luchtvochtigheid gemeten.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #8
Bij het plaatsen kan je de foto draaien.

Is deze muur dus alleen massief metselwerk? Dan is het vragen om problemen. Je kan de buitenkant stucen of laten hydrofoberen, maar het blijft een waardeloze oplossing. Dit is precies waarom de spouwmuur is uitgevonden ;)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #9
Bij vooroorlogse woningen is een steensmuur redelijk standaard. Doorslag kun je tegengaan met hydrofoberen. Echter als het lekkage is, zul je moeten kijken naar de dakaansluiting. Dakterrassen / platte daken zijn risicovol, omdat je niet weet hoeveel lagen er op elkaar zitten en hoe het vocht tussen de lagen loopt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #10
Was standaard bedoel je. Deze woningen worden niet voor niets massaal grondig verbouwd.

Een steens buitenmuur is niet meer van deze tijd. Je stookt je blauw, het is niet comfortabel en geeft allerlei vochtproblemen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #11
Jaren '30 woningen worden vooral gewaardeerd door hun architectonische uitstraling.

Omdat je aan de buitenzijde moeilijk wijzigingen door kunt voeren zonder ingrijpende wijzigingen in het gevelbeeld, wordt er vaak aan de binnenzijde een voorzetwand geplaatst. Maar daarmee ben je direct afhankelijk van de bouwkundige situatie, zoals koudebruggen, balkopleggingen etc.

Isoleren aan de binnenzijde kan, maar dan moet je zeker weten dat er geen vocht bij de isolatie kan komen.
 

Jorisv

 • #12
Dank! Ik denk dat het niet komt door lekkage maar inderdaad door een combinatie van luchtvochtigheid in huis en de uitbouw zonder spouw muur die direct in wind/regen staat. Met name na schilderen kwamen deze plekken ineens weer op, na een rustige periode in 2017 voor september (minder nat en droger weer?).

Ik probeer nu beter te ventileren in het hele huis. In deze kamer zet ik de verwarming hard aan, deur dicht en raam open en ga kijken wat er met de vlekken gebeurd. Ook heb ik er een vochtvreter neergezet.

Helaas ik een bouwdroger nogal duur, anders had ik die er even neergezet. Misschien föhn ik de plekken wel als het niet genoeg opschiet :)

Iemand nog tips/opmerkingen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #13
Omdat je de muur hebt geschilderd kan het zijn dat de muur minder vocht doorlaat/opneemt. Het oppervlak is minder dampdoorlatend geworden. Het vocht blijft op het schilderwerk liggen. Voor het schilderen ging de warme lucht gemakkelijker door de verf heen naar buiten.

Om te zien hoe vocht zich gedraagt geef ik als voorbeeld de spiegel in een doucheruimte. Aan de bovenkant is de spiegel schoon, is een fractie warmer dan de onderkant, deze is beslagen. Zo kritisch is condens op een oppervlak wat niet poreus is. Op een poreus oppervlak gedraagt het vocht bijna het zelfde echter je ziet het niet.

Een ding is zeker het drogen duurt te lang. Ventileren is prima. Zelf vind ik dat je de temperatuur in die ruimte omhoog moet brengen.
Om te onderzoeken wat je moet doen kan je beginnen met de temperatuur en luchtvochtigheid van die ruimte te meten.
 

Jorisv

 • #14
Dank, ik krijg het idee dat inderdaad de ondergrond vochtig is en dit deels in de muurverf gaat zitten, bladdert ook makkelijk af na een tijdje. Ik begon met een spatel, zie resultaat:

Iemand een idee hoe te zorgen dat de ondergrond droog wordt? Eerst helemaal schoon maken en bouwdroger plaatsen? Of is ventileren voldoende? Ik wil niet nog een keer schilderen...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #15
Deze muur gaat pas droog worden, als je de oorzaak wegneemt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #16
Je huis is gebouwd toen alleen in de woonkamer een kachel stond. :wink:
 

Jorisv

 • #17
Kan dit niet een zgn. koudebrug zijn? Hoe test je dit?

Oplossing is dan isolatie en voorzetwand?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #18
Is al genoemd, de temperatuur en de luchtvochtigheid van die ruimte een tijdje gaan meten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu