Steensmuur garage isoleren

Beelen

  • #1
Goedemorgen,

Ik zou graag de steensmuur van onze garage willen isoleren, ik ben echter alleen bang voor vocht/schimmelvorming en vochtdoorslag. Het lijkt nu namelijk ook vaak vochtig te zijn worden in de garage, maar ik neem aan dat het nu komt omdat het maar een steensmuurtje is. Er zit nu dus ook schimmel op de dakplaten. Maar wellicht komt dit ook omdat de houten balken rechtstreeks tegen de muur aangeschroefd zitten?
In de bijlage heb ik een schematisering toegevoegd van hoe ik denk dat de aansluiting van de vloer nu is. En daarbij foto's van de vloerdelen en een folie welke tussen de kanaalplaat delen zit en de klinkers. Ik denk echter dat deze "folie" niet ook onder de kanaalplaat en de funderingsbalken loopt (oranje).


Hoe zouden jullie dit isoleren, uiteraard wil ik zo veel mogelijk ruimte behouden en werk ik met voorkeur met houten regels/platen en dit dus laten aansluiten op de balken welke nu tegen de muur zitten voor de dakconstructie.
Bij voorbaat dank voor jullie zienswijze.


Dank voor jullie hulp!

vloeraansluiting.png folie.jpg dakaansluiting.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Belangrijkste vraag is "ga de de garage verwarmen" of "ga je er spullen opslaan die niet mogen bevriezen"?
Zo niet dan heeft isoleren weinig tot geen zin en om je schimmel weg te krijgen kun je beter je geld in betere ventilatie steken.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Beelen

  • #3
@Gerrit B , ik heb nu wel af en toe inderdaad een electrische kachel aanstaan. Maar ik wil met name de grote temperatuursverschillen voorkomen en inderdaad voor bepaalde spullen die er staan is het fijn als het tenminste niet al te koud (of warm) wordt. Ventilatie is inderdaad nog wel een aanvullend aandachtspunt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Af en toe een elektrische kachel kan het probleem juist versterken.
Warme lucht kan nl. meer vocht bevatten dan koude lucht en koelt die lucht af dan zal het vocht neerslaan op de koudste delen en vaak is dat je gereedschap, wat dan wegroest in de kast, en het dak.
Isolatie helpt slechts 2 a 3 dagen tegen warmte of kou als je alles hermetisch dicht hebt daarna wordt het net zo warm en koud in die ruimte als buiten zonder koeling/verwarming.
Enige wat je met alleen isolatie bereikt, onder de voorwaarde dat alles dicht blijft, is dat de temperatuurschommeling geleidelijker gaat, dus ipv. in 1 dag warm pas na 2 a 3 dagen warm en niet in 1 dag koud maar pas over 2 a 3 dagen koud.
 

Beelen

  • #5
Ik vind ventilatie zeker een goede om (eerst) te proberen. Maar er zitten nu al ventialatie kieren in de buitenmuur (2x bovenzijde, zoals je op de foto kan zien (verticale klinkers)) en onder enkele voegen die open zijn. Hoe zou ik dit verder kunnen verbeteren?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Is er een vorm van doortochten. Ga ervan uit dat de temperatuur in de garage zoveel mogelijk gelijk blijft aan die van buiten. Ik zie een roldeur zit er ook een raam en nog een deur in. Staat de garage los van het huis.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Het goedkoopst is het toepassen van natuurlijke ventilatie, roosters kunnen duur zijn maar die verdien je meestal dubbel en dwars terug op de besparing van energie bij mechanische ventilatie.

Dus kijk hoe de wind meestal staat (meestal is dat zuidwest) en maak aan die kant een extra rooster en aan de tegenoverliggende wand ook een rooster.
Kun je in de tegenover liggende wand geen extra rooster maken dan zal je in de andere wanden extra roosters en vaak ook grotere roosters moeten maken om hetzelfde effect te kunnen krijgen.

Maar om te beginnen kun je kijken of de bestaande open voegen goed vrij zijn en zo niet deze beter open maken zodat het er beter doorheen kan waaien.
Om te voorkomen dat insecten naar binnen komen simpel wat horgaas voor de openingen aanbrengen.

Is het toch vocht wat door de muur komt dan kan impregneren van de muur ook helpen, maar hou er rekening mee dat je dat zo ongeveer elke 10 jaar moet herhalen.
 

Beelen

  • #8
Hallo Gerrit en Wgb,

Hierbij weer een schematisering van de situatie...op de lange zijde van de garage staat vaak (harde wind) aan die zijde zijn dus wel wat ventilatie openingen gemaakt. Aan de andere zijde kan niet. Ik zou hooguit aan de kopsekant/garagedeur zijde nog wat kunnen openmaken.
@Wgb, de temperatuur in de schuur zeker nu met deze hitte is vele malen hoger als buiten.
Maar wat voor een gat of sleuven zou je dan maken achter een rooster? En aan welke kant.
De buitenzijde van de muur heb ik inderdaad al geimpregneerd, want daar sloeg vocht doorheen, maar mogelijk dat dat nu dus ook wel de oorzaak is dat vocht niet uit de schuur kan?

ventilatie.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Wat wil je. De meeste mensen klagen over roesten van metaal, nat worden karton en het vormen van schimmel.
De periode grofweg van Mei tot Oktober heeft vocht nauwelijks invloed. Het gaat om de periode van Oktober tot Mei.
Wordt de garage ook werkelijk gebruikt als garage. Natte auto naar binnen rijden.
Is er isolatie materiaal gebruikt in de deur.
Misschien zijn de muren van garage met de woning een deel van je probleem.
Door die muren trekt vanuit de woning een warmtestroom van warm naar koud, in die warmtestroom zit een deel vocht. Dat vocht slaat neer ( het dauwpunt) op de koude delen in de garage onder invloed van de relatieve luchtvochtigheid.
Wat weet je van die muren?
 

Beelen

  • #10
Het belangrijkste dat ik wil bereiken is het vochtgehalte omlaag krijgen/houden in de garage. Want ik gebruik de garage nu inderdaad met name voor opslag van gereedschap e.d. maar ook al het andere van papieren verpakkingen is niet houdbaar in de garage. En met vocht tot gevolg op de dakplaten met schimmel en inderdaad roestend gereedschap. Ik dacht dus dat het kwam doordat het niet geisoleerd was en de daarmee wisselende temperaturen. Maar het heeft waarschijnlijk met name te maken gebrek aan ventilatie.
Ik weet dat de garage tegen de woning aan is gebouwd. Dat wil zeggen, binnenmuur van de woning, met daartegen aan isolatie, en dan daar tegen aan de klinkermuur (buitenmuur) en dat is dus de "binnenmuur" van de garage. En aan de andere kant dus (buitenzijde) waar de ventilatie openingen in zitten een halfsteens klinker muur.

IMG-20170925-WA0002.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Als er nu alleen ventilatie aan de zijkant is dan zou ik ook bij de ingang (roldeur/kanteldeur) zien dat er ventilatie openingen komen.
Daarnaast je bestaande openingen zien te verruimen/schoon te maken door simpel met steenboor door de openingen te gaan en alles gruis ed. wat de opening verstopt weg te halen.
Er zijn ook ventilatie roosters te koop die je open en dicht kunt zetten en al standaard voorzien zijn van een insectenrooster.
 

Beelen

  • #12
Inmiddels heb ik de keuze gemaakt om toch te gaan isoleren, maar ook toevoegen van additionele ventilatie.
Ik heb nu twee vragen.
In mijn zoektocht naar dun isolatie materiaal, kwam ik op folies. Onder meer van IsoDiscount. Zij hebben een folie met een Rti waarde van 5,8. Daar is het nodige al over geschreven, en de vraag is of dit inderdaad vergelijkbaar is met een Rd waarde. Ik kwam ook Prothermo PT5 verpakkingsfolie/materiaal tegen met een Rd waarde van 4,6. Dat zou mijn inziens prima/voldoende moeten zijn voor de schuur. Heeft iemand ervaring/kennis over dergelijke folies en of deze inderdaad vergelijkbaar dus is met alternatieven van bijv. glaswol/pir?
En vraag twee, in relatie tot de ventilatie. Ik overweeg daar om een "badkamer" ventilator met vochtsensor voor in de garage te monteren. Of zou wellicht een Mechanische ventilatie met sensor een betere keuze zijn (qua geluid/energieverbruik)?

Dank voor jullie zienswijzes.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu