Stankprobleem door leeg sifon ivm putten in riolering buiten

Jeroen1512

 • #1
Stankprobleem; sifon douche drain komt droog en geeft stank na doorspoelen wc boven.
Ik zit met een raadsel dat jullie misschien kunnen oplossen:

* douchedrain zit op zelfde verdieping, op 2 meter afstand van toilet.
* 2 jaar geleden, met grote verbouwing, alle afvoer in huis (uit '50) vervangen, incl 50mm ontluchting door dak, door loodgieter aangelegd.
* stank van de zomer viel erg mee, nu in wat nattere tijd, elke ochtend stank en lege sifon douchedrain. Heeft te maken met doortrekken wc boven. Dit geeft sterke schommeling in sifon douchedrain en laat waternivo sifon dalen. Mijn idee is nu dat het probleem buiten zit, vooral in het hogere waterniveau in de riolering in de natte herfst en wintertijd.
* gemeente riolering laten inspecteren aan hun kant. Niets aan de hand maar bedrijf geeft aan dat er wortels zitten in mijn grespijp en de twee putten onder de oprit.
* buiten huis ben ik nu gaan graven en alles lijkt redelijk ok; put 1 op oprit, niet erg vol en vrij schoon wel wat wortels langs randen verwijdert; in bovenste deel put 1 komen uit: 110mm pvc van wc beneden, 110mm pvc van standleiding van boven (badkamer, wc, twee wastafels)en 70mm pvc met hwa (soort tweede ontluchter?) en keuken. Wat lager in put 1 loopt met grote (minstens 200mm) gresbuis over 3 meter naar put 2. Deze gresbuis ziet er goed uit behalve een relatief kleine klont cement van 4/5 cm onder in de buis ter hoogte van een koppeling tussen twee buisstukken. buis heeft flink wat afschot
* put twee; daar komt een hwa (gres 70mm) bij. Deze put ziet er hetzelfde uit als de eerste, wat wortels verwijdert maar verder schoon. In put twee gaat de gresbuis 15 cm lager weer verder naar de gemeente put maar met gresbuis van 160mm. Dit stuk gresbuis is 2 meter, flink afschot en vrij schoon zonder wortels.

De buizen staan nu droog, het water loopt direct door, ook na tegelijk doorspoelen van beide toiletten en leeg laten lopen bad heeft het systeem enorme overcapaciteit. Dus ik snap niet hoe het probleem kan ontstaan?

Vragen:
Waartoe dienen de putten eigenlijk?
Moet ik alles op 125mm pvc aansluiten, of hebben die putten wel nut?
Waar zit volgens jullie het stankprobleem in?


Vast bedankt voor jullie suggesties/antwoorden!
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Je beluchting gaat niet goed.

Je kan eens kijken of het loshalen van de wastafel sifon verbetering geeft .Als het water dan wel in de drain blijft staan kan je een beluchter plaatsen in de wastafelleiding.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #3
Heb je soms nog foto`s of weet je nog hoe de drain op de afvoer van de wc is gekoppeld?

Heeft dat bedrijf camera inspectie uit gevoerd?

want anders kunnen ze niet zeggen zitten wortels in de leiding evt zijn hier video opnames van waaruit het blijkt waar die wortels bevinden in de gres buis
 

Jeroen1512

 • #4
Update:
*@henk; ik heb helaas geen foto's van riolering binnen. Situatie is: Standleiding van put 1 door naar dak met 50mm ontluchting op verdieping 2. Op verdieping 1 komt toilet vanaf 3 meter door 110mm pvc buis op standleiding. In deze 3 meter komt ook de aftakking naar douchedrain en wastafel badkamer erbij. Ik zou hier dichtbij (90 cm) een extra beluchter op de standleiding kunnen plaatsen.
*@henk; gresbuis met de twee putten liggen nu open tot aan de gemeente put met over erfgrens. In eerste put komt de 110mm buis (standleiding van boven) zo'n 30 cm boven waterniveau uit en kan het water dus vrij in de put vallen. Lijkt mij dus geen probleem opleveren
Er is camera inspectie geweest van gemeente put, en eerste 3 meter gres buis; conclusie wortels in gresbuis. Maar mijn tweede put (= de put tussen gemeente put en mijn eerste put met pvc uit huis) die put voert ook prima af. Als ikzelf in die buis kijk met zaklamp ziet dat er ook prima uit.
Ik denk dat ik de buitenriolering maar laat zitten, klinkt ouderwets; gresbuizen en putten, maar het ziet er na 50 jaar prima uit met veel overcapaciteit.

* @headhunter; net op eerste verdieping sifon losgehaald bij wastafel in badkamer; geen effect. Sifon losgehaald bij fonteintje in toilet boven; ook geen effect.

Het waterniveau blijft schommelen in de sifon van de douchedrain. Is ook een k. ding met maar waterslot van 1 cm water. Vervangen is lastig en moet ik tegels en 7cm dekvloer open hakken. Dan ga ik liever hobbyen aan de sifon door een extra schotje te plaatsen om b.v 2cm waterslot te creëren.
Is het normaal dat er altijd iets van schommeling (onderdruk) ontstaat in een sifon dicht bij doorspoelend toilet?
Heeft het nog zin een extra beluchter te plaatsen zo dicht als mogelijk bij douchedrain in de standleiding op verdieping 1? Er komt voorlopig toch niets van boven als een overloopje van de ketel op zolder.

Bedankt vast weer!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
Zelf heb ik meer het vermoeden dat er een exentrische verloop is toegepast en deze verkeerd is gelaatst.

Omdat ze vaak de aansluiting van de drain zo laag mogelijk willen monterenals de zo is geplaatst zit deze verkeerd waardoor de ontspanning niet goed werkt maar je sifon leeg trekt als verder op iets word gebruikt.

 

Jeroen1512

 • #6
@henk:
Ik kan de drain inkijken, de afvoer in, door een ontstoppingsplug/gat (niet getekend). De afvoer is leeg door het afschot in de leiding. Hoogte was door het storten van een nieuwe cement dekvloer en de houten vloer geen probleem.
De onderdruk bij doorspoelen toilet trekt wel een beetje aan het water in de sifon. De ontluchting kan dit niet helemaal voorkomen. Misschien wel normaal?
Punt is dat er maar 1 cm water de afsluiting vormt (zie tekening), met een paar keer doorspoelen "schommelt" zo elke keer weer en beetje water weg totdat het niet meer luchtdicht is. Klinkt dat logisch of maak ik een denkfout?

Ik zie dat er voor de afvoer een schotje zit. Het water moet eerst de hoogte van het schotje over voordat het de afvoer verder in kan lopen. Ik heb nu het andere "afsluit" schotje dat in het water hangt wat verlengd (met stukje pvc zie tekening 2) zodat kleine schommelingen beter opgevangen kunnen worden. De 1 cm water is nu naar 2,5 cm gegaan. Hopelijk kan het sifon dat er nu is ontstaan de onderdruk bij doorspoelen wel aan?


 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
Nadeel als je het schotje gaat verlengen dat het douche water slechte weg loopt.

Hoe lang heb je het probleem al vanaf begin badkamer of later.

Als het later is ontstaan zijn er dan veranderingen plaats gevonden in het leidingsysteem.

Ga er vanuit dat afvoer wastafel op de zelfde leiding zit en hevelt de sifon wast. ook dan.
 

Jeroen1512

 • #8
Het bakje van de drain is vrij breed, ik denk dat de verlaging die ik heb gemaakt nog voldoende diameter houdt voor voldoende doorstroming van douchewater. Morgen proberen.
Dit probleem bestaat al sinds verbouwing. Wastafel sifon in badkamer hevelt niet, maar gaat door de vloer direct naar standleiding. Eigenlijk krijgt de douchedrain de volle laag van de langsstromende wc doortrek lading.
De putten buiten zijn schoon en gres buiten ook. De 110 pvc standleiding van boven loost van 30 cm hoogte vrij in de put.

Nu ga ik kit laten drogen van de sifon aanpassing in de drain. Morgen testen. Jullie horen nog.

Bedankt voor meedenken zover! :D :D
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
Dan zit toch het probleem bij de aan sluiting van je drain op je wc leiding en die vervolgens op de standleiding.

weet je soms als aansluiting van wc met een haakse T-stuk is gebeurd of met een 45 graden Y-stuk.

Want dat kan het ook gaan verklaren waarom je sifon leeg trekt.
 

Jeroen1512

 • #10
Nee geen idee, dan zal ik toch vloer/plafond open moeten breken.
Ik neem aan dat een y minder problemen geeft met onderdruk of juist meer omdat water nog harder naar beneden valt?

Ik heb nu de drain iets dieper gemaakt door schotje te verlengen; dit lijkt te werken. Ik test het deze week, kijken of het helpt.
Later bedacht ik me dat de vloerverwarming in combinatie met de continue afzuiging in de badkamer ook wel eens voor veel verdamping kan leiden?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #11
Een Y-stuk op een standleiding is juist verkeerd dan werkt de ontspanning niet van de wc dan gaat hij juist zuigen.

Het kan wel als alleen de drain op zat.


veel verdamping kan leiden
je gaf eerst aan in combinatie van door trekken wc dus daar zit het probleem ook.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu