Stank uit afvoer keuken als vaatwasser draait

PS7

 • #1Links de afvoer van de boiler, rechts de afvoer van de vaatwasser en in het midden uiteraard de afvoer van de gootsteen. Wij hebben al geruime tijd last van stank uit de afvoer in het keukenkastje.

Een loodgieter is meerdere malen langs geweest. Wat er al is aangepakt:

-Afvoer in keukenkast is aangepakt, 2 chifons aangelegd.
-Riolering onder het huis bleek gesprongen. Dit is nu ok.
-Be/ontluchter is geplaatst (niet goed te zien op foto, maar is geplaatst achter het witte chifon bovenin)

Opvallend: de stank kan soms dagen wegblijven. Opeens is t er weer, maar eigenlijk wel altijd als de vaatwasser draait. Het lijkt erop alsof het te maken heeft met het afpompen, dat er over/onderdruk ontstaat. Dit dacht de loodgieter ook, vandaar de beluchter. Maar het probleem is er nog steeds.

Iemand ideeën?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Op een of andere manier wordt er hier uit de linker sifon water weggetrokken wanneer er bij de rechter sifon water afgevoerd wordt. Daardoor wordt de linker sifon gevuld met lucht en krijg je de stank.

  Ik denk dat het ermee te maken heeft dat de rechter aansluiting op de verticale kolom via een 45 graden aftakking is gemaakt.

  Hier op het forum is al diverse keren uitgelegd dat je bij een aansluiting op een standpijp (die verticale kolom is in feite een kleine standpijp) een 90 graden aansluiting moet gebruiken. Dus zoals de linkse. Ik zal even kijken of ik een voorbeeld op het forum kan vinden waarin dit beschreven is.

  Bovendien lijkt het geheel me nogal dun uitgevoerd. Alles (behalve het witte sifon) 32 mm. Of is dat gezichtsbedrog? Dan komt het allemaal nog precieser.

  Hopelijk reageert Henk 253 ook, die weet er veel meer van dan ik!
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #3

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Dit is blijkbaar een dubbel geplaatste vraag, hij staat ook in de keukenrubriek.  Alwaar S.oldeerbout een andere suggestie deed:
  Vaatwasserafvoerslang mag niet helemaal in de buis gestoken worden , werking van sifon wordt dan te niet gedaan en toestel zou problemen met afpompen kunnen krijgen.
  Wat zit er op de afsluitdop van de sifon van de vaatwasser lijkt wel alsof daar een slang op zit , althans op de foto dan.
  en deze:
  Dan denk ik toch de afvoerslang iets te diep.
  Even bij de bouwmarkt zo'n bevestigingsbocht halen heb je mooi de ruimte voor en kan hij nooit eruit of dieper gaan.
  Markeer anders met een edding de bovenkant van de slang waar hij erin gaat , ben reuze benieuwd hoe diep hij zit.
  Zou voor de goede werking ongeveer max tot de helft moeten van de buis.
   

  PS7

  • #5
  Dankjewel voor de reactie!
  De buizen zijn idd 32 mm, is dat te smal? Het geheel is aangelegd door een keukenbedrijf, maar onlangs dus aangepast door een loodgieter.

  Misschien dan nog maar eens terug laten komen voor een 90-graden verbinding!
   

  PS7

  • #6
  Ja klopt, ik heb het bericht per ongeluk in de verkeerde rubriek geplaatst, het lukte mij niet om het eruit te krijgen. Ben nieuw op dit forum, sinds vandaag ;-)
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Dus dit is een geval van stank die moeilijk is omdat er al meerdere mensen bij gekeken hebben.

  Je zei dat de leiding gesprongen was wat mag ik me daar van voorstellen?

  Is het vieze drap onder de vloer weg gehaald na die tijd.

  Waarom zit daar een beugel op de achter wand zakt de leiding steeds weg?

  Voor de vaatwasser zou ik een andere aansluiting op je sifon van je gootsteen nemen dan heeft de beluchter ook meer zin.


  Tuitje kan naar beneden gericht worden waar de slang op aan gesloten kan worden en met een slangeklem vast gezet.
   

  PS7

  • #8
  Beste Henk, dank voor je reactie.

  Er zat een scheur in de afvoer onder de vloer, waardoor het afvoerwater de kruipruimte in liep. Dit is inmiddels een maand of 2 geleden verholpen. De drab is niet weggehaald, zakt langzaam weg in het zand. Weghalen was praktisch onmogelijk omdat we onze kruipruimte hebben geïsoleerd met 'chips'.

  De beugel op de achterwand zit er al sinds de aanleg. Volgens mij geen speciale reden voor anders dan vastzetten op de achterwand.

  Dank voor de suggestie van een andere aansluiting. Maar dan is er nog steeds een hoek van 45 graden met de 'standpijp' wat nu juist werd afgeraden. Of zie ik het dan verkeerd voor me?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Deze aan sluiting zit net onder de spoelbak en je gootsteen sifon het water word met kracht in gespoten en krijgt dan lucht mee van uit spoel bak.  Dat is wat anders dan 45° op een standpijp.

  Je kunt zo`n hulpstuk op halen kost niet zoveel en dan een dop op je vaatwasser afvoer en dan maar testen als stank weg is.

  Vroeger als er drab onder het huis lag hadden we een vloeistof dat met water verdunt werd en naar dennegeur rook dat deden we onder het huis.
  De naam weet ik niet meer
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu