Stank door afzuig installatie van buurman?

Ichiko

  • #1
Wij hebben sinds ongeveer een half jaar regelmatig een hele nare stank in huis. De stank is alleen in de achterzijde van de woonkamer en op de slaapkamer op de 1ste etage aan dezelde zijde van het huis. Bovendien is de stank altijd maar voor 15 tot 30 minuten. De stank is nog het meest te typeren als een rooklucht.

Zelf denken wij dat het te maken heeft met een ventilatie gat wat de buurman heeft aangebracht voor zijn afzuigkap. Deze zit ook in de muur aan de achterzijde van het huis, wel uiteraard in zijn deel van de muur, maar wel pal tegen de grenslijn van onze twee huizen.

Het zijn huizen uit de begin jaren 50, dus met open spouwmuur.

Volgens de buurman heeft hij zijn afzuigkanaal netjes tot aan de buitenste muur aangelegd. De buurman is gelukkig bereid om mee te denken en daarom heeft hij een tijdje geleden aangeboden om een paar dagen zonder afzuiging te koken. In die paar dagen hadden wij wel het idee dat de stank minder vaak voorkwam. Vreemd genoeg roken we de stank toen ook een keer s ochtends vroeg. Omdat we toch nog heel af en toe de stank hadden gingen we ervan uit dat het niet met zijn afzuiging te maken had.

Hierna hebben we, hoe vervelend de stank ook is, er maar even geen aandacht aan besteed. Maar inmiddels worden we er toch wel heel gek van. Dus zijn we weer opnieuw in de onderzoek fase.

De stank is vrijwel altijd 18:15 uur. Inmiddels ruiken we het nu ook steeds vaker in de ochtend, meestal rond 7 uur. Vorige keer had de buurman al aangegeven dat zijn vrouw tegen zijn zin in rookt. Dat samen met de vaste tijdstippen van de stank maakt het wel erg verdacht vind ik.

De afgelopen dagen ben ik bij het ruiken van de stank snel naar buiten gegaan en heb ik met behulp van een ladder aan zijn afzuig rooster geroken. Ik ruik dan exact dezelfde stank. Als ik op andere momenten aan het rooster ruik, dan ruik ik niks bijzonders.

Wij hebben zowel in de woonkamer als in de slaapkamer ventilatieroosters in de ramen, maar deze zitten dicht. En inderdaad, als je desondanks toch bij de roosters gaat ruiken, dan ruik je dat daar de stank in ieder geval niet vandaan komt. In de slaapkamer weet ik sowieso niet precies waar het dan wel vandaan komt. Ik ruik het meestal het sterkste net boven de radiator.

In de woonkamer weet ik het wel waar de stank binnen komt. Daar hebben wij een convectorput. Het is heel duidelijk dat de lucht daaruit naar boven komt.

Gek genoeg hebben we heel soms (maar niet altijd) ook dezelfde stank in onze kelderkast. Deze ruimte zit onder onze trap, maar aan de andere kant van het huis. Het vloer niveau is wel circa 50 tot 70 cm beneden gronds. Wellicht dat de stank zich onder onder vloer verder verspreid?

Vooral vanwege de vaste tijdstippen en dezelfde stank bij het ventilatie rooster denk ik toch echt dat de afzuiging van de buurman de oorzaak is.

Nu heb ikzelf echter een heel slecht bouwkundig inzicht. Geen idee of wat ik hierboven allemaal zeg überhaupt wel mogelijk is. Zou het inderdaad kunnen dat ik en mijn buurman dezelfde spouw delen? (Geen tussenschot erin op de scheidingslijn van onze huizen?)

Om het ook een beetje visualiseren heb ik nog een tekening gemaakt.

Ik ben benieuwd wat jullie gedachten bij dit stank probleem zijn.
 

Geus

  • #2
Dit lijkt toch eerder een juridisch vraagstuk dan een doe-het-zelf-klusvraag..
 

Ichiko

  • #3
Zo is het niet bedoeld. Ik vraag enkel jullie inzicht om te bepalen of de stank inderdaad van zo'n afzuiginstallatie / ventilatie gat kan komen?

Sinds gister ben ik ook op papier aan het bijhouden op welke dagen en tijdstippen we de stank ruiken. Wanneer ik voldoende aanwijzingen heb dat het mogelijk toch aan zijn afzuiginstallatie ligt ga ik weer opnieuw in gesprek met mijn buurman.

Het is een hele schappelijke buurman, dus hier is absoluut geen juridische hulp bij nodig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Heb je het rooster er wel eens afgehaald om te kijken hoe het eronder uitziet? Als het de spouw ingaat, moet dat daar zichtbaar zijn. Plaats evt. een foto van die aansluiting.
 

Ichiko

  • #5
IJkenhout schreef:
Heb je het rooster er wel eens afgehaald om te kijken hoe het eronder uitziet? Als het de spouw ingaat, moet dat daar zichtbaar zijn. Plaats evt. een foto van die aansluiting.
Nee dat heb ik nog niet gedaan. Dat kan ik evt nog wel binnenkort eens proberen. Maar ik vind het eigenlijk niet zo netjes om zomaar de spullen van de buurman los te schroeven.

Ik heb overigens wel gister mijn buurman nog gesproken over het stank probleem en hem verteld dat ik toch weer zijn afzuiging als verdachte zie. Hij vertelde mij dat er nu een pijp loopt van zijn afzuiginstallatie tot aan het rooster. Maar deze pijp is niet afgesmeerd met pur of iets dergelijks. Dus ik stel mij zo voor dat er een gat in de buitenmuur zit, net iets groter dan de pijp. En die pijp zit wel zover mogelijk tegen het rooster aan, maar het is zeker geen 1 geheel.

Het lijkt mij dus eigenlijk heel goed mogelijk dat een deel van de luchtuitstoot langs de pijp de spouw in vloeit.

Wat mijn buurman zich overigens wel terecht afvraagt is waarom wij geen etenslucht ruiken? Wij ruiken alleen een rooklucht, maar wanneer de buren aan het koken zijn hebben we nergens last van. Misschien vanwege een andere samenstelling van de lucht ofzo? De rook van sigaretten is wellicht een 'zwaardere' lucht?

Mijn buurman gaat in ieder geval wanneer hij tijd heeft alsnog die pijp dichtsmeren tegen de muur.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als die buis niet goed is afgesloten met de muur dan vraag je om problemen. Als het open deel aan cm2 van het rooster kleiner is dan de oppervlakte van de buis krijg je een blokkering van uitstoot. Logisch dat de lucht in de spouw komt.
Wat ook van invloed is de druk door wind op je gevel. Als de wind ongeveer uit de richting de pijl blaast dan zuigt de lucht uit dat kanaal door allerlei kieren ramen deuren enz. zo de woning binnen.
Probeer in je woning een overdruk te krijgen, of anders gezegd de onderdruk opheffen. Misschien boven een paar raampjes op een kier zetten, zodoende hef je het vacuüm in de woning op.

Persoonlijk moeten ze dit soort afvoeren in de gevel verbieden maar wie ben ik.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #7
In overleg zou je een rookproef kunnen uitvoeren of laten uitvoeren met behulp van een rookmachine of rook-patronen (verkrijgbaar bij de groothandel of via internet) eventueel met kleurstof.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
De buurman werkt in ieder geval mee, goed te horen.

Je zou eens kunnen vragen of ze een sterk geurend stuk eten (bv. trassie) onder de afzuigkap kunnen leggen.
 

Ichiko

  • #9
Een update:

De buurman is vanavond langs gekomen om te melden dat hij naar de afzuiging gekeken heeft. Hij gaf aan dat hij heel goed kan voorstellen dat het bij ons in huis stonk, want de pijp kwam niet eens tot aan het rooster.

Het uiteinde van de pijp stak min of meer in het luchtledige van de muur. In de spouw dus. Hij heeft het nu gefixt, dus hij heeft gevraagd of wij het in de gaten houden. Indien het nog steeds stinkt moeten we even een seintje geven.

Dit lijkt dus allemaal goed te komen. Ik laat hier over een paar dagen nog wel even weten of het inderdaad is opgelost.

Dank voor jullie reacties in ieder geval.
 

Appeltje

  • #10
Fijn om de terugkoppeling te lezen en ook goed om te horen dat er ook zaken is samenspraak en goede harmonie geregeld kunnen worden!

Hoe vaak lees je (in de krant) geen andere zaken... beter een goede buur dan een verre vriend!
 

Ichiko

  • #11
Een laatste update: De problemen zijn inderdaad voorbij. Geen stank meer!

Het valt ook meteen op dat nu de afzuiging werkt zoals ie zou moeten werken juist buiten de lucht goed te ruiken is. Tsja, dat los je alleen op door de buurvrouw te laten stoppen met roken :wink:

Maar goed, het ging om de stank in ons huis en die is nu weg. Heerlijk!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Bedankt voor de terugmelding :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu