Standleiding verplaatsen?

Johnnvb

 • #1
Hallo klusidee leden,

Wij gaan verbouwen en willen een stuk draagmuur in de keuken gaan verwijderen (dit doet een aannemer voor ons).
Nu heeft de aannemer ons verteld dat er hier een eternit standleiding zit, en dat zij hier niks aan gaan doen ivm asbest.
Nu is het ook weer zo dat ze een aantal jaar geleden een wc hebben geplaatst in de badkamer en deze afvoer hebben ze via buiten laten lopen en ergens onder de grond op (ik denk) de standleiding hebben aangesloten, voor het oog niet je-van-het, maar het werkt prima op deze manier. Is het mogelijk dat wij de afvoer van de badkamer op de wc aansluiten zodat ook de badkamer via buiten gaat en dat het dan mogelijk wordt om de standleiding in de draagmuur te verwijderen.
Ontluchting is er dan nog steeds omdat de standleiding boven de badkamer gewoon nog intact is en dus helemaal tot het dak doorloopt.
De afvoer van de wc buiten zit er toch al dus dan is het makkelijk om daar extra gebruik van te maken toch?
Optimaal is het natuurlijk niet, maar ons budget is niet toereikend om het hele huis open te breken en de standleiding te verplaatsen.
Ook kunnen wij de muur 1 meter minder ver open breken en dan kan de standleiding gewoon blijven zitten, maar we willen het liefste wel die extra meter zonder draagmuur.
Wat is jullie advies?

Screenshot_20210614_131804_com.funda.two.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Johnnvb

  • #2
  Even een snel plaatje ter verduidelijking.
  Het kruis wordt dus doorgezaagd dicht gemaakt bij de vertakking.
  De dubbele rode streep in de badkamer wordt de nieuwe verbinding van de afvoer van het bad/douche.
  Onder de rode streep zit de afvoer van de keuken, deze kan dan gewoon blijven zitten. Op deze manier pak ik toch gewoon mijn ontluchting?
  Of denk ik veelste makkelijk en vergeet ik tal van zaken?
  Ik hoor het graag!

  IMG_20210614_134234.jpg
   

  ABCDE

  • #3
  Johnnvb schreef:
  de standleiding in de draagmuur te verwijderen.
  Ontluchting is er dan nog steeds omdat de standleiding boven de badkamer gewoon nog intact is en dus helemaal tot het dak doorloopt.
  Dat is strijdig met elkaar

  Wat je tekend is dat je een loos stuk leiding naar het dak overhoudt zonder dat het ergens verbinding mee heeft.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Dat verder open breken betekent dat de mannen in de witte pakken moeten langskomen om de standleiding en riolering te verwijderen.
   

  Janklusser

  • #5
  Als de standleiding vanaf de badkamer naar het riool 110 mm is , zou het m.i. kunnen.
  Voor het verwijderen van eternit moet je wel goede bescherming gebruiken, de buizen volledig in plastic verpakken en op de gemeentewerf aanbieden. Aldus in mijn gemeente. Vraag het even na.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  @Janklusser: zo is het niet bij jou in de gemeente. Het zijn namelijk landelijke regels. Het verwijderen van een asbest buis in een huis mag alleen door een gecertificeerd bedrijf gebeuren. Zie bv. deze link voor meer info.

  Ik snap de vraag over de standleiding ook niet helemaal. Een standleiding buitenom is niet verstandig (als het al is toegestaan).
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Het gaat hier om een buis. Zoek wel de juiste informatie! In de link die ik gaf staan buizen er niet bij.

  Edit: De site van infomill is nog wat duidelijker, met de verwijzing naar de wettekst.
   
  Laatst bewerkt:

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #9
  Ik denk dat je een asbest deel, b.v. een plaatje of een stukje buis alleen zelf mag verwijderen als je er geen deel van af hoeft te breken/zagen of iets dergelijks. Een stuk uit een dak zagen mag niet en volgens mij mag je ook geen buis doorzagen om dat af te voeren.
  Stel dat je een stukje buis los in de kruipruimte vind dan mag dat wel.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Juul..

  • #10
  In mijn gemeente (het zal dus wel landelijk bepaald zijn) moet je een melding maken van de werkzaamheden en kan het zijn dat er iemand komt kijken of jij dit wel zelf veilig kunt uitvoeren. Dit gaat volgens mij echter alleen om verwijderen van bijvoorbeeld een golfplaten dak, een asbest rookkanaal mag bijvoorbeeld nooit zelf verwijderd worden, ik denk dat dit hetzelfde is. Wat de gemeente daarmee doet als je hier vervolgens mij aankomt op het milieupark weet ik niet. Ik weet het ook niet allemaal zeker, maar wat ik wil zeggen: zoek het dus goed uit voor je hier aan begint.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #12
  @Ronny Een asbestbuis mag je nooit zelf verwijderen, ook niet als deze er in zijn geheel uit komt. Lees je alsjeblieft in voordat je verkeerde informatie geeft. Ik geef notabene de links waar het duidelijk in staat.

  Uiteraard moet er (ook) altijd een melding gedaan worden als er asbest wordt verwijderd. Hoe deze wordt afgehandeld kan per gemeente verschillen. De regels wat je zelf mag verwijderen zijn landelijk gelijk.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #13
  Ik kan goed lezen en daarom mede ook mijn opmerking.
  Het is altijd veiliger om het door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen
  maar als er een los stukje buis of plaat ligt in mijn kruipruimte of tuin dan regel ik dat zelf.
  Het is in dat geval ook mogelijk om dat onder strikte voorwaarden, en dubbel ingepakt enz.
  zelf in te leveren bij een geschikte plek.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu