Standleiding ontspanning dakdoorvoer positie op het dak, hoe?

Djs_nl

 • #1
Beste experts,

Volgende situatie:

- Dakkapel geplaatst 3 meter in breedte, 2 meter in lengte, drie draaikiepramen
- De dakdoorvoer voor de ontspanning van de standleiding zit nu direct naast eerste raam van dakkapel. Gevolg: stankoverlast.
- Hoogte van de dakdoorvoer, 30 cm, zink, paddestoelvorm.

- Eerste actie: De dakdoorvoer voor de ontspanning van standleiding verplaatst naar hoger op het dak. Net boven de dakkapel, maar in dezelfde uitvoering als hierboven.
Resultaat: directe stankoverlast weg, maar stank zakt, afhankelijk van windrichting (aan zee!), nog regelmatig via de zijwang van de dakkapel naar beneden en wordt als nog de woning binnen getrokken.
- Tweede actie: Verhogen van de dakdoorvoer met 30 cm extra buis, zodat paddestoel echt boven dakkapel uitkomt.
Resultaat: Nog steeds stankoverlast, sterker nog, nu de paddestoel hoger zit lijkt de stankoverlast zich over een groter gebied te kunnen verspreiden. Dit merk je heel goed op windstille en warme dagen. Visueel is het ook niet fraai omdat in vergelijking tot verwarming en douche doorvoeren deze ontspanning in hoogte gewoonweg lelijk is.

Wat nu? Hoger op het dak gaat niet ivm beperkte ruimte door daknok, een optie is terugbrengen naar oude positie maar dan verder weg van het raam.

Wat ik graag zou willen weten van iemand met veel ervaring in deze:

1. Wat is een goede optie om stankoverlast te verminderen? Nog hoger of juist lager, dichter bij de dakpan? Terug naar beneden, zijwaarts maar wel op hoogte dakkapel raam?
2. Wat is een goede dakdoorvoer om toe te passen in deze situatie, regelmatig krachtige zeewind en regelmatig verandering van windrichting? Pijp, multivent of een rioolontluchtingspan? Andere uitvoermond T-stuk?

Ben benieuwd naar ervaringen, dank alvast voor jullie reactie!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Misschien kan je ergens een tweede ontluchting maken. Bijvoorbeeld via regenpijpen. Je ziet zoveel onluchtingspannen in een pannendak dan zouden die allemaal last moeten hebben.
   

  Djs_nl

  • #3
  Dank je wel voor je antwoord wgb. Twee vragen nav je antwoord.

  1. Is het doel van een tweede ontluchting om de lucht te verspreiden ipv via één uitlaat?
  2. hoe ziet zo'n systeem eruit? Een aftakking maken van de huidige ontspanningleiding naar tweede uitlaat?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Bij ons wij zitten met drie huizen op een rij via een verzamelput op het hoofdriool aangesloten. De hemelwater afvoer van de schuur is ook een deel van de rioolontspanning. Wellicht kan je eens onderzoeken of de hemelwaterafvoeren iets zouden kunnen doen.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  plaats even situatie foto`s van je dak en uit bouw en ontspanning.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu