Standleiding onder geventileerd pannendak

Niels01234

  • #1
Hallo!

Tijdens de bouw van mijn hsb huis komen we nu bij de dakdoorvoer van de standleiding/beluchting. Dit is een 75mm diameter buis die vanaf het toilet beneden rechtstreeks naar boven door het dak gaat (we hebben geen verdieping). We hebben een goed geventileerd pannendak, die is net gelegd.

We waren van plan om een ontluchtigspan te gebruiken, maar de dakdekker heeft ons ervan overtuigd dat dit niet nodig is, omdat er onder het dak al voldoende ventilatie is. Volgens hem laat je gewoon die buis gewoon onder de pannen uitkomen, flush met de dakhoek.

Ik ben benieuwd, kan iemand bevestigen dat de dakdekker gelijk heeft?

Ik kwam ook dit plaatje tegen, waar een soort ventilator in de buis zit. Is dat nodig?

Screenshot 2023-03-09 at 08.53.01.jpg
 

Bramb

  • #2
Zou het niet doen. De lucht uit riolering is warm en vochtig. Dit condenseert op de koude pannen en vooral houten panlatten en dakbeschot. Vochtig hout gaat een keer rotten...
 

stefan9

  • #3
Tja. Mijn huis uit 1954 heeft al bijna 70 jaar zo'n constructie: een buis die in het dakbeschot eindigt. Het hout in de buurt van die uitloop ziet er nog steeds prima uit. Onder de pannen ventileert het bij mij prima.
Bij mijn woning is een onluchtingspan dus niet noodzakelijk gebleken.

Aan de andere kant: als die uitloop met een eenvoudige ontluchtingspan verlengd kan worden tot buiten de pannen, dan zou ik dat nu zeker doen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Als het huis 70 jaar oud is en het is een ontspanning leiding dan was vroeger een zinkenpijp door het dak heen.
Jou afbeelding staat ook nog een ventilator getekend die zit nooit in een riolering ontspanning.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
stefan9 schreef:
Tja. Mijn huis uit 1954 heeft al bijna 70 jaar zo'n constructie: een buis die in het dakbeschot eindigt. Het hout in de buurt van die uitloop ziet er nog steeds prima uit. Onder de pannen ventileert het bij mij prima.
Bij mijn woning is een onluchtingspan dus niet noodzakelijk gebleken.
Door een onverklaarbare situatie, tot nu toe, zou deze buis niet werken zoals het zou moeten.
Dat is voor mij zo zeker als wat.

Zelf heb ik jaren lang gezocht waarom wij zo nu en dan lucht van het riool in onze slaapkamer hing.
De aannemer was in ons rijtje gestopt tot onder de pannen. Verlengt door de pannen en met twee knieën omgebogen. Opgelost.

Riool ontluchting thuis.jpg
 

stefan9

  • #6
Ik denk dat stankoverlast heel erg afhankelijk is van de ventilatie onder de pannen en waar de lucht dan heen trekt. Blijkbaar heb ik er mazzel mee.
Of het zo zeker is dat de beluchting niet goed werkt betwijfel ik. Ik heb nergens last van borrelende afvoeren en ik heb ooit de tuinslang in die buis gehangen en dat water liep prima weg.
 

robdeb

  • #7
Allemaal anekdotisch natuurlijk, maar hier (jaren 80 premiekoopwoning) vorig jaar ontspanning onder dakpan ontdekt. Alle panlatten verrot + dakbeschot compleet onder de schimmel. Daar had ik toch nog best wat (onnodig) werk aan. Voorkomen is beter dan…
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
er zijn gewoon speciale pannen om een beluchting op aan te sluiten, pas dit gewoon toe op deze manier loop je nooit het risico van vochtige lucht onder de pannen
 
  • Like
Waarderingen: robdeb

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu