Standleiding CV vervangen door flexibele buis

Relikwie

  • #1
Hoi, na een lek in de kruipruimte met dikwandige buis ben ik er achter gekomen dat grote delen van deze buizen zijn doorgeroest en het wachten is op de volgende lek.
Om dit in de toekomst te voorkomen, wil ik alles vervangen met kunstof meerlagen buis.

Eerste verdieping wordt nu vloerverwarming (zonder radiator).
1e verdieping nu nog radiatoren, maar mogelijk binnenkort ook vloerverwarming.

Zolder: 2 radiatoren die blijven.

Een bijkomstigheid is dat er leidingen die in de weg zitten op zolder meteen in de houten vloer kunnen, nu nog in een boog om een deur op zolder (zie foto).

Op deze boog zitten 2 cilindervormige uitsteeksels met ontluchtingsnippels. Waarschijnlijk het hoogste punt voor het ontluchten.

Kan ik dit alles vanaf de ketel vervangen met uponor 20mm?
En zijn de ontluchters nodig. Kan de radiator (dan het hoogste punt gebruikt worden om te ontluchten).


 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Ja kan allemaal, zorg er alleen voor dat je de leidingen zo recht mogelijk aanlegt en goed beugelt.
doe je dit niet dan kan je lucht problemen krijgen.
Ook ben ik zelf niet kapot van 20mm, wordt veel toegepast maar blijft een kleine maat en helemaal de doorgang van de koppelingen (meet maar op)
Wil niet zeggen dat het niet prima gaat werken, maar persoonlijk leg ik elke installatie aan met minimaal 25mm.

Onthoud ook dat uponor een geweldig systeem is en ik op 1 koppeling na er nog nooit een lekkage mee heb gehad en dit lag aan de koppeling en gelukkig een tijdelijke doorverbinding boven de vloer. wel veel lekkages gezien en dit komt allemaal door menselijk falen.
Koppeling niet diep genoeg ingestoken dus check het voordat je perst en houd de boel in elkaar gedrukt tijdens het persen....andere meest voorkomende fout is een persing vergeten.....dus maak je een installatie...nooit weglopen en altijd meteen je koppelingen persen die je erin maakt daarna loop je alle koppelingen nog 1 a 2 keer allemaal na om te kijken of je niks vergeten bent.
klinkt gek maar ben 20 jaar loodgieter en heb veel collega's die fouten zien maken.

toevoeging op de boogleidingen...hierboven zitten er dus nog radiatoren? zo ja dan kan je daar prima ontluchten, zo nee dan is het handiger om als je echt niet anders kan de zelfde weg te volgen en 2 t stukken naar 1/2" toe te passen zodat je daar dus ook ontluchters in kan gooien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu