Stadsverwarming minder warm dan eigen CV

Heiloklus

  • #1
Gewoon interesse vraagje over stadsverwarming.

Is dat water niet minder warm dan je water van een eigen CV?
Hoe zit het met de kosten? Kunnen ze ook 'verbruik' meten? Of kan je theoretisch de hele dag 20 graden stoken en net zoveel betalen als iemand die 17 stookt.

Is een combiketel in dat geval overbodig?

Als er in een bestaande wijk geen stadsverwarming is, is het mogelijk dat alsnog aan te leggen?
 

Fiesiekus

  • #2
Het verbruik wordt wel degelijk gemeten, en men is daar i.h.a. niet onverdeeld positief over. Je hebt ook geen keuze qua leverancier.

Voordeel is dus dat je geen ketel(onderhoud) hebt.

Stadsverwarming in een bestaande wijk aanleggen is een disaster (heb ik meegemaakt), dacht dat t nu alleen in nieuwbouw wordt aangelegd. je hebt dan ook geen gasaansluiting, hetgeen betekent dat electrisch moet koken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Je kan weldegelijk nog een wisselaar in huis hebben (zeker voor warmwater bereiding) die ook onderhoud vergt. De afname wordt idd gemeten in GigaJoule waarvan de prijs is gekoppeld aan de gasprijs. Verder betaal je ook vastrecht.
In mijn 50 'er jaren wijk is men ook bezig stadswarmte 'uit te rollen'. Hierop worden, met name de nieuwbouw- en gerenoveerde panden (appartementen voornamelijk) aangesloten. Geen idee eigenlijk of het als particulier mogelijk is hier een individuele aansluiting op te krijgen.
 

Xr8

  • #4
Je warmteverbruik wordt uiteraard gemeten. In Nederland is niets voor niets. 17graden zal dus ook goedkoper stoken dan 20 graden.

Zie de meting maar als een vervanger van de gasmeter. Vaak is het water van de stadsverwarming heter dan van een ketel, omdat er ook tapwater mee gemaakt wordt. Op het verste punt zul je een aanvoer van 75 graden nodig zijn om het tapwater te kunnen garanderen.

Als men mij de keuze gaf tussen stadsverwarming en een eigen ketel. Dan zou ik 100% voor het laatste kiezen. Collectieve systemen heb je niet zelf in de hand. Een ketel wel. Dit laatste is overigens mijn persoonlijke mening.
Heb redelijk veel ervaring in blokverwarmingen in flats. Dit werkt eigenlijk hetzelfde en de bemetering daarvan is vaak punt van discussie.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu