Staander voor stukje draagmuur

Gregtman

  • #1
Beste mensen,
Dit is mijn eerste post, dus ben benieuwd of jullie wat voor mij kunnen betekenen.
Ik heb een niet dragende muur onder de trap weggehaald(zie foto), er zat nog een klein stukje dragende muur naast het deur kozijn 22 cm (het stond los van enige balk in de omgeving), door het weghalen van de muur onder de trap, kwam deze muur vrij los te zitten en heb ik besloten om het kolommetje weg te halen. de enige balk die erop steunt staat op de foto boven het deurkozijn.
Mijn vraag is: kan ik het kolommetje terugplaatsen door het gebruik van een stalen staander of houten staander, of is het wijs om weer op te metselen.

Ik hoor het graag van jullie

Groet

Gregor
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als de balk ook in de muur rust lijkt mij het geen bezwaar er niets onder te zetten, op afstand is dat moeilijk te bekijken.
Wilt u het zeker weten raadpleeg dan iemand die verstand van bouwen heeft.
 

Gregtman

  • #3
Beste Jan,

de rechter balk eindigt in de muur en de linker balk eindigt op het muurtje boven het kozijn (foto), volgens mij is een kozijn nooit een dragend gedeelte van de muur, dus moet er volgens mij nog iets staan om de druk te verdelen.
Ik heb 3 aannemers laten komen (voor meer zaken die gedaan moeten worden) en 1 van deze vertelde dat ik het kolommetje weg kon halen en er een stalen staander voor terug moest plaatsen(dit scheelde ruimte ), stom genoeg niet doorgevraagd wat voor een staander en dikte etc.

Het stukje muur was 22 centimeter breed en ondersteunde niets.

Kan iemand mijn gedachte gang bevestigen dat er nog iets moet komen om de krachten te verdelen.

Groet

Gregor
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Is het niet mogelijk een goede raveelbalk aan te brengen? Of loopt die al door? Want dan is de ondersteuning niet nodig.


Een kolom kan ook wel hoor, maar dat staat misschien in de weg. Stalen kolommetje van 80x80x8 is zeker voldoende, maar je krijgt dan wel op de vloer een kracht, dan is het handig te weten of er fundering onder zit.
 

Gregtman

  • #5
Beste mensen,

bedankt voor de reacties, er hebben 3 aannemers naar gekeken, en 1 zei staandertje ertegen en klaar is klara.

Ik ga een staander van of 80x80 of 100 x 100 (beter teveel dan te weinig) hij komt op een fundering te staan.

Mijn dank is weer groot

Gregor :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu