Staal/glas vouwdeuren overkapping

Johnssen

  • #1
Aangezien de prijzen voor een ijzeren pui met glas kopen voor mij te hoog zijn, heb ik mijzelf de klus gegeven om dit zelf te maken. natuurlijk niet standaard en wordt het een vouwdeur van 2 panelen naar links en 2 panelen naar rechts (naar buitenslaand). d.m.v. 2 softclose geleiders. De pui sluit een overkapping af

ik heb kokers van 50mmx25mm (goedkoop) om de deuren te lassen (elekrode). Ik zoek tips voor manieren om het glas ertussen te krijgen 6,5mm veiligheidsglas makkelijk tussen krijg. Het liefst zonder te lassen.

1. kleine L profielen van staal (of aluminium indien dit kan?)
2. Alleen met kit, maar is dit mogelijk?

wellicht ben ik onvolledig, dan hoor ik het graag. Hieronder een plaatje van het geheel en rechtsonder mijn vraag hoe jullie het glas zouden bevestigen (liefst zonder lassen/minimale kans op roestvorming).

bedankt voor iedereen die de tijd neemt te reageren.


zo is de situatie nu zonder deuren (kleurtjes wegdenken):
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Glas moet in een sponning
en zet je vast met glaslatten die je met een schroefje vast.

als de ruimte die die pui afsluit zou ik me eerst maar een verdiepen in goede tochtwering

(het water loopt in de winter gewoon van de pui als je hem van gewoon profielstaal maakt.)
 

Johnssen

  • #3
Bedankt Boertje125,

Ik vind een waterdichte/tochtdichte afsluiting niet zo belangrijk. Het moet met name een lekker broeikastje worden in het voorjaar en in de zomer helemaal open kunnen.

Ik zoek dus met name advies in de manier van glas zetten. Onderstaande optie is bijvoorbeeld nog een optie (beide kanten een klein L-profiel (schroeven).

Maar ik hoop eigenlijk op oplossingen of mensen in de praktijk dit bijvoorbeeld met dubbelzijdige tape en kit hebben gedaan? En is aluminium op ijzer af te raden? Anders is dit eventueel een betere optie tegen roest.

MVG, BVD, Jeroen


 

Omsels

  • #4
Bij de stalen deur welke ik zelf gemaakt heb heb ik gebruik gemaakt van 15x15x2mm hoekprofiel koudgewalst. Deze heb ik in een vierkant gelast als glaslat en zo het glas vastgezet.

Wat jij zou kunnen doen is aan de binnenkant van het kokerframe een rand maken met dit 15x15 hoekprofiel. Dit bijvoorbeeld vastzetten met popnagels. Dan vanaf de andere kant het glas erin kitten met doorzichtige high tack en afstandsblokjes en dan weer een hoekprofieltje er tegenaan en ook vastzetten met kit en eventueel ook popnagels.

 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Tegen roest moet je die hele pui behandelen
maakt toch niet uit of je de glaslatten dan ook mee pakt.
 

Johnssen

  • #6
Bedankt, hier kan ik wel wat mee.

Popnagels. Nog nooit gebruikt, maar de afwerking ziet veel strakker dan de zelftappers die ik nu in gedachte had. Zet je dit 15mm L-profiel "koud" op het ijzer? of met iets ertussen? En kit je het "naadje tussen onderkant profiel en frame af?

Kun je toevallig je ervaring delen met waarmee je het ijzer hebt behandeld/afgewerkt? Ik kom nu met name bij owatrol en/of hammerite tegen.
 

Omsels

  • #7
Ik heb het glas gemonteerd zoals de glasboer hier in de buurt mij verteld heeft. Dat heb ik in dit topic uitgelegd: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/glaslatten-verlijmen-stalen-raam.105514/
De glasplaat laat je maken met 3-4 mm speling rondom, meer mag ook aangezien het hoekprofiel toch 15mm is. De dubbelklevende celband plak je in het hoekprofiel wat je als eerste in de sponning hebt gemaakt.

Aangezien de pui buiten komt zou ik het glas wel nog rondom afkitten met beglazingskit.

Verder heb ik zelf mijn stalen deur laten poedercoaten. Kost iets meer maar dan heb je ook wat.

Een nadeel met popnagels is wel dat je het gaatje naderhand moet uitboren om de popnagel erin te krijgen. Dit kan nog wel eens gaan roesten als het buiten zit..
 

Johnssen

  • #8
Bedankt. Heb je dit zelf ook gedaan met popnagels? Net als in de link die je stuurt heb ik de voorkeur voor een "schone" montage zonder schroeven. Dus met kit/dubbelzijdige tape. Dit zal niet volgens norm zijn, maar wel strakker.

Nu schrok ik van je melding om transparante kit, maar met een zwart frame lijkt mij de zwarte kit die ik heb prima om direct de naden af te kunnen werken.
 

Omsels

  • #9
Nee ik heb zelf gebruik gemaakt van speciale HOP profielen. Deze hebben al een sponningrand voor het glas. Daar tegenaan heb ik het vierkant stalen frame van 15x15mm staal profiel gekit. Ik weet echter niet of dat ook gaat met losse profielen welke niet gelast zijn.

Er zijn ook speciale klemschroeven en speciale glaslatten welke je daar weer overheen klikt. Ik heb daar zelf echter geen ervaring mee. Google maar eens op "klemschroeven glaslatten" en dan de eerste hit.

Ik zou het persoonlijk niet zo nauw nemen met de "strakke afwerking". Dan gaat het eigenlijk al fout bij de "goedkope" partij staal en het niet te veel willen lassen. Strak wordt het verder met die popnagels ook echt wel. Als dit je eerste project zo is, kom je nog genoeg uitdagingen tegen. Het frame goed recht houden met lassen bijvoorbeeld. Het lassen van dit frame met elektrodes in het algemeen etc.
 

Johnssen

  • #10
Je hebt helemaal gelijk in je laatste alinea. Die speciale HOP-profielen had deze ijzer opkoper alleen helemaal onder de roest. En inderdaad moet ik niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Veel belangrijker is dat alles soepel loopt/sluit, dat is een grotere uitdaging dan een knobbeltje wegwerken.

Bedankt voor je tips, hier kan ik zeker wat mee!
 

Marcn88

  • #11
Ik zou er aan 1 kant een strip oplassen waar de ruit tegenaan valt, dan kan hier glasband tegenaan gezet worden en dan de ruit opsluiten met een klein hoekprofieltje en deze dan ook voorzien van glasband en bevestigen met 2 inbus boutjes.
Zoals al aangegeven zal het metaal beschermd moeten worden tegen weersinvloeden
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Deze oplossing werkt niet als de pui tussen binnen en buiten moet komen. Het gaat namelijk erg condenseren, en er is geen waterafvoer in het profiel voorzien. En dat nog los van het ontbreken van isolatieglas.

Als afscheiding voor een veranda/overkapping kan dit wel.

Glas kan je ook vastzetten met (alleen) kit. Als een soort stopverf. Wat voor kit je daarvoor nodig hebt, weten de schilders hier vast wel. Ik verplaats het naar die rubriek.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Topics samengevoegd, het heeft geen zin een vraag dubbel te plaatsen.
Quotes zijn niet nodig.
 

Johnssen

  • #14
Dag Jan. Bedankt. Ik dacht ééntje onder een verkeerde rubriek al weggehaald te hebben, maar blijkbaar niet.

Bedankt voor je bericht Marcn88.

@ IJkenhout
Is dit binnen/buiten situatie? Voor mij is dit een overkapping. Of hoe moet ik het zien? Dubbel glas is nog een optie, maar lijkt mij weinig effect te hebben als het niet winddicht is? Verder hoor ik graag je advies, aangezien het voor mij geheel nieuw terrein is.

Mvg,
Jeroen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #15
Een vriend van mij had een enkel glas serre achter zijn huis. van enkel glas.

die heeft hij naar een jaar helemaal laten aanpassen omdat het glas altijd beslagen was als de deuren dicht waren en de druppels op je hoofd vielen van het condens.

nu heb jij geen glazen dak maar als je die ruimte afsluit zal er zondemeer vaak condens optreden als als de pui helemaal koud is.

als je het goed wilt doen gebruik je profielen met een thermische onderbreking en dubbel glas.
of je ventileert zo sterk dat je de pui net zo goed niet kan plaatsen qua temperatuur
 

Johnssen

  • #16
Boertje, bedankt voor je bericht. Dubbel glas ga ik wat verder over informeren, maar volgensmij heeft dit minimaal voordeel als het niet goed dicht is. Alhoewel ik condens wel vervelend vind, maar zal dat in mijn situatie verschil maken?

De 2 bedrijven die dit professioneel wilden maken, gebruikten geen thermische profielen, geen rubbers etc. Ik kan dit graag allemaal willen, maar daar staat mijn budget op dit moment niet naar (en wellicht mijn eisen ook niet). Een mooi windscherm zo zie ik het meer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Als windscherm is enkelglas voldoende. Kies het juiste glas, bij voorkeur letselwerend.

Als je het beter dicht kan maken, kan de ruimte ook beter als een soort aanbouw gebruikt worden. Maar dan zijn deze profielen niet echt handig, gezien de condensatie.
 

Johnssen

  • #18
Dankje allen voor de berichten.

1. Condenseren ligt dus meer aan dit profiel, dan aan het glas? of gaat dubbel glas in dit profiel condens wel verminderen?

2. Ik heb de frames even neergezet (er moeten nog 2 liggende kokers in. Nu was mij plan om de vouw met aanlasscharnieren te doen, maar hoe las ik deze eigenlijk? waar komt het puntje zegmaar? ik krijg nergens een handleiding gevonden..

ik heb deze:


foto van frame basis:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #19
Condens is wel een goede. Bij enkel glas heb je een grote kans dat het hele oppervlakte lang gecondenseerd blijft (kan je niet naar buiten kijken). Met dubbel glas is het condens veel sneller weg. De profielen zullen wel condenseren (meer dan bij enkel glas), maar dat is niet erg omdat het niet in huis is.

Hou rekening mee dat het glas hier de stabiliteit gaat verzorgen. Het glas moet er dus geschikt voor zijn. Letselwerend glas is zo goed ik weet altijd gelaagd, dus dat zal vast sterk genoeg zijn.
 

Johnssen

  • #20
Ik wil mijn dossier toch nog even afmaken met het eindresultaat wat nu steeds dichterbij komt.

Ik heb het frame laten schooperen/poedercoaten en ga morgen het glas erin zetten en afkitten. (deed wel even zeer om voor het poedercoaten+ €650 neer te leggen maar het resultaat mag er wezen en de prijs is denk ik netjes.

Is het altijd verstandig om deuren erin te zetten en dan staand het glas te plaatsen (zoals deze definitief komt)? of is de deur op de grond leggen en het glas plaatsen makkelijker? Ik heb 3 ruitjes per deur.

Ik hoor graag jullie ervaring/advies.

Mvg,
Jeroen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu