Sproei systeem maken (voor op traktor)

Capriolo

  • #1
Hallo ,

Ik heb een "speciaal" soort traktor , (met een aftakas op de motor) Ik wil daar een sproei systeem voor maken, omdat bestaande systemen te groot zijn voor mijn kleine traktor. Bedoeling is om gif verdund met water te kunnen spuiten op een weide land.

De basis zou zijn een waterpomp te nemen en daarvan de electromotor te demonteren en de pomp zelf op de aftak-as te bevestigen. (effies simpel gezegd).

De aftakas heeft een maximaal toerental van 1000 rpm. Is dat genoeg voor een uit elkaar gehaalde waterpomp. Ik verwacht dt een druk van een bar of 3 genoeg zal zijn.

Technisch zullen nog een hoop problemen opgelost moeten worden , maar in eerste instantie wil ik dus eigenlijk weten hoeveel toeren een electromotor ongeveer maakt van een waterpomp , en of je met een 1000rpm wel druk kan opbouwen.

Bedankt voor het antwoord op deze "wat vreemde vraag".

Cor
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De standaard waterpompen draaien op ± 2850 t.p.m. dus dat is niet mogelijk, misschien in Oostenrijk wel maar bij ons niet.
 

Kees61

  • #3
Men neme 2 poelies en een v-snaar en maakt van 1000 tpm gewoon 2850 tpm.
 

Capriolo

  • #4
Ok, Bedankt. Met die Poelies goed idee. Heeft een waterpomp veel kracht nodig om rond te draaien?
De motor in die traktor heeft 17PK, waarvan ik zeker de helft nodig heb om rond te kunnen rijden. Zou dat theoretisch genoeg kunnen zijn?

Cor
 

@rie

Specialist Elektra
  • #5
Wat voor soort pomp ga je gebruiken? Met een centrifugaalpomp gaat het zeker niet lukken.
Spuitinstallaties maken meestal gebruik van plunjerpompen.
Is het niet handiger om een gebruikte spuit te kopen en deze aan te passen, dan heb je in ieder geval een goede pomp en een aftakas koppeling. De rest, tank en spuitbomen zijn redelijk eenvoudig aan te passen.
Anders eens in de glastuinbouw branche rondneuzen daar gebruiken ze ook kleine trekkertjes en spuitjes.
 

Pepjo

  • #6
Boomkwekerijen en fruittelers hebben ook kleine trekkers met bijbehorende kleine apparatuur. Die moet namelijk tussen de rijen bomen doorpassen.
 

Capriolo

  • #7
@ Pepjo, ik zal eens verder gaan kijken , totzover heb ik nog niets kunnen vinden wat interessamt is, probleem is niet de groote , maar zwaartepunt (ivm "extreme" steilheid") , maar misschien een pomp daarvan en de rest zelf maken zou een idee zijn.

@ rie: Ik heb daar nog niet echt over nagedacht, ik dacht gewoon aan een simpele pomp zoiets wat ik nu in huis heb. Dat is een pomp om bijvoorbeeld op een regenton aan te sluiten, die pompt tot 2 meter water op en kan de druk op laten lopen tot 8 bar. Maar ik heb geen flauw idee wat voor soort pomp dit is. Een ingeving was om de electrische motor eruit te slopen en daarvoor in de plaats de aftakas. Maar zoals gezegd, ik heb er nog niet zoveel over nagedacht.... dat komt later.
Ik zal eens kijken wat een plunjerpomp is, want ik heb geen idee wat de verschillende pompen doen.

Cor
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #8
Kijk uit met waar je mee bezig bent.
Voor je er erg in hebt krijg je door drift (wegwaaiende nevel) grote schade, is het bij de buren kost het nog veel geld ook.
Of je krijgt een bui vergiftig water over je heen.

Tegenwoordig moet de spuitapparatuur van de beroeps aan vele eisen voldoen en regelmatig gekeurd worden.
De man die de apparatuur bedient moet minimaal een spuitlicentie hebben.
Alleen dit geld niet voor de amateur.
 

Capriolo

  • #9
@ De haan: bedankt voor de tip. Buren heb ik gelukkig niet. Waaien doet het ook niet waar ik woon. Maar toch zal ik erg oppassen. Ik was van plan om de spuiten zeer dicht bij de grond te laten.
Ik zat ook aan een masker te denken.

Ik heb wat zitten googlen en er zijn eenvoudige losse pomps te koop. Bijvoorbeel deze :
Selbstansaugende Hochdruckpumpe für Zapfwellen-Antrieb. Im Preis enthalten: 3 m Saugschlauch. 7 m Hochdruckschlauch, 3/4 Spritzdüse. Anschluss-Verschraubung. Besonders geeignet zum Entleeren von Behältern, Unkrautvernichtung, Säubern und Waschen von Landmaschinen, Treckern usw. Höchstdruck: 25 bar, Förderleistung bei 300/ min. ca. 150 l/min. Bei 600/min. ca. 180 l/min. Saughöhe ca. 3 m. Max. Drehzahl 600 /min. Gewicht mit Schläuchen ca. 12 kg. 2 Jahre Garantie.

Hieronder de link (weet niet of dit mag van de moderatoren:-/
(link verwijderd) en een fotootje:


Wat ik me afvraag bij dit soort pomps, wat gebeurd er als de "uitgang" wordt afgesloten en de pomp blijft draaien (bijvoorbeeld bij het draaien van de traktor) Er wordt niet meer gespoten, maar de pomp blijf voor een minuutje aanstaan ofzo. Gaat de pomp kapot, wordt de druk te hoog? of maakt dat niets uit?

Bedankt, Cor
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Er wordt niet meer gespoten, maar de pomp blijf voor een minuutje aanstaan ofzo. Gaat de pomp kapot, wordt de druk te hoog?
Wanneer er geen circulatie plaatsvindt gaat de pomp draaien in eigen water en kan zo heet worden dat een kunststof binnenwerk gaat vervormen en de pomp niet meer werkt.
Ik heb dit soort pompen wel eens gezien maar ik durf niet te zeggen of het binnenwerk uit metaal of kunststof bestaat, even navragen dus.
 

Flat4ever

  • #11
De pomp bij een gewone veldspuit ook niet afgesloten.
Door gebruik van een 3-weg kraan word het restant van de pompdruk/volume gebruikt om de tank te circuleren/mengen.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #12
Capriola, als je in de nevel te komt ben je verkeerd bezig, want dan heb je een masker nodig en beschermende kleding.

@rie heeft trouwens een goed idee geoppert
 

Flat4ever

  • #13
Overigens is het verhaal van de boom zo dicht mogelijk bij de grond houden niet echt handig.

Als je goed gebruik wilt maken van je veldspuit zal je toch moeten zorgen dat de spuitdoppen een bepaalde overlap hebben, en ze hebben vaak een minimale hoogte nodig.

De trekker met 17PK is voldoende om een waterpomp te laten draaien.

Wat is overigens het probleem met het zwaartepunt? je wilt de tank zo laag mogelijk dus? Dat kan met de meeste volveldspuiten sowieso al. Probleem met een nog lager monteren van de tank is de bodemvrijheid. En anders zal je een langere tank moeten nemen wat het zwaartepunt weer ver naar achteren plaatst.

Maar zoek eens idd naar volveldspuiten voor de lichste trekkers, het lijkt mij namelijk sterk dat er nog geen oplossing is voor jouw probleem. Wellicht dat een getrokken spuit de oplossing is?

Gr arjan
 

Capriolo

  • #14
@ Flat4ever: Ik ben nog druk op zoek naar kant en klare oplossingen, maar kan helaas nog niets vinden. daarnaast lijkt het me sterk dat er iets bestaat wat op mijn aparaat kan , omdat ik geen 3-punts bevestiging erop heb. (ik kan niets vinden op internet met meer info over gifspuiten, waarschijnlijk de verkeerde trefwoorden, iemand met de juiste trefwoorden hoe zo'n ding precies heet, of misschien (online-)winkels).

Goed punt van de minimale hoogte.

Zwaartepunt moet ik erg voor oppassen en daarom kan ik denk ik (als het al bestaat) niet een origineel aparaat gebruiken omdat het te hoog uit gaat komen en ook omdat ik geen 3-punt heb) Dus ik zal zelf moeten improviseren... maar dat is leuk :-)

Getrokken spuit: Is dat een soort van aanhangwagen.... dat zal niet gaan, omdat de aanhangwagen altijd naar beneden zal willen afzakken , ik heb dat nu al met een zelfgemaakt aanhangwagen om hooi e.d. op te halen (tot 40% steilheid).

3-weg kraan: kan je daar wat meer over zeggen? kan ik daar bijvoorbeeld instellen dat de druk op de buis waar de spuiten zijn aangesloten altijd 3-bar is, en de overtollige druk "automatisch" terug naar de tank gaat?


@ de haan : ik ga ervanuit dat ik niet in de nevel gaat komen, maar voor alle zekerheid misschien toch een masker/ beschermende kleding? ... maar dat is voor later , eerst kijken wat de nevel doet als ik met een licht gangetje vooruit rijd.

Bedankt voor het meedenken :-)
Cor
 

@rie

Specialist Elektra
  • #15
Google eens op veldspuit
 

Flat4ever

  • #16
Nevel doet hetzelfde als de wind.

Je maakt gebruik van een drukregelventiel, waarbij het overschot de tank ingaat. Bij afsluiten van de leiding gaat alles de tank in.

Verder kan je idd beter zoeken op veldspuit, volveldsspuit, spuitboom, zelfrijdende veldspuit of getrokken veldspuit.

Wat voor tractor heb je trouwens?
 

Capriolo

  • #17
@ Flat4ever: Het gaat om een zgn bergtrac:




Met zo'n pomp, drukregelventiel en wat improvisatie gaat het zeker lukken :-)
Weet iemand het duitse woord voor drukregelventiel?

Ik ga nog wel kijken of ik iets kant en klaar kan kopen , maar ik betwijfel of ik iets kan vinden wat ik interessant genoeg gaat vinden, daarnaast gaat het denk ik een leuk zelfbouw project worden. Zodra het van start gaat zal ik ongetwijfeld nog wat meer vragen stellen :-)

Cor
 

Pigion

  • #18
Er zijn kleine sproeimachines te koop o.a. bij zaken in proff. tuinmachines. Deze werken op 12 V en kunnen achter een tuin-tractor. Werkdruk is 4,2 bar, sproeibreedte 1,5 M (4 spuitdoppen). Cap. reservoir is 57 of 95 liter. De prijs is < € 800,- en ik denk dat je daarvoor niet zelf iets kan maken. Het op elkaar afstemmen van de componenten kost veel hoofdbrekens.
Hoe groot is het weiland dat je moet spuiten? Over het algemeen gebruik je één x een middel tegen onkruid en dan moet het over zijn. Weilanden worden niet ieder jaar bespoten. Er zitten ook nog wat moeilijke kantjes aan spuiten. Officieel moet je een spuitdiploma hebben.
Als het weiland > 0,5 Ha, dan zou ik het door een boer laten doen.
Voor kleinere opp. zou misschien een machine van een golfbaan kunnen regelen.
Voor meer info kan ik je een PM sturen. Ik ben niet commerciéél bezig met dit soort dingen, doch heb als baancommissaris van een golfbaan en "groene" achtergrond, heb ik er wel veel met te maken gehad en zelf ook met de machines gewerkt.
Pigion
 

Capriolo

  • #19
@ Pigion:

Het gaat om een 2,7 HA. Het gaat om een paardeweide en er zitten teveel giftige planten. Er wordt momenteel al een hoop aan gedaan, zoals bemesten zeer vaak maaien, maar ik wil het onkruid de "doodsteek" geven. Dus ik denk en hoop dat er gespoten 1 keer of minder per jaar gedaan hoeft te worden.

Ik heb al wat geinformeerd, maar er zijn hier geen boeren met de aparatuur die op onze weide kan spuiten, er is hier alleen grote aparatuur voor grotere traktoren en dat kan niet op onze weide.

Ik ga nog verder op zoek wat er te koop is (pigion je heb een pm) , maar ik ben bang dat het niet zal gaan of hetgeen wat ik koop zo aangepast moet worden dat het te duur gaat zijn.

De meststrooier die op de foto boven te zien is moest ook behoorlijk aangepast worden om te passen.

Eigenlijk is mijn idee vrij simpel:

- pomp met zo'n ventiel erop.
-reservoir
-1/2 inch buis met spuitkoppen, bijvoorbeeld simpele spuitkoppen van een tuinslang, die kunnen goed vernevelen.

Dat is snel gezegd wat ik van plan ben.
 

Pigion

  • #20
Nee zo simpel gemaakt, werkt het echt niet. Je moet speciale spuitdoppen nemen, worden direkt geklemd op geboorde gaten in een 1/2" kunststof pijp. De doppen moeten aangepast zijn aan de pomp voor het doel, veel water of weinig water, wordt mede bepaald door sproeimiddel.
Als je niet met een goed afgeregelde spuit werkt, verkwist je veel sproeimiddel, vernevelt te veel (komt niet op de plant) of je bent zo door je watervoorraad heen. Nu zijn de toe te passen middelen (groeistoffen, MCPA 500 of 2.4-D-Dicamba) niet zo duur, doch het is niet goed voor de natuur.
Vr. groet
Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu