Spreidpluggen geschikt om paal te plaatsen op beton?

MartijnJS

  • #1
Ik wil 4 boksringpalen monteren op een (gewapend) betonnen vloer. De zelfgemaakte palen hebben een voet van 20 x 20 cm met 4 bevestigingsgaten.

Ik wil deze palen met 4 houtdraaibouten M6 x 60 in de vloer plaatsen middels messing spreidpluggen. Geeft dat een stevige constructie of moet ik wat anders gebruiken?

Bedankt!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik zou liever een paar M12 ankers plaatsen:
 

Tiho

  • #3
In messing spreidpluggen zit doorgaans metrisch schroefdraad. Dat werkt dan niet met een houtdraadbout. Dat is heel ander schroefdraad. Ik zou ook degene nemen die Frank laat zien.
 

MartijnJS

  • #4
Heet zo'n anker dan ook wel doorsteekanker? Er zijn erg veel ankers en pluggen, ik zie door de bomen het bos niet meer :-)
 

Tiho

  • #5
Zoek eens op keilbout.
 

Bouwknots

  • #6
Volgens mij moet zo'n paal aardig wat krachten kunnen opvangen. Ik zou dus kiezen voor een chemisch anker (2 ampullensysteem)

Edit:

Het chemische anker is strikt genomen geen plug maar bestaat uit een glazen ampul met daarin twee van elkaar gescheiden reservoirs met chemische substanties die tezamen een twee-componentenmassa vormen. In het steen of beton wordt een gat geboord ter grootte van deze ampul, waarna deze er in wordt gebracht. Het bijgeleverde stalen draadeind wordt er vervolgens ingedraaid en in de juiste positie gebracht. Uit de verwoeste ampul vloeien de twee componenten samen en vormen een uithardende substantie waarin het draadeind verankerd wordt. Deze plugvariant is het sterkst belastbaar.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Plug
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #7
Wat is er mis met gewone hout draai bouten.
neem 8*50 met een goede s10 plug, en hij zit echt wel vast.

groeten b
 

Tiho

  • #8
Dat zal vast ook houden dat geloof ik wel :wink:
 

Bouwknots

  • #9
Er is niks mis met houtdraadbouten totdat er een volwassen persoon van pak 'm beet 80 kg met kracht de hoek in wordt gedreven dan gaat nl de paal met houtdraadbout 8x50 en al de ring uit. Waar zouden jullie dan de tuidraden (als die al geplaatst gaan worden) mee vastzetten? met een 4x40 spaanplaatschroef misschien?
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #10
Bouwknots enig idee wat voor kracht een houtfret 8*50 in een goede s10 plug in beton kan hebben? laat staan 4 per hoek?
flinke kerel die dat eruit laat komen.

groeten b
 

Bouwknots

  • #11
Ja dat weet ik wel en ik kan je met enige zekerheid vertellen dat als je een voetplaat van 200 x 200 mm hebt en daarop een paal van zo'n 1200 mm lengte last en dat geheel met plastic pluggen en houtdraadbouten van 50 mm lang en 8 mm diameter in de beton vastzet deze door de enorme hefboom van 1200 mm door het sportgeweld gewoon loslaat. Het is niet voor niets dat een "echte" boksring een geheel stalen frame is, das echt niet voor jan met de korte achternaam. Alleen de touwen zijn al behoorlijk zwaar.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #12
Ik denk echt dat het losloopt. de bouten houden het wel in het beton.
chemische ankers zijn echt overdreven.
of een proffesionele ring een stalen frame heeft? vroeger nooit op gelet, maar het gaat hier niet over een proffesionele ring.

groeten b
 

Tiho

  • #13
Mijn zweefparasol van 3,5 meter staat op een zo een plaat met m6 ook weleens in de storm als ik hem vergeet. Gebeurt ook niets mee. Pluggen zijn gemaakt om te blijven zitten.
 

MartijnJS

  • #14
Bedankt voor de antwoorden.

Een andere optie zou ook nog kunnen zijn om door de vloer heen te boren (15 cm) (het is een 1ste verdieping, begane grond is opslag). Dan zou ik een draadeinde kunnen bevestigen en tegen het plafond op de b.g. bouten plaatsen. Voor mijn gevoel levert dat de stevigste constructie op. Ik ben benieuwd naar jullie visie.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #15
Ik zou dan de bout boven en een zelfborgende moer onder doen.
En een brede sluitring boven de moer.
Regelmatig even nagaan of alles nog vast zit tijdens gebruik.
 

Tiho

  • #16
Ik meen me te herrineren dat we de ligboxen bij een boer waar ik werkte vastzetten met 3 keilbouten m10. Als jij er daar vier van gebruikt per paaltje blijft die echt wel staan. Doorboren doe je om iets zwaars aan iets zachts te hangen zoals cellenbeton. Je vloer is van gewapend beton.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Hou de dezelfde maat bouten aan als de gaten in de bevestigingsplaat, de fabrikant weet wat hij doet.
Gebruik geen keilbouten, houtdraadschroeven etc. die komen op de duur los.
De enige goede bevestiging is met chemische pluggen.
U bent verantwoordelijk voor een stabiele bevestiging.
 

Tiho

  • #18
Het zijn zelfgemaakte palen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu