Spouwventilatie; risico van inwateren

Dirk71

 • #1
Wanneer ik op het net zoek naar informatie over spouwventilatie, zie ik dat het tegenwoordig gebruikelijk is om direkt boven het maaiveld (en boven de raamkozijnen), ongeveer iedere strekkende meter, een stootvoeg open te laten.
Op deze manier lijkt mij het risico erg groot, dat er regenwater, en vooral ook opspattende ongerechtigheden in de spouw terechtkomen.

De reden waarom ik om jullie mening hieromtrent wil vragen, is, dat mijn binnenmuren op sommige plaatsen zo nat zijn, dat ik letterlijk de schimmel op het behang heb staan. Deze situatie wil ik verbeteren door o.a. de spouwventilatie te verbeteren (en mogelijk nog drainage rondom de woning aan te leggen).

Onze woning, de helft van een twee-onder-een-kap, is gebouwd omstreeks 1940, en is voorzien van spouwmuren, zonder spouwvulling. De spouwventilatie die nu aanwezig is, bestaat uit een viertal rechtopstaand geplaatste gevelstenen met hiertussen open voegen. In een muurlengte van ca. 12 m zijn twee van deze voorzieningen aangebracht. De breedte van deze open voegen is minder dan 5 mm. Deze voorzieningen zitten overigens een of twee steenlagen boven het maaiveld (ik meen twee, maar zal nog eens kijken naar de exacte positie).

Verder denk ik dat het belangrijk is om te vermelden dat het grondwaterpeil bij ons in de buurt vrij hoog is; de bodem van onze kruipruimte is van zand dan wel aarde, waarin regelmatig enkele kleine plasjes water te zien zijn.

Graag jullie reacties en adviezen!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • EdP

  • #2
  Is het dan niet optrekkend vocht? Dat lijkt me veel aannemelijker.
   

  Dirk71

  • #3
  Dat is ook wel waarschijnlijk, maar dat is niet te verhelpen/verbeteren door betere spouwventilatie?

  De laatste keer dat ik onder de vloer keek, leek het zand "droog" , maar de muur voelde wel vochtig aan.

  Het aanbrengen van drainage is m.i. een behoorlijke klus, terwijl een paar stootvoegen openmaken, zo gebeurd is...
   

  EdP

  • #4
  Aha, ik had de vraag een beetje verkeerd begrepen dus. Ik dacht dat je juist bang was dat er teveel water ingeregend had. Maar de vraag is dus eerder: heb ik wel voldoende open stootvoegen?

  Ik ben op dit gebied slechts een leek, maar mijn woning heeft niet veel meer open stootvoegen en nooit vochtige muren.

  De technisch verantwoorde beantwoording laat ik liever over aan mijn kundige collega's hier.
   

  Dirk71

  • #5
  Oké, prima, toch bedankt voor zover!
  Ik wacht wel af, en voor nu; welterusten!
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu