Wel of geen spouwventilatie i.c.m. voorzetwanden

WiKo_BB

  • #1
Is het wel of niet noodzakelijk om gaten te maken voor spouwventilatie?

De situatie betreft een jaren 30 woning, met anderhalf steensmuur (klampmuur) en voorzetwanden. Tussen de stenen buitenmuur en de voorzetwanden zit ongeveer 3 cm lucht (spouw). De voorzetwanden bestaan uit dampopenfolie met houten balken, PIR-isolatie, spano en gips. Dit alles staat op een betonvloer, zonder kruipruimte.

Het huis staat hoog, op zandgrond, vrijwel geen vochtproblemen en ook met de oude houten vloer (toen dit er nog in zat) was de grond daaronder stofdroog.

Door middel van bijvoorbeeld stootvoegroosters of andere roosters zijn er mooie oplossingen te bedenken voor ventilatie. Maar is ventilatie nodig? Wordt een dergelijke spouw vochtig van bijvoorbeeld condens?

Mijn voorkeur gaat uit om geen gaten te maken in de stenen buitenmuur. Met andere woorden: als het niet hoeft, laat ik het liever zo.

 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als het een oude muur is, zou je last kunnen hebben (of krijgen) van regendoorslag. De buitenmuur periodiek impregneren kan dit voorkomen. Van condens zul je geen last hebben.
 

FJO

  • #3
Hoi,

kijk even in het volgende topic: https://www.klusidee.nl/Forum/topic...kelsteensmuur-plaatsen-zonder-risicos.142361/

Een ventilatie spouw wordt tegenwoording hoe dan ook afgeraden.
Ik heb de volgende vraag gesteld aan een bouwkundige/bouwfysicus die veel artikelen schrijft over naisolatie en soorten isolatie:

Is isolatie tegen de gevel plaatsen met spouw en gaten boren in de gevel om ventilatie van de spouw met buitenlucht mogelijk te maken een goed idee?

Dat zou ik zeker niet doen. De gedachte is dat de muur (het metselwerk) dan sneller droogt, maar droging van een muur gaat voor 80-90% aan het buitenoppervlak en vrijwel niet via de spouw.
Er ontstaat juist kans op drukverschillen waardoor ook soms van binnenuit de kamer vochtige lucht de spouw wordt ingezogen als er kieren/naden in de binnenbeplating zijn over gebleven.
Of zelfs meer doorlaat van regenwater.


Daarnaast kwam ik ergens nog een uitspraak tegen (in een discussie over PIR isolatie) die uit een rapport van de Universiteit van Gent zou komen (dat rapport kon ik uiteindelijk niet vinden, maar ik vind het wel logisch klinken) Doordat de gevel snel opdroogt (wind) en daarmee het vertollige water naar buiten diffundeert heeft het geen invloed op het isolatie materiaal. Het buitenblad blijft ademen ongeacht of er isolatiemateriaal aan de binnenzijde zit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu