Vochtplekken door spouwventilatie

Ton54

  • #1
De situatie is als volgt: 30-er jaren woning met aan de voor- en achterzijde telkens 2 ventilatiegaten vlak boven de grond. Het zijn de traditionele gaten in de vorm van 3 verticale stenen met ongeveer 1,5 cm tussenruimte. Hierdoor ventileert de spouw (denk ik), maar vooral de kruipruimte. Daar beneden kan het flink waaien. Het probleem is dat binnen in de huiskamer hardnekkige vochtplekken zijn ontstaan op de binnenmuur precies tegenover die ventilatiegaten. ik neem aan dat het één met het ander te maken heeft ofwel: de ventilatie koelt die plaats zo sterk af dat vocht in de kamer daar condenseert.
Kent iemand dit probleem en wat kan ik daar aan doen?

Mvg Ton
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wanneer ontstaat dat.
 

Ton54

  • #3
We wonen hier nu bijna 30 jaar. Het is al lang geleden ontstaan; precies weet ik het niet.
Verder even ter aanvulling: de kruipruimte is kurkdroog en het grondwater kom je pas tegen na een meter of 15, Daar kan het niet aan liggen, geen optrekkend vocht dus. In de zomer wordt het wel minder, dus ik denk dat het door koude tocht via de ventilatiegaten komt. De binnenmuur koelt af en vocht uit de binnenlucht condenseert. De luchtvochtigheid ligt tussen de 50 en 60 %.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat je schrijft klopt precies. Hoe zou je dat moeten aanpakken de lucht van buiten moet de binnen muur niet teveel afkoelen. Iets aanpassen zodat de lucht naar de kruipruimte gaat en niet de spouw in vliegt. De spouw moet waarschijnlijk wel geventileerd blijven.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Is er geïsoleerd?
In de kruipruimte hoeft het niet te waaien,
zonde van de warmte in de winter en van de koelte in de zomer.
Richting de 60% vind ik aan de hoge kant, tot 60% mag, maar rond de 50 is ideaal.

Eenvoudig: tussenruimtes deels dicht maken, vochtigheid in huis onder de 55%.
Als dat niet genoeg werkt: rechtstreekse kruipruimte ventilatie aanleggen.
 

Ton54

  • #6
Jackd: Dank voor je reactie. Wat bedoel je met de tussenruimtes?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Plaats eens wat foto's van de vochtplekken en de ventilatieopeningen. Hoeveel openingen zijn er totaal en wat is de oppervlak van de begane grond?

En graag ook de isolatie even aangeven. Spouwmuur en begane grond zijn geisoleerd?
 

Ton54

  • #8
@IJkenhout: Op bijgaande foto is een ventilatieopening te zien, een gebruikelijke in een 30-er jaren woning. We hebben een tussenwoning. Aan de voorzijde aan weerszijde van de erker en achter aan weerszijde van de tuindeuren. Geen spouw of vloerisolatie. het oppervlak van de geventileerde begane grond, c.q. de woonkamer is 35 m2. is ongeveer Ik kan me herinneren dat de opening in het binnenste spouwblad lager zit dan de opening aan de buitenkant; ik schat dat deze zo'n 30 cm lager zit. De tocht komt via de ventilatie-opening eerst tegen het binnenspouwblad en daarna naar de opening benden naar de kruipruimte en misschien ook een beetje de spouw in. De opmerking van Wgb de wind meer naar de kruipruimte te sturen, spreekt mij wel aan.
Of iemand moet nog een ander idee hebben.

20200729 Ventilatie.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
De vochtplekken hebben in principe niets te maken met de spouw/kruipruimteventilatie. Je kan het beste het huis gaan isoleren. Zorg ook (eerst) voor een goede ventilatie in huis en kierdichting.
 

Ton54

  • #10
Binnenkort gaan we de vloer isoleren. Dan leidt ik de tocht door de ventilatiegaten een beetje om, zodat die niet meteen tegen de binnenmuur botst. Dan hopelijk minder vochtplekken. Misschien dat door de isolatie de luchtvochtigheid in de kamer ook afneemt.
Bedankt voor het meedenken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu