Spouwmuurisolatie - erg gehorig

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik zit met het volgende probleem; wij hebben een oud huis gekocht wat we aan het renoveren zijn. In de huiskamer hebben wij van de enkele muren een spouwmuur gemaakt door hier celbetonblokken voor de plaatsen met een ruimte ertussen.
Het ziet er allemaal prachtig uit, zit allemaal goed maar we komen nu na een paar maanden toch tot een teleurstellende ontdekking.

Denk dat we een grote inschattingsfout gemaakt hebben; we hebben de spouw met niks gevuld. Dit omdat wij na veel research toch tot de ontdekking kwamen dat dat lang duurt eer je de kosten eruit haalt en dat het niet nodig zou zijn gezien de isolerende werking van de blokken. Wij zitten echter aan de straat en ondanks de inmiddels gezette dubbele beglazing is het erg gehorig.

Wat nu? Isolatie ertussen plaatsen gaat niet of je moet de muren weer weghalen. Eventueel kan er van bovenaf (houten vloeren) nog iets gedaan worden of moet het door een erkend bedrijf ingespoten worden? is er een goedkopere oplossing?? Wie o wie heeft een idee zodat dit immense karwei van spouwmuur plaatsen geen groot fiasco blijkt?

Alvast bedankt voor reacties
groeten celaar
 
Dag Celaar,

Een serieus probleem. Je hebt nu feitelijk een holle wand gecreëerd, welke klank juist kan versterken (denk aan een drum). Door en absorberend materiaal te plaatsen tussen de wanden vang je dergelijk iets op. Helaas is het boter na de maaltijd... Van bovenaf inspuiten is dan geen slecht idee. Er zijn bedrijven die wol vlokken kunnen spuiten bijvoorbeeld. Geen piepschuim/pet etc iig, dat absorbeert voor geen centimeter. Kijk eens rond.

Wat voor bestaande muur is het? steen? Er zijn meerder factoren die overlast verzorgen, flankerend geluid bijvoorbeeld. Dat is dat alles door trilt, bijvoorbeeld door de vloer (onder je nieuwe muur door). Zelfde geldt uiteraard voor plafonds en zijmuren. Hier is op dit moment weinig meer aan te doen.

Dubbele beglazing is mooi, maar is het ook goed af gedicht? (dat ze geen lekker veroorzaken).

Verder is de keuze voor cellenbeton ook niet de meest optimale als het om geluidsisolatie gat. Gasbeton heeft een dichtheid van 400kg/m3. Voor geluidsisolatie geldt Massa als de sleutelfactor. Gipsplaten zijn zo'n 800kg/m3. Da's dus al 2x zo zwaar!
Je zou eventueel een laag gips nog aan de nieuwe muur kunnen schroeven (12mm). (zonder frame, dus rechtstreeks aan de muur)


Geluidsoverlast zul je ook niet 100% kunnen voorkomen helaas. Het vullen van de muur is idd één van de weinige oplossingen op dit moment.

Veel succes
 
@Roman: Boter na de maaltijd??

Wellicht is gipsplaat per m3 zwaarder dan gasbeton maar gasbeton is al gauw 5 keer zo dik als gipsplaat.

@Celaar: Waar heb je die research verricht in hemelsnaam???

U moet er aan denken dat de nu ontstane spouwmuur geventileerd dient te worden. Door het temperatuurverschil tussen de lucht in de spouw en de binnenmuur kan er veel condensatie ontstaan.
Mijn advies is om een bouwkundige in te huren en de situatie te laten beoordelen en een advies te laten uitbrengen. De huidige situatie kan uw woongenot dusdanig schaden dat het niet wijselijk is het te laten voor wat het is. Naar aanleiding van het advies van de bouwkundige kunt u de juiste maatregelen nemen.
 
Markus schreef:
@Roman: Boter na de maaltijd??
haha, ja brainfart denk ik... ik scoorde nog net niet zo laag als Bonny op de IQtest.. hahah ;)
Wellicht is gipsplaat per m3 zwaarder dan gasbeton maar gasbeton is al gauw 5 keer zo dik als gipsplaat.
Kun je nagaan hoeveel ruimte je kunt besparen met een gips muur ;)

Daarnaast is gips meer flexibel dan gasbeton. (het heet ook niet voor niets een buigslappe muur) en zal dus minder resoneren=minder geluidsoverlast (helemaal wanneer de wol ook nog licht tegen het gips aandrukt)

afijn. Altijd lastig als achteraf blijkt dat je verbouwing niet optimaal is. Inderdaad moet een muur ook ventileren etc. (hoewel er niet duidelijk is of dit wel of niet gebeurd is)
 
Hallo

In eerste instantie is de spouwmuur zeker geventileerd en hebben celbetonblokken ook wel degelijk een isolerende werking.

Ik heb alleen geen rekening gehouden met het zogenaamde trommeleffect.

Mijn vraag was dan ook niet m.b.t. ventilatie of isolatie of ruimtebesparing, maar het geluid.

In ieder geval bedankt voor de antwoorden.
 
Celaar schreef:
Stootvoegen, ventilatiegaten in kruipruimte en 10cm boven maaiveld
En dat is het nadeel van ventileren op deze manier, geluidslekken.

Vooralsnog lijkt me opvullen met wol vlokken of aanverwanten de beste oplossing. Er zijn gespecificeerde bedrijven die dergelijke zaken aanbieden. Ik heb er zelf nooit gebruik van gemaakt maar wel over gelezen hier en daar. Let wel op dat niet alle inspuitingen ook geluidsabsorberend werken, wellicht na je zoektocht nog even hier navragen ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan