Spouwmuur isoleren - puin in de schouw

Vicb

  • #1
Ik heb 4 offertes aangevraagd voor spouwmuurisolatie. 1 gaf aan dat de spouw schoon is en 3 anderen zeiden dat er puin ligt. Geschatte kosten: 1 x 250 euro, 1 x 460 euro en 1 keer 1500 euro omdat het over de gehele lengte is en een metselbedrijf hier anderhalve week mee bezig zou zijn.

Nu kreeg ik ook de tip om de binnenmuur te isoleren en nu heb ik het idee om dit op de begane grond te doen en dan alsnog de spouw te laten vullen omdat er dan geen problemen met de koude brug meer zouden kunnen optreden.

Klopt dit of niet?

Verder, als ik binnenmuur isoleer moet ik dan alsnog een extra spouw maken tegen de buitenmuur (binnenkant) of kan het er gewoon tegenaan?

Hoe voorkom ik dat de verdiepingvloeren als koudebrug gaan werken of is dit dan tevens opgelost als ik de spouw laat vullen?

Ik kan uit de diverse sites niet opmaken hoe de opbouw precies moet zijn.

Huidige situatie is betonwand, spouw van 4 cm en dan een gemetselde buitenmuur.

Veel vragen maar ik hoop dat iemand me verder kan helpen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zolang daar puin zit heb je iets van een koudebrug. Omdat er een verbinding, een geleiding is van buiten naar binnen. Vul je de spouw blijft er een koudebrug bestaan.
Breng je isolatie aan de binnenzijde aan heb je nog steeds een koudebrug deze zal uiteraard minder van invloed zijn.
Zijn de verdiepingsvloeren nu koudebruggen?
Een spouw van 4 cm in nou ook niet zo geweldig.
 

Vicb

  • #3
Wgb,

Die koudebrug zit er natuurlijk toch al maar wordt problematisch als ik de spouw ga isoleren. Mijn punt is , als ik eerst binnen isolatie aanbreng (begane grondl dat dan die koudebrug voldoende afgedekt is zodat die geen condens meer geeft. Ik kan dan de spouw laten vullen waardoor de bovenverdieping ook geisoleerd is.

Ik weet dat 4 cm niet veel is maar bete dan niets lijkt me. Ik stook nu tegen de klippen op.
 

Bernhard

  • #4
Nog een goede tip niet aan de binnenkant isoleren.
De spouw isoleren is de beste oplossing.
Omdat het binnenblad van beton is zal ook na het isoleren van de spouw geen transport van waterdamp, van binnen naar buiten, plaatsvinden.
Als de spouw gevuld wordt met iso-materiaal zijn de zijkanten van de vloer ook beschermd.
Voordat je gaat isoleren moet je de oorzaak van het hoge gasverbruik onderzoeken.
Het kan best zijn dat je een lekkage hebt waardoor water in de spouw loopt. Dat kan komen door een lek in de riolering, van het dak, regenpijp, grondwater of door slechte voegen in de muur.
Bij een natte spouw wordt het warmteverlies 10x keer hoger dan bij een droge spouw.
Met een infrarood camera kan je de koude plekken in de muur opsporen. bernhard
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Er wordt tegenwoordig ook vaak aan de buitenkant geisoleerd. Het buitenspouwblad kan je verwijderen, dan kost het niet veel ruimte.
 

Vicb

  • #6
Bernard,
het gaat dan niet om vochtdoorslag maar condens van binnen uit. Nu is de gehele muur vrij koud maar als ik die isoleer is alleen de onderrand koud en daar zou dan mogelijk condens ontstaan.

Daarom leek mij van binnen isoleren de beste oplossing en omdat ik dan de mogelijke koudebrug al heb geneutraliseerd zou ik alsnog de spouw kunnen laten isoleren.

Tenminste dat is mijn idee.

IJkenhout,
Nieuwe buitenspouw is idd het mooist want gelijk een mooie muur maar de kosten zijn 7 a 8 keer die van spouwisolatie en dat is haast niet terug te verdienen, nog even buiten dat ik dqt niet kan opbrengen opmdit moment.
 

Bernhard

  • #7
Als er water in de spouw kan komen door regen of een lekkage dan wordt de isolatie nat. Bij een natte isolatie wordt de temperatuur aan de binnenkant nog lager.
Omdat het binnenblad van beton is kan je geen condens in de spouw krijgen. Het vocht/waterdamp in de kamer zal niet makkelijk door de betonnenmuur in de spouw terecht kunnen komen. Als je spouw droog is spouwisolatie het beste.
Ga je aan de binnenkant isoleren wordt de temperatuur achter de isolatie flink lager, 10grd? Je hebt dan nog steeds grote kans dat je condens aan de binnenkant van de muur krijgt.
Bij isolatie in spouw zal de temp. van de muur in de kamer niet veel lager dan 18grd worden. bernhard
 

Vicb

  • #8
Bernqrd,

Dat er geen condens vanuit de kamer in de spouw kan komen klinkt logisch en dat neem ik graag van je aan maar waar ik bang voor ben is dat de condens aan de binnenkant van de muur zorgt voor natte plekken en schimmel. Daarom wil ikmde binnenkant isoleren. Ik ben me wel bewust dat er een 100% dampdichte afdichting moet komen om geen c9ndens achter de isolatie te krijgen.

Het puin onderin de spouw is lijkt mij toch een koudebrug en ik kreeg dan ook bij 3 offertes het advies dit te laten verwijderen.

Ik moet eerlijk bekennen dat het me steeds minder duidelijk wordt. :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Hebt u nu, met de open spouw ook al last van condens op de muren ? :denk:
 

Vicb

  • #10
Hi Jan,

Heb nu geen condensproblemen maar volgens de offerte-uitbrengers slaat de condens neer bij de vloer omdat het daar relatief kouder is als de spouw erboven geisoleerd wordt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Het zal daar nooit kouder worden dan nu het geval is, m.i. zal de condens op de muur erg meevallen, anders zou er nu ook condens moeten zitten.
 

Vicb

  • #12
Jan,

Dat zou geweldig zijn want alleen de spouw laten volspuiten scheelt giga veel geld.

Ik ga het met een aantal van de offerte uotbrengers overleggen.

Kan later als nodig alsnog de spouw schoon laten maken of de binnenmuur isoleren.

Bedankt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Ben ik niet mee eens Jan. Als je gaat isoleren wordt het temperatuursverschil groter. De koudste plek wordt niet kouder, maar de rest wordt wel warmer. Daardoor is er een grotere kans op condensproblemen.

Maar ik denk dat de combinatie spouwisolatie (in schone spouw) met voorzetwanden goed kan werken. Het kleine risico op condens weegt ruimschoots op tegen de energiebesparing en comfortverbetering. Uiteraard moet je de ventilatie in huis wel gaan regelen als die er nog niet is.
 

Vicb

  • #14
IJkenhout,

Dat is nou precies wat ik ook dacht en bang voor ben. Maar m8jn idee was dus dat ik een voorzetwand zou plaatsen zodat de spouw nou juist niet schoon hoeft te worden gemaakt. De voorzetwand voorkomt dat ter plaatse van de vervuiling er geen condens meer bij de bestaande binnenmuur kan komen.

Als ik de spouw toch schoon moet laten maken kan ik natuurlijk volstaan met de spouwmuurisolatie alleen.

Kortom..... Kan ik door binnenmuur isolatie de "vuile" spouw toch laten isoleren?
 

Bernhard

  • #15
Met een voorzetwand,met isolatie, wordt de temperatuur van de betonwand aan de binnenkant veel lager dan zonder isolatie.
De kans op condens wordt dan groter.
De condens kan je voorkomen als je een kierdichte dampremmende folie voor de isolatie aanbrengt.
Ook kierdicht aansluitingen van:
- zijmuren, plafond en vloer
- eventule schroefgaten
- leidingdoorvoeren en inbouwdozen
bernhard

dubbelpost verwijderd - mod
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Als de vervuiling ook ter plaatse van de vloer zit, wordt het probleem in theorie groter. Ik verwacht dat het in de praktijk wel mee zal vallen.

Condensatie op een betonwand is ook niet echt een probleem. Wordt alleen een probleem als je bv. met hout een voorzetwand gaat maken.

 

Vicb

  • #17
Bernard,

Dat is precies mijn idee. Isoleren en dan dampdichte folie die volledig afsluit. Enige Probleemm dat ik zie zijn de wandcontactdozen. De koperen bedrading valt niet te isoleren natuurijk. En er zit nog een klein raampje in die muur, wel met hr++ glas.

Als ik het koudebrug probleem op de begane grond zo oplos kan ik de spouw laten isoleren zodat ik op de eerste verdieping ook geisoleerd ben.



In mijn eerste bericht had ik dan ook nog de vraag gesteld of ik nog een spouw tussen binnenmuur en isolatoe moet maken. Weet jij of dit nodig is?
 

Bernhard

  • #18
De spouw laten isoleren is het beste. Als de spouw met schuim wordt gevuld is er geen spouw.bernhard
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu