Spouw muur en spouw geventileerd koud dak openhouden?

Basbasbas

  • #1
Ik ga een ruimte aan ons huis isoleren. Half steens muurtje en plat dak, helaas alleen van binnenuit te isoleren (geen ruimte voor warm dak, geen toestemming gemeente voor omgekeerd dak).

De muur wil ik een 2 cm verticale lat opzetten (luchtspouw), daar blauwe Miofol (open) over heen, dan 6 cm PIR met aan beide zijde aluminium, dan PE-folie (dicht dus), dan OSB, dan gipslaat, dan stuc.

De balken van het dak zijn 14 cm, ik wil vanaf het dakbeschot gezien de eerste 4 cm leeg laten t.b.v. een luchtspouw, dan 10 cm PIR met alu, dan PE-folie, dan gipsplaten. Om te ventilatie tussen de isolatie en het plafond te verbeteren wil ik zo hier en daar gaten in de balken boren.

Is het juist wel of juist niet een goed plan de spouw van de muur open te laten naar de spouw van het dak? Ik heb het idee dat dat de ventilatie ten goede zal komen, maar vermoed ook een enorme valkuil ...
 

Basbasbas

  • #2


Nog even een plaatje voor de duidelijkheid. Tussen PIR en baksteen zit dus nog verticaal een latje.

De vraag is de spouw open te laten zoals in optie 1 of dicht te zetten zoals in 2?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Deze constructie hoeft helemaal geen probleem te zijn, zorg ervoor dat de temperatuur tussen de dakvloer en de isolatie alsmede de ruimte tussen de muur en de isolatie, dus de ventilatie zones, ongeveer gelijk is aan die van buiten.
De dampremmende kan je weg laten als die ventilatie in orde is.
Dus hier en daar een gat boren in de balken dat wordt het niet volgens mij.
In deze situatie werd de dakvloer op klossen gelegd en zo kon de lucht zich tussen de vakken van de balklaag onderling verplaatsen.
Rond de dakrand of een boeideel werd een vorm van ventialtie gecreerd.
Of een latje van 2 dik/hoog genoeg is? In software voor dit soort zaken geven ze standaard 3 cm op. Ik vermoed als de lucht een langere afstand moet afleggen moet de spouw breder zijn.
Ik vraag me af of je die dampopenlaag niet beter op de muur kan plaatsen en dan daar het latwerk op, is het hout gelijk tegen vocht van de muur beschermd.
 

Basbasbas

  • #4
Deze tekeningen zijn schetjes van de twee ideeën die ik had; wel of geen verbinding tussen de dakspouw en de muurspouw. Het dak staat niet op klossen, dat ligt aan mijn gebrekkige tekening :oops: Het geel is de kopse kant van een balk, in die balken wilde ik gaten boren om voor ventilatie tussen de balken te zorgen. Aan het eind lucht het lekker door achter het boeiboord en door de verbinding open te laten is er wellicht ook wat trek tussen muurspouw en dakspouw. Of niet?

De dichte folie aan de warme kant (rood) leek me niet onverstandig, kan in ieder geval geen kwaad leek mij. Daar op komt nog OSB, gipsplaat en stuc.

De open folie (blauw) direct op de muur lijkt mij de ventilatie weer teniet doen, en ik wil het eventuele vocht van het dak niet ook bij de PIR van de muur hebben. Aan de andere kant is open folie direct op aluminium gecacheerde PIR ook weer onzinnig inderdaad.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als de lucht uit de spouw niet onder de dakvloer kan ventileren lijkt mij ietsjes gunstiger.
Als er lucht uit de muurspouw komt, ik neem aan dat je bedoeld de spouw van de woning, zou dat gunstiger zijn?
Hoeveel vocht zou er uit die spouw onder de dakvloer kunnen komen?
In een ouderwetse spouw, steen, openruimte en steen, zonder isolatie kan best wat vocht condenseren op de binnenzijde van het buitenblad.
 

Basbasbas

  • #6
De enkelsteens muur en het dak zijn al aanwezig, de isolatie etc ga ik doen. Dus de hele 'binnenschil' ga ik nu maken.

Ik verwacht dat er niet meer vocht in de muurspouw zit dan in de dakspouw. Op basis daarvan dacht ik dat het alleen voor wat extra ventilatie zou kunnen zorgen. Het helpt wellicht ook om de temperatuur wat gelijkmatiger te houden?

Lastige keuze!

:roll:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Temperatuur is minder belangrijk dan de luchtvochtigheid. De laatste heeft de meeste invloed om een probleem te krijgen.
Nogmaals vocht gaat van binnen naar buiten, van warm naar koud, als het ware aangetrokken door een verschil in temperatuur.
Bitumen op je dak is dampdicht, het vocht blijft er onder hangen en een muur is dampopen gaat er door heen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu