Spouw dicht gemaakt met cement

Mathh

  • #1
Een goed avond samen, ik ben al een tijdje op zoek naar juiste informatie en op dit forum vind ik veel topics die in de buurt van mijn situatie komen . Hier mijn situatie:

Ons huis is van 1961 en in 1987 verbouwd.Wij wonen er sinds 1995 zonder noemenswaardige problemen. Ik heb recent mijn volledige houten vloer verwijderd samen met de twee tegelvloeren die daarop lagen en de ondersteunende tussenmuur. Een en ander was duidelijk geworden toen ik op jacht ging om onder andere de vloer te isoleren en nadat ik eerst een opening naar de kruipruimte had gecreeerd. Het hout was nat, zwaar rot en voor 30% vergaand aangetast door houtworm. Dus ik ben op zoek gegaan naar oorzaken en een vochtexpert laten komen evenals enkele kennissen uit de bouw. Enkele conclusies waren: geen kruipruimte ventilatie door de tegelvloeren op het hout, slechte ventilatie door de tussenmuur waar alleen maar een klein mangat in zaten en zelfs bezinkputten voor de hemelwaterafvoer in plaats van naar de riolering.De meeste mensen konden me vertellen dat, eens de fundering en buitenmuur onder het maaiveld tegen vocht behandeld zouden zijn, de problemen vanzelf zouden verdwijnen. Klinkt geloofwaardig, dus dat gaan we aanpakken nadat de vloer in de woonkamer in orde is. Tegelijkertijd heb ik bij het groter maken van de doorgang naar de kruippruimte ook nog ontdekt dat de gietijzeren riolering aan de bovenkant over een behoorlijke lengte gescheurd is, dus dat ook maar op het lijstje gezet. Een ding blijft mij eigenlijk storen. Een hoek van de kamer blijft erg nat, daar was ook het meeste houtrot voorhanden. Bij nadere inspectie zag ik door een ventilatiegat dat de spouw over een behoorlijke lengte dichtgesmeerd zit met cement en dat in de rest van de spouw richting de andere kant zo'n 5 a 10 cm puin ligt. Bovenop die spouw liggen halve stenen gemetseld die een muur van Ytongblokken ondersteunt.Daarmee wordt mijns inziens de ventilatie door de muur onderbroken. In de "Ytong"muur zit een dun glasvezelplaatje met een bitumen vel dat naar de binnenmuur wijst onderaan :)
Ik heb de spouw nu op 2 plaatsen opengemaakt en twijfel hoe ik verder moet. Een aantal mensen zeggen dat ik 25 jaar geen last heb gehad en het zo kan laten, mijn eigen "logica"zegt dat dit opgelost moet worden.

de totale muur:


Cement in de voeg:



Ytong muur staat bovenop de spouw ipv op de binnenmuur.


Toestand buitenmuur aan de binnenkant:



Konkreet heb ik 3 vragen:
1) Is het correct dat ik in de spouw cement en puin over de volle lengte verwijder om vochtophoping tegen te gaan en ventilate te verbeteren of verspilde moeite?
2) Moet ik onder de Ytongvloer de halve stenen verwijderen zodat de open spouw weer hersteld wordt en de koudebrug vervalt? (eerlijkheidshalve de vermelding dat we in de woonkamer hier nooit problemen hadden).
3) De binnenkant van de buitenmuur is in mijn ogen slecht gemetseld. Zal ik de voegen repareren of houd dat alleen maar nog meer vocht vast?

Een heel verhaal.. hopenlijk hebben jullie advies voor me.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik lees een paar vreemde zaken in je verhaal.
"geen kruipruimte ventilatie door de tegelvloeren op het hout"
Kruipruimteventilatie doe je niet naar boven. Er moeten gaten naar buiten toe zijn, in (bij voorkeur) twee tegenover elkaar gelegen gevels. Heeft dus niets te maken met een tegelvloer.
Zorg voor voldoende ventilatieopeningen zodat alle segmenten geventileerd worden. Dan maakt dat kleine mangat niet uit.

"De meeste mensen konden me vertellen dat, eens de fundering en buitenmuur onder het maaiveld tegen vocht behandeld zouden zijn, de problemen vanzelf zouden verdwijnen."
Welke problemen moeten hiermee opgelost worden? Riekt naar het fabeltje over optrekkend vocht.


Over het puin in de spouw. Als dit ruim onder de vloer zit, maakt het voor de koudebrug weinig uit. Is het goed gevuld? Dan kan het misschien zelfs zo zijn gemaakt om de twee bladen met elkaar te verbinden. Je hebt hier een grote koudebrug omdat het binnenspouwblad op de fundering staat. En ook omdat er geen isolatie in de spouw zit.

Over de Ytong kan ik lastig oordelen omdat dit in de foto's niet terug te zien is. Hou rekening mee dat kruipruimteventilatie iets anders is dan ventilatie van de spouw. Liever dit ook niet combineren. Naast ventilatie van de spouw heb je ook nog afwatering van de spouw. Onderaan waar het buitenspouwblad op de fundering staat, zitten normaal open stootvoegen om het overtollige water af te voeren. Maar als je nu geen problemen hebt, hoef je dit ook niet aan te passen.

"Binnenkant van de buitenmuur" Je bedoelt waarschijnlijk de binnenkant van het buitenspouwblad? Het binnenspouwblad ziet er namelijk prima uit. Het buitenspouwblad hoeft niet gerepareerd te worden, want zo ziet het er bijna altijd uit. De voegen opvullen heeft overigens geen gevolgen voor vocht.


Zo te zien moet er heel wat gebeuren. Wat voor vloer ga je erin maken? Denk je ook aan de ventilatie van je huis zelf? Heb je een totaalplan gemaakt?
 

Mathh

  • #3
Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord.
Naar aanleiding van je eerste opmerking over de houten vloer: klopt en die ventilatiegaten zitten er (nu nog vanuit de spouw) maar vanaf het mangat tot aan de gaten was het hout rot (in een waaiervorm). Naar aanleiding van wat ik op dit forum gelezen heb was mijn conclusie dat het te tochtig was en dat de openingen te groot zijn. De tussenmuur is nu weg en wordt vervangen door twee poeren en een stalen balk.

Naar aanleiding van je tweede opmerking over de vochtbehandeling van de fundering en buitenmuur: de muur die je ziet zit aan de westkant en staat vol in de regen. Vergeleken met de andere muren was hij zeiknat. De hemelwater bezinkputten zitten zelfs niet aan deze muur maar aan de oostkant.. Er werd niet gesproken over optrekkend vocht maar over slechte voegen die na al die jaren regenwater doorlaat dat vanaf het terras en tuin langs de muur omlaag komt en via de muur naar binnen komt. Dus het plan is nu de buitenmuur vrijmaken onder het maaiveld, voegen repareren en de muur waterbestendig maken, tevens wordt het terras opnieuw gelegd omdat water niet wegloopt maar blijft staan en ben ik nog aan het denken een water drainage te maken langs dezemuur om zoveel mogelijk water van de muur weg te houden (of is dat overkill?).

Je derde opmerking over puin in de spouw: er zit inderdaad bovenop de fundering een laag onderin die de boel bij elkaar houdt maar daar bovenop ligt losse cement en stukken baksteen. Via de twee openingen die ik gemaakt heb in het binnenspouwblad (zie foto) heb ik drie emmers van 10 liter kunnen vullen. Nu vraag ik me af of ik dat voor de rest van de spouw (5,5 meter lang) ook moet schoonmaken. En dan niet voor de koudebrug maar omdat het vocht vast houd? De bovenkant van de fundering ligt 80cm onder het maaiveld.
Twee openingen gemaakt in binnenspouwblad:


Je hebt het over stootvoegen waar het buitenspouwblad op de fundering staat, maar dat is 80cm onder het maaiveld. Komt daar dan niet het water naar binnen?

Ik begrijp na je antwoord dat de foto’s alleen voor mij duidelijk zijn omdat ik er iedere dag met mijn neus opzit en jij niet hahaha. Dus nog even over het stuk Ytongmuur (zie bovenstaande foto) tussen het raam/radiator en de hoek van de kamer waar de verwarmingsbuizen naar boven lopen: deze muur staat op de foto’s op het stuk waar ik de twee openingen in het binnenspouwblad heb gemaakt . Het middelste stuk wat nu nog staat is tussen binnen- en buitenspouwblad van onder tot aan het maaiveld met cement of beton gevuld, zie de foto’s. Waarom weet ik niet, wel dat op de plek waar nu de Ytongmuur staat vóór 1987 nog een deur naar buiten zat. Erg stevig is het blok cement/beton niet, de onderkant is meer grind dan cement.
De Ytongmuur op zijn beurt staat niet op het binnenspouwblad maar op halve bakstenen die maar net op het binnenspouwblad en grotendeels op het cement/beton gemetseld zitten. De binnenmuur staat als het ware verder naar buiten toe dan de andere muren, je kijkt ook Langs de muur bovenop het binnenspouwblad. De Ytongmuur is volgens mij ooit een haastklus geweest want hij loopt naar boven ook verder naar buiten toe om helemaal bovenaan bij het plafond net wel of net niet de buitenmuur te raken. Buiten boven het maaiveld zitten 3 open stootvoegen die ter hoogte van de halve bakstenen uitkomen, ook hier komt volgens mij bij regen water binnen. Bovenaan zitten dan weer geen openingen .. Om de spouwventilatie compleet te maken wil ik deze blok cement/beton verwijderen en de Ytongmuur op het binnenspouwblad laten rusten. Tenzij alles natuurlijk een functie heeft waar ik niet van weet...
Beton tussen binnen- en buitenspouwblad:



Blik langs de Ytongmuur bovenop het binnenspouwblad:



En het totaalplan? Dat was eerst de vloer verwijderen en vervangen door een renovatievloer van VBI: metalen liggers met EPS broodjes, vlinderplaten, vloerverwarming in Anhydriet en PVC afwerking.
Daar is nu dus van alles bijgekomen, zoals riolering, terras, regenwaterafvoer langs de buitenmuur, bezinkputten vervangen door hwa, en inderdaad de ventilatie. Waar ik zover aan denk is kruipruimte ventilatie inkomend boren en uitgaand eventueel met elektronische sturing mechanisch afzuigen en naar buiten blazen. Twijfel ik alleen nog over het boren aan de zuid/west kant omdat de ingangen daar gaan conflicteren met de waterafvoer die langs de muur komt te lopen.
Tevens denk ik aan nog een gestuurde mechanische afzuiging van de spouw aan de zuid/west kant voor het geval de boel toch erg vochtig blijft na alle aanpassingen. Nu kan ik dat nog makkelijk maken omdat toch alles open ligt. De westkant spouw heeft zelf geen ventilatie openingen, die zitten aan de zuid- en oostkant.

Ik hoor graag wat je ervan denkt en ben zeker niet te beroerd om mijn denken aan te passen. Dat is precies de reden waarom ik me hier gemeld heb.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
We zijn altijd blij met foto's die verduidelijken de vraag.
In uw geval zijn er zoveel foto's die vaak ook nog op elkaar lijken dat het juist onduidelijk wordt, dus graag wat minder foto's.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Volgens mij heb jij helemaal geen spouwmuur in je woning.

Maar is de muur onder de begane grond verdikt om de vloer op te leggen en is er boven de vloer ooit een klamp voor de buitenmuur gezet.

ik zou eens nadenken over een ps broodjesvloer die is niet gevoelig voor een beetje vocht in de kruipruimte.

let op dat je de vochtkeerring (het bitumen) intact laat die is tegen optrekkend vocht
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
En als je de koudebrug wilt verminderen kun je ook eens kijken naar perimeter-isolatie.
 

Mathh

  • #7
@Jan: Ok minder foto’s , ik vind het nog altijd heel moeilijk het probleem goed uit te leggen...

@Boertje125: bedankt voor het meedenken, de woonkamer heeft, met uitzondering van de binnenmuur, spouwmuur rondom. Alleen die ene meter spouw (op de foto tussen beide openingen) is dichtgesmeerd. Boven dit gedeelte zat vroeger een deur naar buiten. Daar is nu de Ytongmuur muur voor in de plaats gekomen..
De renovatievloer is na overleg met een constructeur en VBI gekozen om een zo licht mogelijke constructie te krijgen, ikzelf had al voor de ps-vloer gekozen.

@Walker, daar had ik nog niet van gehoord, thnx!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Oke dan is dat waarschijnlijk de oorzaak van die rare sprong.

maar onder het maaiveld is de spouw wel vaker dichtgegooid ten behoeven van de stevigheid (er drukt grond tegen aan)


de renovatie vloer is lichter om aan te brengen maar eenmaal op zijn plek maakt het niets meer uit. ten opzichten van een standaard ps isolatie vloer

tenzij je voor de droge variant gaat in combinatie met vloerhout
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik denk ook dat je de spouwvulling beter kan laten zitten. Hoe die Ytongwand is gemaakt, zou ik die wegslopen. Dat kan een stuk logischer.

Doe de kruipruimte- en spouwventilatie niet mechanisch. Dat voegt helemaal niets toe. Zorg dat je het zo uitvoert, dat vocht niet uitmaakt.

De bestrating moet van het huis afwateren. Ga niet drainage proberen (da's een verkeerd lapmiddel), maar keer het afschot om.

Met totaalplan bedoel ik het hele huis. Ventilatie, kierdichting, isolatie, installatie (in die volgorde!).
 

Mathh

  • #10
Ja, ik ga de vulling idd laten zitten. Gisteren hebben we alle bouwtekeningen opgevraagd bij de gemeente en vandaag hebben we die via mail gekregen. De vulling tussen de spouwbladen dient volgens de tekeningen ter ondersteuning van een metalen pijp die omhoog gaat via de betonnen balk bovenop de woonkamermuur (die hij ondersteunt) en verder gaat tot aan het platte dak. Daar ondersteunt hij een stalen balk die de afstand tussen voor- en achtergevel overbrugt en de houten balken mede ondersteunt. Aan de achtergevel zit niet zo'n pijp..

@Ijkenhout: dan ga we het verder zo maken zoals je aangeeft. Ik had toch al het idee dat ik aan het overdrijven was maar ik wilde toch graag een bevestiging.
Totaalplan heb ik eigenlijk niet, maar zou ik wel moeten doen natuurlijk. Is daar ergens een leidraad of documentatie van te vinden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Noem de pijp maar kolom ;)

Complete stappenplannen ben ik nog niet echt tegengekomen, al zijn er wel meerdere artikelen die het belang van de vier genoemde stappen (in die volgorde) benadrukken. Per onderdeel kan je wel weer genoeg informatie vinden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu