Spots defect

Eenkhoorn

  • #1
Dag allen,

De lamp in de badkamer doet het niet meer. Eerst ging één spot uit en nu doet geen enkele het meer. Ik moet nog controleren of het niet in de spotjes zelf zit, maar omdat ze allemaal uitgingen dacht ik ook aan de elektra. Zouden de spotjes mogelijk in serie werken, dat als een het niet doet ze geen van allen branden?

De lamp heeft draden en kleuren welke mij niet zo veel zeggen. Hebben jullie een idee hoe dit in elkaar zit? Wat is bijvoorbeeld die grotere gele draad?

Alvast bedankt!

IMG-20210505-WA0000.jpg IMG-20210505-WA0001.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Een lamp met een trafo? Zit er niet toevallig een zekering in?

Heb je een 2polige meter om spanning te meten?
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Eenkhoorn

  • #3
De spots hebben een steek fitting, een gu5.3 dacht ik, volgens mij daarmee kans op een trafo niet? Moet ik even opzoek, even kijken of daar mogelijk ee. zekering in zit.

Heb geen 2polige meter, wel een multi meter. Kan het daarmee?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
In dat zwarte omhulsel zal inderdaad een transformator zitten. GU5.3 spotjes zijn 12V.

Die rode en gele draad komen uit de transformator.

Het zou kunnen dat de transformator defect is. Het zou ook kunnen dat de spots tegelijkertijd kapot zijn gegaan, dat zou niet de eerste keer zijn (ze hebben immers ook evenveel branduren, zijn even vaak geschakeld, ...). Wellicht is door het overlijden van de eerste spot de uitgangsspanning van de trafo iets gestegen waardoor de andere 2 ook versneld zijn overleden.

Met de multimeter kun je spanning meten tussen geel en rood op die witte stekkerverbinding. Heb je nog spanning (ergens in de buurt van 12V, kijk ook niet gek op van 15V onbelast) dan zou ik gewoon 3 nieuwe spotjes proberen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Jackd

ABCDE

  • #5
Ja, met ongeregelde voeding gaat de rest ook snel heen als de eerste er mee stopt.
 

Eenkhoorn

  • #6
Het was inderdaad een lamp met transformator met kapotte zekering. Na het plaatsen van een nieuwe zekering, sprong deze direct weer door.

Bij nadere inspectie bleken de drie glazen lampenkappen ook wat bruin verkleurt rond de fitting. Een van de fittingen brak af bij het willen uitnemen van het spotje. Al met al een gewoon kapotte lamp die zijn beste tijd gehad heeft.

Allen dank!
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu