Sponning oude deur wel of niet verven?

Trabbit

  • #1
Ik ben bezig met een oude grenen deur op te opknappen, is helemaal uit elkaar geweest, alle verf is verwijderd en het glas zit er nu nog niet in. De deur is een buitendeur en enkel glas. Nou vroeg ik mij af of er een reden is waarom vaak sponningen (heet dit zo zie foto?) meestal niet geverfd zijn. Veelal komen er toch kieren in de kit tussen ruit en hout, waardoor het water in de sponning loopt. De deur bevat geen afvoerkanaaltjes, zoals je vaak ziet bij buitendeuren.

Mijn vraag: is het niet beter in dit geval de sponningen in ieder geval in de grondverf te zetten?

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is een sponning inderdaad. Die worden niet altijd geschilderd, omdat hout vooral heeft te lijden van zon/uv. Het enkele druppeltje in de sponning maakt niet uit. Als de kit te oud is, en er veel water inloopt, gaat het rotten op die plek, dus daarom moet je kitranden ook inspecteren en onderhouden.

Schilderen van de sponning is wel verstandig, je kan er nu toch mooi bij. Ik zet de deuren één keer in de grondverf, plaats het glas en dan pas de tweede laag grondverf (en aflak). Geen idee of dit gebruikelijk is.

Afhankelijk van waar de deur zit, kan je er nu ook dubbelglas inzetten. Wel even de sponning ventilerend naar buiten toe maken.
 

Trabbit

  • #3
Ze staan in de grondverf nu, bedankt voor de reactie!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu