Spijkers door het hout worden vochtig

AHarm

  • #1
Ik heb nieuwe pannen met daaronder Aluthermo Quatro isolatie laten aanbrengen. Tussen de pannen en het hout dus. Nu komen de spijkers van de panlatten door het hout heen aan de binnenkant. Hier hangen nu vaak druppen water aan. Kortere spijkers konden eigenlijk niet omdat het bouwbedrijf dat niet stevig genoeg vond. Ik vraag me af hoe ik dit nu op moet (laten)lossen. Het bouwbedrijf tilt er niet zo zwaar aan, maar ik ben bang dat binnen niet al te lange tijd het hout gaat rotten. Heeft het zin om de spijkers zo ver mogelijk af te knippen en er dan bijvoorbeeld kit op te smeren of er multiplex o.i.d tegenaan te schroeven? Wie weet raad? Alvast bedankt voor de reacties.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoe dik is het dakbeschot en de Aluthermo?
Ligt deze isolatie direct op het dakbeschot, er kan geen wind tussen door waaien.
Hoe ver steken die spijkers door het dakbeschot.

Dat hout zal niet zo snel gaan rotten hoor.
 

AHarm

  • #3
Bedankt Wgb voor de reactie en geruststelling. De Aluthermo is ca. 1,5 cm dacht ik. Het dakbeschot weet ik eigenlijk niet, maar ik denk ook zo iets. Voor zo ver ik weet ligt de isolatie direct op het dakbeschot. De spijkers gaan dor de isolatie heen en steken binnen zo'n 1 cm uit. Op plaatsen waar we ons er gemakkelijk aan zouden kunnen bezeren zijn ze door de timmerman afgeknipt en steken ze hooguit een paar mm uit. Ik denk dat ik alle spijkers maar af ga knippen. Ik heb wel de indruk dat hier minder water aan hangt. En voorlopig maar niet bedekken met kit o.i.d.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Kit op roest zal het niet worden.
De spijkers die zijn afgeknipt komt daar nog vocht aan of blijven deze droog?
Wat is het voor een ruimte droog je daar de was?
 

AHarm

  • #5
Nee, ik denk ook dat kit of iets anders om het af te dekken weinig zin heeft of dat het daar misschien wel erger door wordt. Het idee van de timmerman om er nog multiplex onder te maken, spreekt mij ook niet zo aan. Dan heb je minder ventilatie en er zal toch wel vocht tussen komen, lijkt mij.

Bij de afgeknipte spijkers heb ik veel minder druppen gezien, maar het is nu ook nog niet echt koud geweest.

De ruimte wordt alleen als berging gebruikt, staat geen ketel o.i.d. en er wordt ook geen was gedroogd. Je zou het een vliering kunnen noemen, er zit geen dakraam in en ik kan er ook niet helemaal rechtop staan. In de vloer zit wel wat isolatie verwerkt, voor zover ik dat kan zien.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je kunt naar mijn mening de afgeknipte spijkers beter toch maar even behandelen met iets van anti-roest. Want de spijkers zelf zijn (normaal gesproken) gegealvaniseerd (verzinkt), maar zodra je het afknipt is die beschermlaag weg.

Je zou bijv. op alle topjes een laagje menie kunnen smeren. Al gebruik je maar gewoon grondverf voor metaal, is altijd beter dan blank ijzer.

Want als dat ijzer eenmaal gaat roesten en daardoor uitzetten in het hout, dan is (op de lange duur) houtrot niet uitgesloten. Zeker als er af en toe een drupje water langs blank ijzer gaat is dat een ideale situatie voor roest!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Eerst erachter komen waar het water vandaan komt. Is het lekkage van het dak?

Check ook de luchtvochtigheid in de ruimte.
 

No Hands

  • #8
Condens door koudebrug?
 

AHarm

  • #9
Allen bedankt voor de opmerkingen.
Volgens de timmerman is lekkage uitgesloten. Het is op heel veel plaatsen waar er een drup water aan de spijker hangt. Dus inderdaad een koude brug. Het lijkt mij een logische verklaring. De Aluthermo zit vast met latten er overheen. De spijkers gaan door deze latten, door de Aluthermo en dan door het dakbeschot, voor zover ik het begrepen heb. Lijkt mij een duidelijke koudebrug.

De niet afgeknipte spijkers gaan nu al roesten. Er zullen dus ook wel geen gegalvaniseerde spijkers gebruikt zijn.

De timmerman zegt dat hij het veel vaker zo gedaan heeft en nooit klachten heeft gehad. Het lijkt mij logisch dat je met zo'n koudebrug condensatie krijgt, maar ik kan ook moeilijk verlangen dat hij alles er weer afhaalt en opnieuw begint.
Ik moet nog maar eens contact met hem opnemen om alle spijkers af te knippen en dan misschien met menie te behandelen, maar dat laatste is wel aardig wat werk en of dat met deze spijker zin heeft betwijfel ik.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Mij verbaast het dat je bij deze hoge temperaturen al water op de spijkers krijgt. Je woont wel in Nederland?
De luchtvochtigheid eens meten. Kost geen inspanning en je weet iets.
Toen jij water op de spijkers zag enig idee hoe koud het buiten was?
 

AHarm

  • #11
Ik heb het in de week van 23 nov ontdekt. Op de KNMI site heb ik de temperaturen van toen van Noord Nederland, waar ik woon, even opgezocht. Vaak was de minimun temperatuur een paar graden boven nul, maar op 23 nov was de minimum temperatuur hier -3,4.

Ik heb zojuist even een paar temp/H meters geplaatst. De eerste metingen geven een temperatuur aan van 15 gr C en een vochtigheid van 50 tot 60 %. Ik zal dit de komende dagen eens bijhouden. Wel zie ik dat de spijkers nu droog zijn. Buitentemperatuur was vannacht een graad of 6. Het heeft hier gisteravond langdurig geregend, dat bewijst volgens mij wel dat het geen lekkage is. Wel heb ik bij de schoorsteen een lekkage ontdekt en een ander plek die ik niet vertrouw, daar zou de timmerman nog naar kijken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Koudebrug ok, maar dat betekent niet dat de druppel normaal is.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Dus wel.
Op dat stukje koude spijker condenseert de lucht. Er hoeft geen emmer onder hoor.
 

AHarm

  • #14
Temperatuur is nu 10 gr. C. Vochtigheid zo'n 80%. Buiten is de vochtigheid ca. 95% en temperatuur 7 gr. Nee, een emmer is inderdaad niet nodig. Maar ik ga ze toch maar afknippen, een groter oppervlak zal waarschijnlijk meer condens veroorzaken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Op de spijkers zal nu geen condens staan, het verschil tussen binnen en buiten is te klein.
Waarschijnlijk, is zeker.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu