Speelhuisje bouwen

Hebeentuin

 • #1
Beste lezers,

Ik ga beginnen met het bouwen van de speelplek. Dit ga ik doen met diverse houten planken, palen en balken die ik hier inmiddels heb verzameld. Dus geen bouwpakket.
Er komt een schommel,
Er komt een speelhuisje
Er komt een zandbak
En er komt een ombouwt IBC vat met een glijbaan. Misschien kan ik ook het water in het IBC vat naar de zandbak leiden om mee te spelen.

Op de foto kun je grofweg de ruimte zien en de contouren van het geheel. De deuren op de grond moet je negeren, die liggen er voor het haaks plaatsen van de witte paaltjes waar het huisje moet komen.

Ik verwacht dat ik in het proces wel wat vragen zal hebben en die wil ik hier graag posten. Nu heb ik al een paar vragen voordat ik kan beginnen.

verduurzamen hout dat de grond in gaat:
Het speelhuisje bestaat uit een verhoogd en dicht speelhuisje waarbij ze ook op het dak moeten kunnen spelen. De palen/ balken die ik wil gebruiken voor het frame zijn vuren hout 50/120 mm. Deze gaan een halve meter de grond in. Hoe kan ik dit het beste verduurzamen zodat het ook zonder problemen een jaar of acht blijft staan?
Dezelfde vraag voor de schommel. Twee grote balken die ik in de top kruis waarop ik de schommelbalk leg. De balken gaan ook 50 cm de grond in. De schommel moet misschien nog wel betrouwbaarder worden. Ik heb beits en rubberseal.

Houtverbinding
Hoe zal ik de balken voor het huisje verbinden? Vier balken verticaal en daartussen ook weer vier balken waar ik het dak/vloer van maak. Op zich wil ik best wel een uitdaging aan gaan en een mooie houtverbinding oefenen. De horizontale balken tussen de verticale balken plaatsen is het mooiste vind ik. Bijvoorbeeld met insnijden, maar dat kan niet twee kanten op toch?. Hoe doe ik dat dan? Idere staander moet dus twee horizontale balken dragen.

IMG_20210426_155416.jpg IMG_20210427_083300.jpg IMG_20210427_083434.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Voor de palen ander hout gebruiken dan normaal vuren, bijvoorbeeld accoya, dat is verduurzaamd vuren.
   

  huisverbouwer

  • #3
  Of geimpregneerd douglas hout voor de palen. Gaat misschien iets minder lang (10+ jaar) mee dan accoya, maar is wel een stuk goedkoper. Ook het hout wat niet de grond in gaat moet je behandelen, anders gaat het na verloop van tijd toch rotten.
   

  Teun65

  • #4
  Alles wat je in de grond stopt vergaat, lekker de onderkant in teren, wat ook belangrijk is de paalkoppen beschermen, scheelt toch weer...

  Schommel moet veilig zijn voor de kinderen dit verkopen ze bij H.Bach goed makkelijk en sterk...

  Veel speelplezier....

  AB686707-8B3C-47C0-8C2E-D0BB0F09D53D.jpeg ACA86A65-98E8-4F4A-A271-5508AF9D6BEC.jpeg
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Teer hoort niet in het milieu thuis, we hanteren hier de officële regelgeving.
   

  huisverbouwer

  • #6
  Als je geïmpregneerde palen de grond in stopt gaan ze makkelijk een hele tijd mee. Teer is nergens voor nodig.
   

  Teun65

  • #7
  Ja ja koolteer (mag) niet meer, hebben ze tegenwoordig ander spul voor (siloanstrich) heet het in duitsland, neem ik daarvandaan mee, hoe het op de nederlandse markt heet durf ik niet te zeggen...

  En nee geïmpregneerd hout zoals vroeger heb je ook niet meer, rot zonder behandeling nagenoeg net zo snel als zonder..
  Ooit deed men dat met koperzouten nu met een slap aftreksel wat het hout groen maakt. Druk geïmpregneerd hout is dan nog het beste... maar toch... vind dat maar eens bij de bouwmarkt...
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Dat spul dat jij noemt is op bitumenbasis en mag voor zover ik weet ook niet.
   

  Hebeentuin

  • #9
  dankje, hoeveel duurzamer wordt het hout als ik vuren in de beits zet? Eén laag, of twee lagen? gaat dat wel een aanzienlijk verschil maken? Ik bedoel dan het hout dat vervolgens de grond in gaat.

  Een andere optie die ik nu toch overweeg is een soort van bodem 'fundering' te maken. Het is niet de juiste beschrijving maar toch. Ik heb een aantal kleine azobe paaltjes. Ik zou die de grond in kunnen zetten tot net boven het maaiveld. Daar andere balkjes op bevestigen zodat ik een soort van plateau heb. Vandaar uit dan verder omhoog werken met het onbehandelde vurenhout. Dat zou ook kunnen. Ik bedoel dan het frame. Ik maak het huisje dicht met oude schuttingplanken. De vloer/ op het zand betegel ik. De vloer/ plafond in het huisje doe ik denk ik met steigerplanken van 150 lang. daar heb ik er hier nog iets van 80 van liggen.

  Ik wil het wel maken met het hout dat ik hier heb liggen, dat is best veel. Anders had ik wel een bouwpakket gekocht, maar dat wil ik niet.

  aanvullende vraag: kan iemand iets zeggen over de afmetingen van de driehoek voor de schommel? bijvoorbeeld 3 meter hoog dan moeten de poten minimaal 2 meter uit elkaar staan voor stevigheid. Ik noem maar wat. Is daar een stelregel voor?
   
  Laatst bewerkt:

  Teun65

  • #10
  Een voorbeeld...

  652491E9-0F22-493C-A628-6B60924B1509.jpeg
   
  • Like
  Waarderingen: Hebeentuin

  Hebeentuin

  • #11
  Volgens de bovenstaande bouwtekening heb ik alles nu klaar, alleen nog vast zetten.

  Een volgende vraag. Wie heeft er ervaring met deze schommelhaken? Ik twijfel tussen beide. het prijsverschil is groot en ik vraag me af of de goedkopere werkelijk meer lawaai maakt of gewoon minder is.

  550x614.jpg
  547360684.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu