Spanten vervangen door andere constructie in recreatie chalet

Rbaalen

  • #1
Hallo,

Wij hebben een chalet met hellend dak. Het plafond zelf is echter een laag systeemplafond. Wij zouden het plafond graag willen openbreken voor een ruimtelijker effect. Het dak (OSB+10mm PIR+ kunstof dakpanplaat) rust nu op een constructie van spanten (44mmx44m) om de 60cm. Ik zou nu echter de zolderbalk van de spant willen vervangen door een trekbalk in de nok.

Ik heb hiervan al een foto van een voorbeeld gevonden waarbij dit ook zo is geconstrueerd. In deze foto doen met stevigere (75mmx175mm) balken (wel op grotere afstand), maar met een trekbalk afgetimmerd met multiplex. Nu ben ik opzoek naar advies.

Hoe kan ik het beste de trekbalken naar de nok verplaatsen en de constructie verzwaren zodat vertical en horizontale krachten verdeling gelijk blijft.

Zelf dacht ik er aan om de huidige 44x44 te ondersteunen met 44x69 balken (zodat er een soort 44x113 balk ontstaat) en dan een trekbalk die ik dan ook af timmer (zoals in de tweede foto). Wat vinden jullie van dit idee? Eerlijk gezegd leek het mij allemaal niet zo ingewikkeld en het dak is ook geen enorm gevaarte, dus dacht ik er eerst aan om een dergelijke constructie eerst te maken en te testen op draagkracht ed. maar dan ben ik proefondervindelijk aan het bepalen of de constructie stevig genoeg gaat zijn. Nu ben ik opzoek naar advies of een doorverwijzing naar een constructeur die mij kan adviseren.

Alvast bedankt!

Dak_met_spanten.jpg hellend dak zonder lage spanten.jpg hoek vd spant en zolderbalk.jpg hellend_dak.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je wordt inderdaad doorverwezen naar een constructeur :wink:
We geven hier geen bedrijfsnamen, je kan vast zelf googelen.

Een proefbelasting is niet nodig, dit kan gewoon berekend worden. Hou rekening met een stevige verbouwing. Controleer tijdens de verbouwing goed de bestaande constructie. Die hout"verbinding" met krammen deugt voor geen meter, ik hoop dat er ook nog een goede spijker of schroef doorheen zit.
 
  • Like
Waarderingen: Rbaalen

Rbaalen

  • #3
Bedankt voor je reactie. Een constructuur vraagt eigenlijk altijd om een tekening en die hebben we niet. Kunnen ze een dergelijke constructie ook voorstellen op basis van de het doorrekeken van de huidige constructie? Zijn er constructeurs die ook zonder bouwtekening kunnen helpen aan de hand van een bezichtiging?

Bedankt,

Rob
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Ja die zijn er.
Die meten dan de constructie in.
Een volledig nieuwe dakconstructie incl dakbedekking is m.i. een betere oplossing.
 

Rbaalen

  • #5
Hi Rola, bedankt voor je reactie.

Uit nieuwsgierigheid, waarom is volgens jou een compleet nieuwe dakconstructie beter. Ik als eenvoudige doe het zelf zou toch denken dat je de nieuwe constructie er onder kan maken en dan de oude (deels) afbreken. Dat lijkt eenvoudiger en goedkoper
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Het dak eraf is veel eenvoudiger en sneller. Bovendien zal je hoogstwaarschijnlijk beter willen isoleren, dus er kunnen meteen nieuwe dakplaten op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu