Spanning op uitgang bewegingsmelder

#Ben#

  • #1
Ik zou graag mijn buitenlamp (met ingebouwde bewegingsmelder) willen voorzien van een continu-aan schakelaar. Over dit onderwerp is al veel geschreven in dit forum, dus qua schema kom ik daar denk ik wel uit.

Wat ik mij nog wel afvraag is of het type bewegingsmelder dat in mijn buitenlamp is ingebouwd ook bestand is tegen spanning op de L2 uitgang (zie schema onderaan).

In een ouder bericht schrijft Monteur Bert hierover: Inderdaad komt er dan spanning op de uitgang van de bew.melder maar dat is geen bezwaar. De bewegingsmelders zijn tegenwoordig met een relaiscontact-uitgang uitgerust i.v.m. universele spaarlamp toepassing.

Maar geldt dit ook voor de ingebouwde bewegingsmelder van mijn buitenlamp? De meegeleverde lamp is inderdaad een compact-fluorescent-integrated/energy-saver-twister-shape/tornado/929689868599_EU/product spaarlamp van 12 W, maar om het nou even uit te proberen en er achter te komen dat de sensor toch kapot gaat vind ik ook wat jammer. Zie de bijgesloten fotos.





 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Hoor je een klik als de lamp aanspringt? Zo ja, dan heeft ie een relais en moet het prima kunnen.

Ik zou trouwens de fasedraad naar de sensor niet onderbreken. Voegt niets toe, behalve dat de lamp weer een tijd gaat branden als je van 'handbediening' naar sensor schakelt.
 

#Ben#

  • #3
Dat is een goeie, even uitgeprobeerd en inderdaad, ik hoor hem klikken. Dus een relais, dus dat gaat goed.

Over je tweede opmerking: als de fasedraad naar de sensor niet wilt onderbreken, dan is het alternatief dus het onderbreken van de schakeldraad achter de sensor. Dan kom ik op het volgende schema:



Is dit wat je bedoelt? Zo ja, dan blijft de sensor altijd werken en krijg je dus niet het opstart effect te zien dat hij even aanblijft als je hem inschakelt.

Betekent wel een extra schakeldraad naar de lamp, maar hiervoor kan ik volgens mij de grijze draad in een xmvk kabel gebruiken.

Als ik je verkeerd heb begrepen hoor ik het graag. Bedankt voor je suggesties!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Zo kan het ook, inderdaad.

Maar dit lijkt me het eenvoudigste:

 

#Ben#

  • #5
Slim, je sluit de L1 ingang en L2 uitgang van de sensor op deze manier kort. Het wordt steeds simpeler :D . Bedankt voor je hulp!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Precies, je doet exact hetzelfde als het ingebouwde relais.
 

Hobbyist1987

  • #7
Hallo vakmannen,
Ik ben nieuw hier en zit met de volgende vraag.
Dit schema wil ik binnen gebruiken (tussen halletje tussen woning en schuur)

de plekken wat ik op de tekening heb omcirkeld en de kabels zich spreiden, kan ik dat gewoon doen met van die simpele lasklemmetjes.
En de kleuren van de kabels kloppen die precies met wat ik nodig heb?

groet

820874E9-2916-49E9-AB0C-A8BC98DE1333.jpeg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Ik heb even in mijn glazen bol gekeken maar kan niet zien welk type sensor je gebruikt of welke kabels er spreiden. Wat meer info en een fotootje van de situatie zou handig zijn.

Nieuwe vragen als een nieuw topic starten in plaats van bij een ander topic bij te plaatsen wordt ook gewaardeerd. Want vaak zijn de problemen toch net wat verschillend en dan wordt zo'n topic lastig te volgen.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu