Spackwerk vlak stucen badkamer, welk materiaal?

Starnakel

  • #1
Hi,

Hopelijk kunnen jullie even meedenken. :roll:

De muren in de badkamer zijn voor een deel betegeld. Boven de tegels zit spackpleister. Ik wil dit vlak stucen.

Achter het spackpleister zit gipsplaat. De ondergrond van de dragende muur is waarschijnlijk beton, weet ik niet zeker. Zie foto.
Er is aardig wat van de muur losgekomen (dus niet alleen het stucwerk) Vochtprobleem neem ik aan?

Vragen:
- Welk materiaal gebruiken voor het opvullen van muur?
- Welke materiaal gebruiken voor glad stucen van spackpleister?
- Moet ik nog stucgaas gebruiken?
- Welke primer moet ik gebruiken?

Alvast bedankt voor jullie reactie. :D


Gr gerrit-jan


 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Dit is geen vochtprobleem. Dit komt doordat de aangebrachte stuclaag niet is losgesneden van het plafond(kanaalplaat) wat los komt is de spack laag en daaronder kalkmortel.

Losse delen verwijderen. Is de spack naderhand al een keer gesaust een hechtprimer aanbrengen. Is het nog nooit gesust dan grondeermiddel aanbrengen die de zuigende werking opheft. Naderhand stukadoren met roodband en het goed los snijden van het plafond. En na droging kitten met acrylaat noncrack.
 

Starnakel

  • #3
Bedankt StucDennis! :hup::prima:

Is het lossnijden van het plafond iets dat je altijd moet doen? Of iets dat je in deze situatie aanraadt?

Nog even een tweede vraag. Ik overweeg om alleen de beschadigde wand te stucen en met een spack-spuitbus aan de slag te gaan. Ik heb echter geen ervaring met dit spul. Heb jij er ervaring mee? Is het de moeite waard?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
Hey Starnakel, ik kies ervoor om stucwerk in hoek altijd los te snijden en bij mijn laatste bewerking een natte kwast er door heen te halen. De hoek is dan mooi dicht maar als deze scheur word dit een rechte lijn en niet en kronkelende die over muur en plafond loop zoals bij jou.

Ik repareer wel eens een reparatie plekje in spackwerk maar als je goed kijk zie je wel verschil. Uit een spuitbus kun je de druk niet regelen en precies zelfde structuur maken als de rest. Je moet hiermee spelen qua afstand bus naar muur of plafond. Maar met een beetje gevoel is het redelijk bij te krijgen.
 

Starnakel

  • #5
Hi StucDennis,

Dank je voor je reactie. Gebruik je hiervoor een paleermesje? Of iets anders om het fijner in te kunnen snijden.

Wat betreft die spack spuitbus. Ik denk dat ik het toch maar ga proberen. Scheelt weer vlak stucen van de omliggende wanden. Ik ga alleen de losgekomen mortel vullen met roodband. En probeer de overgang naar het (bestaande, aansluitende) spack netjes te houden. Op het roodband ga ik die spack spuitbus sprayen. Daarna het geheel sausen, want dat moet toch gebeuren.

groeten
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #6
Het los snijden kun je met paleerijzer, spackmes, stanleymes oid doen. Het is maar net wat ik voor handen heb. Zoals jij het nu wil gaan uitvoeren is het prima. Succesgr Dennis
 

Starnakel

  • #7
Hey Dennis,

Ik was gestart, alle losliggende delen weggehaald. Achter de stuc-laag zat vooral veel purschuim en hier en daar glaswol. (Weet niet of het relevant is voor de vraag, er zit ook een soort zwarte plastic laag tussen dragende muur en plafond trouwens.)

Ze hebben dus tegen een laag purschuim aan zitten stucen. Hierdoor zat er maar een heel dunne laag gips tegen de pur gestuct.

Ik heb dus wat meer op te vullen nu :lol:
Gewoon dichtsmeren met roodband nog steeds? Om moet er nog iets anders gebeuren?

ps je mag me inmiddels een factuur sturen voor al je advies ;))

IMG_20200622_141511 (P10).jpg IMG_20200622_141455 (P10).jpg
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #8
Dat zwarte zal oplegvilt zijn. Dit is geen probleem. Dat je het nu wat meer moet opvullen ook niet. Roodband is hier erg geschikt voor. Dit wel eerst volledig laten drogen alvorens je aan de slag gaat met de spack reparatie bus. Anders hecht je spack niet. En factuur is onderweg hoor succes
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu