Spack spuitwerk plafond glad maken

peysey

  • #1
Hoi!

Onze woonkamer heeft spack spuitwerk op plafond welke wij niet mooi vinden en graag glad willen maken en daarna wit verfen.
Is er een manier om dit te bewerkstelligen? In de bijlage een voorbeeld van onze plafond.

Uiteraard is het mogelijk een aannemer te vragen om het op de klassieke manier te laten doen.
Dan wordt de bestaande laag vervangen met een nieuwe stuclaag, maar dat is een te grote klus en qua kosten ver buiten onze budget.
We zoeken en manier om het zelf te kunnen doen. Alabastine of iets dergelijks smeren ofzo?

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

spack spuitwerk voorbeeld.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Een muur is niet te vergelijken met een plafond. Heeft u daar geen ervaring mee dan zult u als onervaren enthousiast zeer verdrietig over het resultaat gaan worden. Bovendien zult u spack eerst van een hechtlaag moeten voorzien, bv betokontakt of stucprimer.
 

ABCDE

  • #4
Zit het spul nog vast of kun je het er zo afsteken? Want als de spack al half los zit kun je er wel primer opsmeren, maar dat betekend dan alleen dat je stuc samen met de spack naar beneden komt.
 

peysey

  • #5
Hoi!
Het bestaande spackspuitwerk is in goede staat. Het is gewoon een wit plafond. Ik denk niet dat het geschilderd is, maar weet het niet zeker.

Na de reactie gelezen te hebben, begrijp ik niet zo goed wat mijn opties nu zijn? Ik heb dit nooit gedaan, maar ben een goede klusser en vind het wel handig om eerst de opties door te lopen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Het gaat hier over een standaard spackgespoten plafond zonder gebreken. Uw optie is simpel: u wilt een spack ondergrond glad hebben = gladpleisteren. Hoe dat moet met bijbehorend risico staat in mijn eerste bericht.
Na het gladpleisteren, ook bij dunpleisters of finischers, moet u deze na voldoende droging voorstrijken waarna er gesausd kan worden.
 

HAJ

  • #7
Ik kan de reactie van Kees onderschrijven. Ik heb een keer een spackgespoten wand met het bekende fix and finish bewerkt. Volgens mij had ik 3 lagen nodig om een enigszins acceptabel resultaat te bereiken.

Let wel, in mijn geval ging het om een klein muurtje op een zolder, welke muur nu voor 80% wordt "bedekt" door een kast. Met meerdere lagen en schuurwerk werd de wand acceptabel.

Een plafond is echt een ander verhaal. Naast dat het, vermoed ik, een aanzienlijk oppervlak betreft, heb je echt verschillende lagen nodig om in ieder geval het spackwerk te laten verdwijnen. Als je dan ook nog eens een strak, haaks resultaat wilt bereiken (op niet ideale werkhoogte) dan is dat echt een klus die je niet moet onderschatten.

Mijn advies zou zijn om wat geld opzij te (gaan) leggen zodat je later een stukadoor in de arm kunt nemen. Mocht je toch echt het spackwerk zelf willen gladstrijken, dan zou ik je adviseren eerst te beginnen met een klein oppervlakte (bijvoorbeeld een logeer- of studeerkamer)
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dan herhaal ik de eerste reactie uit dat anders draadje maar even:
" Ongesausde spack schuur je gemakkelijk glad met korrel 240. En anders inderdaad kijken naar een dunpleister zoals je zelf al noemt. "
Maakt echt niet uit of dat op een muur of plafond zit, er bestaat geen speciale plafond spack ofzo.
Pak een stukje schuurpapier en kijk of het werkt, werkt dat dan heb je meerdere opties, bijvoorbeeld het huren van een plafondschuurmachine + geschikte stofzuiger.
Werkt dat niet, dan verder kijken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Zoals ik in een ander soortgelijk bericht ook al schreef, hebben sommige (echte)stukadoors nog moeite om een muur of plafond heel mooi glad te zetten zodat het geschilderd kan worden.
Daar komt nog bij, dat je een plafond eigenlijk in 1 keer helemaal moet glad zetten voor het mooiste resultaat.
Als je nog nooit een plafond gestukt hebt, is het risico groot dat je het alleen maar erger wordt en het plafond een grote hobbel en bobbel is, en je het alsnog moet laten stuken door een prof.
Lukt het je wel in 1 keer als leek, dan moet je meteen van beroep gaan veranderen en stukadoor worden.
Dan kun je in deze tijd goudgeld verdienen.

Dus ik zou het advies dat gegeven is opvolgen, en even doorsparen zodat je het kunt uitbesteden aan een goede stukadoor.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Waarom leest niemand?
Als StucDennis zegt dat schuren eenvoudig is, dan hoeft er helemaal niks op het plafond gesmeerd te worden.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
Tussen lezen en praktische uitvoering bestaat een groot verschil. Ja, je kunt ( ook gesausde neemt u dat van mij aan uit de praktijk ) spack schuren al dan niet met een long- neck. Nee, dat is niet makkelijk. Is het op een gladgespleisterde wand al een klus om machinaal gelijkmatig overal evenveel materiaal af te nemen, op een plafond moet je de juiste drukverdeling boven je hoofd handhaven anders zit je in een mum op het kale beton. En met een schuurplankje een woonkamer plafond schuren staat gelijk aan een taakstraf van 240 uur. Ga dat vervolgens sauzen en de "golven" in uw sauswerk komen hinderlijk naar voren.
 
  • Like
Waarderingen: Peter en Haemmertime

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
Tenslotte is een spackplafond in de regel niet vlak. Aan de betonplaten zitten niet voor niets "v groeven", dit is onder andere om het niet gelijk liggen van de platen te verdoezelen.

Spack is een relatief voordelige afwerking van het plafond. Dat komt onder andere doordat het niet nodig is om de ondergrond egaal vlak te maken. Door de structuur zie je de oneffenheden niet. Je kunt dus op je klompen aanvoelen dat het alleen gladschuren van spackwerk niet leidt tot een mooi glad en strak plafond.

Dus als je een echt strak en glad plafond wilt, is er maar een optie en dat is een goede stukadoor laten komen. is dat te duur, dan kun je beter het spackplafond laten zoals het is.
 
  • Like
Waarderingen: Orbitty en Peter

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu