Spaanplaat plafond trekt krom

Saucisson

  • #1
Ik heb een verlaagd plafond gemaakt in de wc met een naad tussen de muur voor indirecte verlichting, als wel spotjes er in verwerkt. Het is dacht ik 18mm spaanplaat en aan beide zijden geschilderd 85cm breed 148cm lang. Het hangt aan het betonnen plafond met haken en kabelspanners zodat het eenvoudig te verwijderen is en precies op hoogte te stellen is.
Het nadeel is dat de vier haken in de hoeken zitten van de plaat. Nu begint langzaam de plaat door te hangen als een hangmat. Ik wil nog wel een poging wagen hem weer recht te maken maar als dat niet lukt begin ik opnieuw.
Hoe voorkom ik dat hij weer krom trekt, een extra haak in het midden is geen optie omdat ik hem dan noch kan ophangen noch kan verwijderen.
Ik zit zelf te denken aan iets van latten/balkjes erop te schroeven/montage kitten.
Iemand tips?
 

Veronika

  • #2
Spaanplaat heeft weinig eigen stijfheid op termijn, net als mdf trouwens. Het zou een stuk beter gaan met multiplex, en dan liefst ook nog dunner - minder gewicht.

Dan zou je wellicht nog de haken niet op de hoeken maar meer verdeeld langs de lange zijden kunnen plaatsen, scheelt ook weer in de lengte van het "vrijhangende gewicht". Of extra haken in het midden van de lange zijden.

Ook kun je nog over de hele lengte, een beetje middenin de plaat (dus op 1/3 en 2/3 van de breedte; over de hele lengte) aan de bovenkant twee T profieltjes schroeven, met de kop van de T langs het hout en op regelmatige afstand vastgeschroefd en de steel omhoog. Dit zou de stijfheid ook moeten vergroten.

Of als er geen ruimte boven de plaat is: L- of hoek profieltjes langs de zijden van de plaat plaatsen. Danwel met een zijde van de L aan de bovenkant, danwel een zijde van de L aan de onderkant - maar dat is in het zicht.

Een paar ideeën.
 

Saucisson

  • #3
Dank voor de tips ik ga er mee aan de slaf!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu