Plafondsysteem ontwerp en uitvoering

Freestyleklusser

 • #1
Ik heb een berging die eigenlijk te krap bemeten is (5.5 bij 1.80m). Maar omdat hij lang en smal is lijkt hij me ideaal om er een simpele (maar handige) constructie van hout aan te brengen waarmee ik de plafondruimte ook kan benutten. Ik heb nu een geimproviseerd systeem: in het voorste gedeelte vd berging, in de plafondruimte, steken twee cv-buizen van de ene lange muur naar de andere recht over en in het achterste gedeelte eveneens. Op die buizen heb ik (in de lange richting) 4 lange planken liggen. Aan deze geimproviseerde constructie hangt gereedschap en latjes en de tl-verlichting ligt erop.
Steeds denk ik dat als de planken niet op de toch niet zwaar te belasten cv-leidingen (met bochten en lassen) zouden rusten maar op een stabiele dwarsbalken, de constructie nog veel handiger zou zijn. Mij staat de volgende uitvoering voor ogen: Over het grootste deel van beide lange muren bevestig ik op ongeveer 20 cm van het plafond een vierkante rachel van 4 bij 4 cm. Daarop of daarin komen dwarsliggers zowel plat als rond. De ronde dwarsliggers zouden nog uitgerust moeten worden met een rolmechanisme (electrabuis stukken om elke ronde stok?). Zo kan ik flexibel bepalen waar er dwarslatten nodig zijn en hoeveel. Bovendien kan ik rollen en draaien met dingen. Op de dwarsliggers kunnen planken in de lange weg gelegd of geschroefd worden. Zo heb ik allerlei mogelijkheden. In een latere fase zou ik het systeem kunnen uitbreiden over de wanden en de vloer. Wellicht kan ik dan beter meteen al de rachels 5 bij 5 maken.

Op dit moment van het project vraag ik me af op welke manier ik de dwarsliggers met de rachels moet verbinden. Het moet een stevige verbinding zijn maar wel makkelijk te demonteren en elders weer op te bouwen. Verder vraag ik me af of het voor de stevigheid van de constructie beter is als ik twee lange rachels neem of korte stukken van een meter of 1.5m.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Droid

  • #2
  Inkepen van bovenaf. Dan kun je hem naar boven drukken, draaien en wegpakken. Als je dan om de x centimeter een inkeping maakt heb je aardige vrijheid naar mijn idee.
   

  Freestyleklusser

  • #3
  Heb ik aan gedacht maar op een groot gedeelte van een van de lange muren lopen de bestaande cv-buizen. Ik wilde de coonstructie er net onder leggen. Erboven is geen optie omdat daarvoor te weinig ruimte is om profijt van de constructie te hebben.
   

  Freestyleklusser

  • #4
  Ik heb de dwarsbalken uiteindelijk niet op maar onder de rachels gehangen. Provisorisch heb ik rachels en dwarsbalken verbonden met een kleine maat van de bekende ijzeren lijmklemmen. Straks vervang ik die door moeren en bouten.

  Topic kan dicht.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu