Sokkel van Snelbeton

Christiaan25

  • #1
Bovenaan de tuintrap heb ik aan beide zijden van de trap tuinverlichting geplaatst. Ik heb daarvoor sokkeltjes van 14x14x35 cm gemaakt en deze geplaatst in de schuine border (helling) naast de tuintrap. Ik heb de sokkeltjes van snelbeton gemaakt (mal van hout gemaakt en dat met snelbeton volgestort en daarna hout weer verwijderd). Een deel van de sokkeltjes (minder dan de helft) komt uiteraard boven de grond uit. Het is best goed gelukt, maar toch vraag ik me achteraf af: snelbeton wordt normaal in de grond toegepast. Is het sterk genoeg / weerbestendig om gedeeltelijk boven de grond te staan? Het voelt namelijk wel meer bros aan dan gewoon beton. Moet ik eventueel het deel boven de grond nog ergens mee insmeren, of kan ik het zo laten? Hieronder nog een tekening ter verduidelijking:

 

Droid

  • #2
De samenstelling is nog steeds hetzelfde... alleen zijn er wat stoffen toegevoegd zodat het sneller uithard.

Het kan best zijn dat het nu nog wat bros voelt. Normaal beton heeft 28 dagen nodig om op volledige sterkte te komen... Sowieso de eerste dagen na de stort is het nog wat 'gevoelig'.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Volgens mij bedoel je nomix beton.

Snelbeton met aluminiumcement wordt maar zelden toegepast
En zeker niet voor het vaststorten van een paaltje
 

Christiaan25

  • #4
Ja, het is inderdaad nomix snelbeton waar ik de gedeeltelijk boven de grond staande sokkels van heb gemaakt. Maar ik neem nu dus aan dat het in principe 'gewoon' beton is, dat dus ook boven de grond stevig is (de tuinlampen wegen trouwens bijna niks).
 

Millew

  • #5
Je had misschien de bekisting wat langer moeten laten staan. Dat het nu wat bros aanvoelt, komt waarschijnlijk omdat het oppervlak is uitgedroogd, voordat het beton voldoende is doorverhard.
No-mix is wel sneller hard dan normaal beton, maar voor voldoende doorharding is nog steeds water nodig.

Sterk genoeg waarvoor? Een sokkel van die afmetingen en maar half in de grond is sowieso niet erg stabiel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu