Sok - verloopring - overgangstuk lekvrij aansluiten

Neok

  • #1
Hallo,

Eerlijk gezegd dacht ik een vrij standaard vraag te hebben, maar helaas heb ik op het forum er nog geen antwoord op gezien (misschien juist omdat ie te makkelijk is :D )

Het volgende:(voor het voorbeeld heb ik de onderdelen los in elkaar gedraaid)

Vanaf de kraan gezien:
- Sok 3/4"
- Verloopring 3/4" x 1/2"
- Overgangstuk 16x15mm.

Bij de rode strepen blijft het lekken (voor en na de verloopring). Ik vroeg me af hoe ik dat lekvrij kan krijgen? Moet je daarvoor teflon tape gebruiken (doe ik nu en dat lekt dus, of gebruik ik te weinig?) of juist ringen (en welke dan?)

Alvast heel erg bedankt voor het antwoord.

Groet,
Koen
 

Fiesiekus

  • #2
Inderdaad tape, of hennep met een beetje fitterskit. Die hennep (met een beetje fitterskit) zwelt op en sluit daardoor goed af; een beetje verdraaien (terugdraaien) is dan geen probleem (bij hennep met een beetje fitterskit), bij teflon-tape gaat ie lekken.

Merkwaardige overgang trouwens, kan je niet makkelijker de kraan vervangen met een 1/2"uitloop
 

Neok

  • #3
Ok, dus met tape zou ik er moeten komen. Misschien dat ik dan tot nu toe te weinig heb gewikkeld (5 slagen). Terugdraaien heb ik niet gedaan.

Waarom de kraan niet vervangen? Goede punt. Omdat de kraan op een bestaande leiding zit en ik van mezelf weet dat ik de vaardigheid niet heb om dat te vervangen. Daarnaast is het ook nog eens de leiding die naar de verwarming(sketel) loopt :) En qua kosten maakt het niet zoveel verschil.

Dan blijft er een vraag, en daardoor wordt het misschien 'off topic', waarvoor dienen het soort ringen wat je hier op de foto ziet::?: Bedankt!
 

Xr8

  • #4
Draai je de tape toevallig niet verkeerd om er op? Als je voorop de schroefdraad kijkt dan moet de tape met de klok meegedraaid worden.

Met andere woorden als je het hulpstuk erin draait dan wordt de tape strakker gedraaid. Het moet met teflon gewoon lekdicht te krijgen zijn.

Succes.
 

Fiesiekus

  • #5
Ik kan het niet goed zien op de foto, maar lopen die draadeinden misschien een beetje taps toe? Dan is het nl. voor gas.

Die ring gebruik je in koppelingen die met een wartel worden aangedraaid.
 

Neok

  • #6
Goed punt.

Ik heb de punten opnieuw "gewikkeld". Helaas blijft er een minimale lekkage. Het is echt heel minimaal ... :?

Ik las elders op het forum dat er hennep gebruikt kan worden, en dat deze juist in de 'draad' van de schroefdraad moet blijven zitten, en dus niet mag worden 'weggedraaid' bij het vastdraaien. Geldt dat ook voor teflon?

Bedankt.

Koen
 

Fiesiekus

  • #7
Edit: foutje van mijn :oops:; conische schroefdraad mag ook voor water worden gebruikt.

Je moet de teflon-tape met de wijzers van de klok mee om de schroefdraad wikkelen.

Ik denk dat hennep, met een beetje fitterskit, in jouw geval beter werkt.
 

Xr8

  • #8
Beschadig de schroefdraad even een beetje met een zaagje oid. De tape of teflon blijft dan wat beter hangen op de draad. Indien te los verpakt wil het wel voorkomen dat de tape mee gaat draaien.

Succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Haal de teflon er af.
Draai de sok tot ongeveer de helft op het puntstuk van de koppeling, leg een rubber ring in de sok en draai het geheel op de kraan, de rubber ring zal dan de boel afsluiten.
Ter hoogte van de rode pijl de rubber ring in de sok plaatsen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu