Smetplanken vastgespijkerd?!

System7

 • #1
Ik heb gisteren alle smetplanken incl. trapleuningen van de muur gehaald en was op zijn minst verbaasd om te zien dat deze 44 jaar geleden gewoon met stalen spijkers in de bakstenen muur zijn verankerd. Ik had op zijn minst een keilbout of schroef-met-plug verwacht... Kennelijk zijn spijkers op zichzelf dus al sterk genoeg?

Kan ik de nieuwe smetplanken ook 'gewoon' met spijkers vastslaan of is het toch beter om keilbouten of pluggen te gebruiken? E.e.a. moet natuurlijk een behoorlijk gewicht kunnen hebben en het viel me op dat de planken er met een kleine koevoet zo waren afgehaald; niet echt supersterk dus. Toch houdt dat kennelijk al 44 jaar... Raadselachtig... Of niet?

Tot slot: ik neem aan dat het raadzaam is om opnieuw smetplanken te plaatsen omdat het een bakstenen muur betreft? Ik heb elders wel vaker gezien dat de steunen van de trapleuning rechtstreeks op de muur waren bevestigd, maar dat waren betonnen muren.

Dank!

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rob smeets

  • #2
  Het is inderdaad raadzaam om in een ouder huis een smetplank te gebruiken omdat de muren onberekenbaar zijn. Zanderig metsel-en stucwerk en vaak kei-harde stenen waardoor de boormachine de gemakkelijkste weg zoekt en gaten vaak daar uitkomen waar je ze niet wilt hebben. Of gemetseld uit Bimsbeton; een afvalproduct van de mijnen met als nadeel dat ze poreus en vrij zacht zijn en er dus moeilijk iets aan te bevestigen is. Door veel spijkers in verschillende richtingen te slaan bleef de smetplank goed vastzitten.
  Tegenwoordig hebben we uitstekende contactlijmen (montagekit) en in combinatie met een paar slagpluggen hoef je je echt geen zorgen te maken dat het zaakje los raakt.
  Misschien is het slim om de smetplanken gewoon af te lakken voor bevestiging en de 'beschadigingen' voor montage van de leuning bij te werken.
   

  System7

  • #3
  Dank! Ik had nog niet stilgestaan bij de mogelijkheid van lijmen. Ik wist ook niet dat gewone montagekit geschikt was voor zulke - af en toe - zware belastingen, maar met voldoende slagpluggen zal het inderdaad wel lukken.

  De smetplanken van te voren lakken is ook geen gek idee, ook al denk ik dat ik ze in dezelfde kleur verf als de muur zodat ze zo min mogelijk opvallen.
   

  Sjaan Smit

  • #4
  Ik vind het ook gewoon mooier staan met smetplank....
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu