Nieuwe Smetplank voor trap

Red

  • #1
Vanwege stuc werkzaamheden heb ik de oude trapleuning met smetplank (plank aan de muur waar de leuningsteunen aan vast zitten) moeten verwijderen. De oude zat met stalen spijkers aan de muur en is nu enigsinds beschadigd (gespleten).


Nu overweeg ik straks een nieuwe smetplank te maken, probleem is alleen dat de oude een kromming heeft in de vorm van de trap zelf.

Nu is zon kromme plank niet zomaar te krijgen en overweeg ik die zelf te maken, maar van welk materiaal?


Ik zou een dikke MDF plaat kunnen kopen en daar met de decoupeerzaag het model van de oude uit kunnen zagen, maar MDF is niet zo sterk om in te schroeven. Dit zou ik kunnen oplossen door inslag moeren te gebruiken waar ik de steunen op vastschroef, of ik zou de steunen door de plaat heen met lange schroeven en pluggen in de muur vast kunnen zetten.

Alternatief is een vuren meubel paneel kopen (gelijmde vuren planken) van voldoende breedte en daar met een decoupeerzaag het model van de smetplank uit zagen.

De oude plank heeft grofweg de maten 270x24x2.2cm, indien ik een plaat had van deze afmeting zou hij er uitgezaagd kunnen worden.


Ideën?
 

Yeki

  • #2
Volgens mij doet de plank niet veel meer dan zijn naam eer aan doen: het smetvrij houden van de muur als je met je handen langs de leuning gaat.

Ik ga ervan uit dat je bevestiging van de leuning dan dieper in de muur zit, of wellicht geschroefd op de smetplank.
Als je de plank toch verft, waarom repareer je 'm dan niet ? Houtlijm/vulmiddel/plamuur. En dan schuren, plamuren/gronden/opschuren en aflakken
 

Coko

  • #3
Ik zou de scheur opvullen met houtlijm, tijdens drogen goed klemmen.
Overtollige lijm wegvegen/ krabben. Eventueel plamuren en schilderen.
 

Red

  • #4
Ik denk dat ik dat eens serieus ga bekijken, want de alternatieven zullen nooit zo goed worden als het origineel en het maken van een nieuwe plank is ook een tijdrovende klus.

Ik denk dat ik hem eerst goed kaal maak. Vervolgens de scheur lijmen met houtlijm en daarna vastschroeven op een plank zodat de boel ongestoort kan drogen. Daarna de plank op een aantal strategische punten met pluggen bevestigen en aflakken.

Wat voor een lijm zou je hier het best voor gebruiken, gewone witte melk hout lijm, of wat anders. Er zal best wat spanning op de voormalige scheur staan.
 

Fiesiekus

  • #5
Poly-urethaan-houtlijm; dat is gele bruislijm. Overigens zou ik 'm tijdens drogen niet vastschroeven. Wel in een (of meer) lijmklem(men) vastzetten, zie Coko's bericht.

(Off the record: vind je een trapleuning zonder zo'n spatbord niet veel mooier?)
 

Red

  • #6
Die lijm ken ik, maar ik gebruik altijd die wittelijm, maar ik denk dat constructie lijm die je bedoeld sterker is.

Je bent zeker bang dat ik de plank aan de plaat vast lijm :D (daar doe ik dan folie tussen)

Mwa smaken verschillen, maar de totale trap bestaat uit 3 muren, 2 stuken van ca 1 meter en een lang stuk van ruim 2 meter. Dat lange stuk is een volle kalkzandsteend, maar de 2 korte stukken zijn twijfelachtige muren. Wanneer ik een smetplank gebruik wordt de kracht van de leuning beter verdeeld en heb ik minder kans dat de boel los komt is mijn idee....
 

renehi

  • #7
De PU-lijm (bruislijm) welke ik heb; heeft als norm D4 (70 kg/cm2), de houtlijm D2 (50 kg/cm2). Nadeel van PU-lijm is dat het het bruist en je het gemorste lijm moet wegschuren, terwijl over het algemeen houtlijm zich makkelijk laat verwijderen met een nat doekje.

Zodra je de schroeven of spijkers weer door de 'breuklijn' heen doet, dan zal de plank kunnen splijten, dus op een andere plek een gaatjes voorboren in de plank en daar de schroef met plug in doen. De PU-lijm zou ik alleen gebruiken voor het aanbrengen van de plank op de muur, lijm aan de muurzijde van de plank aanbrengen en dan vastzetten met schroeven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu