Smalle fundering, brede voet of gewoon net niks :s

Samadhi

 • #1
Een vraag over onze oude fundering.

Onder en rondom onze gehele woning ligt een betonplaat. Onze binnenvloer is ook beton op zand (was vroeger een vloer met houten palen).

Na in de tuin een gehele buitenzijde te hebben omgespit zag ik overal een betonplaat van circa 30 cm dik. Daaronder ligt wit zand (iets met wit zand met water ofzo is mij verteld). De aannemer vond het niet gebruikelijk in deze regio (drenthe). Vervolgens begreep ik dat het normaalgesproken een brede voet moet hebben.

Wat mij ook opviel is dat ik 30 cm onder het maaiveld telkens om de circa 3 meter een baksteen vond tegen de fundering aan. Als ik verder groef onder de steen vond ik niets. Maar het lijkt mij dat die daar met een reden lagen. Iemand een idee? (ook nog een soort verstopte rioolput gevonden).

Mijn tuinieren bracht mij bij één hoek van de woning waar toevallig ook de afwatering van de regenpijp loopt. Daar trof ik wel een brede voet aan. zie foto's van de situatie. Is dit voor de muur of voor de regenpijp?

Ik ben heel benieuwd wat jullie er van vinden en hoe jullie een en ander inschatten. Een vervolgvraag zou bijvoorbeeld zijn of ik in deze situatie een nieuwe buitenmuur kan plaaten. Een andere vervolgvraag of deze fundering niet versterkt moet worden als ik de muren wil ophogen naar 2,60 met een nieuw dak, zo kan ik er nog wel meer bedenken. Ga ik allemaal uitzoeken de komende tijd maar ik ben nieuwschierig en heb vooral wat aanknopingspunten nodig dus ik post het alsvast op het klusforum. hartelijk dank! 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn88

  • #2
  Vraag de bouwtekeningen van de woning op dan kun je zo zien hoe e.e.a is uitgevoerd
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu