Te smalle fundering voor isolatie in spouw

Dewdee

  • #1
Hi allen,

Ik zit met een probleempje waar ik graag jullie mening over wil horen. Nadat de funderingsbalk voor onze uitbouw is gestort bleek dat aan 1 zijde de funderinsbalk te smal is.

Hierdoor is het enkel mogelijk om een kalkzandsteen 10cm + luchtspouw 1cm + gevelsteen 10cm te plaatsen, zie tekening als bijlage (ik hoop dat het duidelijk is ondanks m'n tekenvaardigheden en dat het niet op schaal is)

Op dit moment is enkel nog de kalkzandsteen gemetseld op de funderingsbalk, de rest moet nog worden gemaakt. De situatie in de tekening is hoe het zou worden als we verder gaan. Dus er komt een broodjesvloer op het kalkzandsteen, met daarop goed geïsoleerde HSB wanden.

Echter, omdat er geen isolatie in de spouw van 1cm geplaatst kan worden geplaatst onstaat er een koudebrug en ben ik bang voor vocht en warmteverlies.

Ik zou graag van jullie horen of het misschien toch wenselijk is om bijvoorbeeld die spouw dicht te zetten met PUR, of dat ik de luchtspouw zou moeten laten zoals in de tekening.

Daarnaast zou ik willen weten hoe jullie de DPC folie zouden toepassen in deze situatie.

Screenshot_20220814-233829_PDF Scanner.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Tiho

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je bouwt samen met de buren?
zo ja waarom dan een dubbele muur?
 

Dewdee

  • #3
Hi Boertje,

Nee, de buren aan die zijde doen niet mee. In de oude situatie stak de funderingsbalk naar buiten, waarop een enkelsteens muurtje was gemetseld. Deze hebben wij verlengd en als basis van onze funderingsbalk gebruikt.

De helft van die balk ligt in de tuin van de buurman, maar zij gaan niet verbouwen. Dit betekend dat er dus een buitenlaag moet komen. Aan de andere kant gaan de buren wel verbouwen en aan die kant hebben we het probleem niet, aangezien we daar alleen een binnenmuur hoeven te zetten.

Gr.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
persoonlijk zou ik hier ook kiezen voor enkel een binnenmuur en dan isolatie tegen de buitenzijde aanbrengen

eventueel in combinatie met steenstrips
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Tja, je moet op je eigen perceel blijven. Dat betekent dus dat als je het goed wil doen, de binnenmuur zal verspringen.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

Dewdee

  • #6
@Boertje aha ha dat is natuurlijk ook een idee. Dat zou wel betekenen dat ik dit overal zou moeten doorzetten, maar de spullen zijn al besteld. Welke andere oplossing kan jij nog meer bedenken?

@Mn22 Ja, een inspringing is geen probleem, daar waren we ons gelukkig al van bewust.
 

Dewdee

  • #7
Even out of de box: Is het mogelijk om bijvoorbeeld om stenen over de lengte minder breed te maken. Bijvoorbeeld van 10cm naar 7cm, en deze vervolgens te gebruiken in het onderste gedeelte van de gevelmuur? Op deze manier zou je een kleine strook isolatie kwijt kunnen.

De vraag hierbij is of de muur dan nog constructief sterk genoeg is. Ik ben namelijk wel bakstenen tegen gekomen van 65mm. Ik weet echter niet of deze op dezelfde manier worden verwerkt.

Graag jullie mening.
 

stylish

  • #8
Wat gebeurt er boven? plat dak of zadeldak, zeker niet nog een verdieping, haha... Hoe groot is die uitbouw?

Je luchtspouw is essentieel voor je hsb wand. Het houdt het hout droger.
Houtskeletbouw binnenwand tov van steen moet je beschermen tegen het vocht. In jouw geval zoals vermeld op tekening zou je je hsb wand moeten uitvoeren in bijv. Teak, want ik zie niet of je damp remmende folie toepast. Hout werkt namelijk onder vocht, niet zo zeer onder warmteafwisseling. Je steens buitenmuur zal meer gaan werken tov je hsb wand, vrees ik. Kan je niet een spouw maken, dan je folie, dan isolatie en je hsb wand?! ok, je verliest dan wel ruimte in je uitbouw, maar dan zit je wel comfortabeler in je nieuwe uitbouw straks.
 
Laatst bewerkt:

Dewdee

  • #9
@stylish Ja we gaan zeker met folie werken, de tekening is een versimpelde weergave. De uitbouw is 3x6 meter en het is één bouwlaag.

Vanaf de betonvloer tot aan het plat dak hebben we een spouw van 3cm, zoals de architect bedacht had. De opbouw van de gehele muur is in dit gedeelte als volgt: stucwerk, fermacel, osb18mm, dampremmende folie, glaswol + regelwerk, damopen folie, spouw 3cm, gevelsteen 10cm.

Bij het gedeelte vanaf de betonvloer tot de funderingsbalk (ca. de eerste 45cm) zou je dan dus 1cm spouw hebben. De opbouw voor enkel dit gedeelte is 10cm kalkzandsteen + dpc folie (als z aanbracht vanaf onder de hsb wand), 1cm spouw, 10cm gevelsteen.
 
Laatst bewerkt:

stylish

  • #10
ok, dus 6 meter breed en 3 diep met plat dak? hoogte 2,5 meter? en in die funderingsbalk heb je maar 1 cm qua spouw? wordt er lodorite toegepast tov de vloer en gevelsteen naar buiten? heb je wel een trasraam daar? sorry, ik krijg alleen maar vragen...
 

GmtB

  • #11
Als je met stenen gaat werken kun je toch het binnenblad(binnenmuur) paar cm naar binnen verplaatsen om zo meer ruimte te creëren voor evt. isolatie en dan 2cm spouw. Je verliest dan wel wat ruimte maar het zal toch geïsoleerd moeten worden.

En als je een HSB binnenblad neemt zit je isolatie in de wand zelf en die kun je dan zo dik maken als je zelf wil.

DPC folie(stippeltjeslijn):

1663488650847.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu