Sluipverbruik water?

Ronald78

  • #1
Op een bepaalde plek in huis hoor ik een heel licht geluid van water lopen / stromen. Ook als alle kranen dicht zijn. De wc loopt niet door. Ik heb gemeten dat in 80 minuten zonder water te gebruiken er wel 0,034m³ watergebruik op de teller is bijgekomen. Duidt dit op een lekkage in een leiding (en daarmee de verklaring voor dat geluid van water)?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat zou 34 liter, ofwel 3 volle emmers zijn. Dat is best veel in ruim een uur.
Als je geen lekkage hebt, ook niet in de eventuele kruipruimte, dan naar de inlaatcombinatie(s) kijken.
 

Ronald78

  • #3
Ik heb net ontdekt dat de afvoer van de wasbak op de wc los zit daar waar die de muur in gaat. Als ik de buis dan uit de muur haal, hoor ik duidelijk water lopen. Hoort dit hoorbaar te zijn?
1000028062.jpg



We hebben wel een lekkage / vochtplek. Die is een jaar geleden ontstaan na een periode van regen. En afgelopen maanden is die telkens weer natter geweest nadat het regende en droogde die plek in de zomer ook weer op. Maar de laatste 2-3 weken is die vochtplek erg nat. Het regende ook wel veel. Alleen is die vochtplek wel een paar meter boven dat wasbakje gelegen. Ik hou rekening met toeval, maar zolang ik dat lopend water niet kan verklaren hou ik nog alle opties open...

Klopt mijn volgende gedachte: als ik de hoofdkraan van het water dicht draai en op het laagste punt de kraan openzet loopt de waterleiding leeg. Als ik dan geen water meer hoor uit die afvoer bij de wc, bevestigt dat een lekkende waterleiding?
 

Ronald78

  • #4
Wat is trouwens een inlaatcombinatie?

Ik weet niet of ik het hier mag plaatsen, maar een link naar een kort filmpje met geluid ter verduidelijking: https://files.fm/u/2f9nukpksc
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Een inlaatcombinatie vindt je op plekken waar water wordt verwarmd en uit moet kunnen zetten als het warm wordt, dus meestal bij je verwarming of boiler.
 

Ronald78

  • #7
Begrijp ik het goed dat door opwarming door de cv ketel water uit dat gesloten systeem weg moet kunnen? Het geluid uit het gelinkte filmpje van hierboven, past dat bij dat proces? De druk in mijn verwarmingssysteem is prima, heb ik net gecheckt.
 

ADDave

  • #8
Een inlaatcombinatie heeft niks met je cv-systeem te maken. Hij hoort in de koudwaterleiding vlakbij de cv-ketel of boiler te zitten. Deze zit ook op het riool aangesloten. Als hij lekt dan zie je dat al vrij snel.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dit geluid past niet bij een goed functionerende inlaatcombinatie.
Wel past het bij een defecte.
Dan zou er vlakbij of een verdieping hoger een cv of boiler moeten hangen.

Het zou fijn zijn als dat het is, want meestal kan je er goed bij en vervangen is niet heel lastig.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
0,034m³ in 80 minuten is trouwens 0,612m³ per dag of 223m³ per jaar. Dat is meer dan het gemiddelde verbruik van een 4-persoons huishouden!

Als dit al langer speelt dan moet je het dus zeker ook aan je waterrekening kunnen zien. Zorg dat je het snel vindt en oplost, zet desnoods in de tussentijd de hoofdkraan dicht als je even geen water verbruikt, want je spoelt nu wel erg veel drinkwater letterlijk door de afvoer.
 

Ronald78

  • #11
Waar kan ik die inlaatcombinatie vinden? De ketel hangt overigens op de 2e verdieping. Het geluid hoor ik op de begane grond.
 

Kaajee

  • #12
Bij je cv ketel of bij een andere warmwater voorziening, bijvoorbeeld een boiler in je keuken. Als je op het linkje klikt, zie je een aantal voorbeelden (en ook uitleg trouwens). Ook staat er een paar filmpjes waar het meer dan duidelijk moet worden.
En anders eens een paar fotootjes plaatsen.

En anders deze link even checken
 

Ronald78

  • #13
Zo ziet het er bij mij uit. De ombouw verwijderen is nogal een handigheid die ik niet bezit. Kan je hier iets uit opmaken?

20231227_073121.jpg
 

Kaajee

  • #14
20231227_073121.jpg


Bij het rode zit je (afvoer) van de inlaatcombinatie, maar de inlaatcombinatie zelf is niet te zien, ook niet echt of hij daar dus zou "lekken". Maar daar zou je dus eventueel iets kunnen ontdekken. Alsnrdeliejk constant water uitstroomt zit het probleem wellicht daar. Maar dan zal wel toch ombouw er toch af moeten waarschijnlijk.
Maar je kunt ook eerst elders proberen het lek boven water te krijgen.
 

Ronald78

  • #15
Bedankt ga ik als ik na werk thuis ben naar kijken.

Even over mijn beginvraag: 0,034m³ verbruik wakker er 80 minuten geen water is gepakt, hoort dus niet? Dan zou de teller dus hetzelfde moeten aangeven na 80 minuten?
 

Ronald78

  • #16
(wakker = water)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
Dat hoort zeker niet, als je geen water verbruikt zou de meter vrijwel stil moeten staan. Met een boiler zou je een klein beetje waterverbruik kunnen hebben, via de inlaatcombinatie kan er wat water weglopen bij opwarmen, daar komt natuurlijk weer een klein beetje vers water voor in de plaats als de boiler zou afkoelen. Hier thuis is het verbruik daadwerkelijk gewoon 0,000m³ na een nacht slapen.

Jouw verbruik is echt extreem hoog.
 

Ronald78

  • #18
Bedankt. Zij er nog andere verklaringen voor het geluid zoals in dat filmpje? Of kan dat alleen een lekkende inlaatcombinatie zijn? In dat geval bel ik vandaag nog de onderhoudsmonteur.

De ketel is een paar maanden terug nog onderhouden. Ik neem aan dat het toen zichtbaar geweest moet zijn voor de monteur?

Ik denk ook dat ik het water geluid pas sinds een week of 2-3 hoor.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #19
Weet je zeker dat je niet niet bijvoorbeeld een wc doorgetrokken had in die 80 minuten toen je bij de meter ging kijken? Het vullen van het reservoir kan dan ook meegeteld zijn.

Probeer nog eens als je zeker weet dat er niets water vraagt de meterstand Bij te houden. De hoeveelheid lijkt veel te veeel te zijn wat ongemerkt kan weglekken.
 

ADDave

  • #20
Ronald78 schreef:
Bedankt. Zij er nog andere verklaringen voor het geluid zoals in dat filmpje?
Zit de regenwaterafvoer toevallig aangesloten op de riolering? Vaak bij wat oudere huizen is dit zo, bij nieuwere woningen is het gesplitst. Dan is het geluid op het filmpje niet vreemd namelijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu