Sloopvraag schoorsteen

Dabrock99

  • #1
Ik zit met een lekker probleem.

Zomer 2010 dak gerenoveerd, schoorsteen gecontroleerd en die waas prima.

Najaar 2010 houtkachel laten plaatsen. Schoorsteenpijp weghalen was ons een te grote ingreep en hij zat ook niet in de weg. De kachelboer heeft daarom een flexibele buis door het schoorsteenkanaal getrokken. Binnenshuis is dat allemaal prima gelukt. Op de bovenverdieping loopt de pijp een beetje scheef; dit is opgemetseld met kalkzandstenen.

Buitenshuis begon de ellende. De schoorsteen bleek twee pijpjes ca. 80mm asbest te bevatten. Daaromheen is cement gestort; ik vermoed beton, want daar was de vorige eigenaar verzot op. De kachelboer kon dit niet loskrijgen.

Ze waren overigens niet bang voor asbest, omdat ze, met hun 60+, meenden dat ze na de incubatietijd van 30 jaar toch al dood waren, maar dat terzijde. Zegt wel iets over het 'professionele' karakter van de heren...

Ze hebben - in overleg met mij - de flexibele buis onderop een van de asbestpijpen bevestigd. Wél brandveilig. De kachel trok ook goed genoeg.

Najaar 2011 de schoorsteenveger laten komen. Die vond 'm erg vies en raadde ons ten sterkste af om zo door te stoken. Groot brandgevaar, vooral vanwege te nauwe uitgang (van 100mm flexibel naar 80mm vaste asbestpijp).

We hebben sindsdien niet meer op de kachel gestookt. Ik wil dit voorjaar een oplossing maken. Goed masker op. Boel nat houden. Maar wat is een slimme werkwijze? Wie heeft tips? De schoorsteen is ca. 1m hoog en staat op een houten stoel, die rust op een doorgemetselde interne schoorsteen.

Mogelijkheden die ik kan verzinnen:

1. rondom de asbestpijp gaten boren met een boorhamer en toch een groter gat breken. Of dat lukt? Denk het niet.

2. Hele schoorsteen wegbreken. Maar hoe hou ik de boel rondom heel?
- De pannen zijn gebakken en vrij kwetsbaar voor vallend gesteente. Ik kan een deel pannen verwijderen.
- Met een kango tril ik misschien van alles en nog wat stuk binnenshuis.
- Met een flex kan ik steen voor steen en blokje voor blokje wegslijpen. Heel veel werk.
- Andere manieren?

Na sloop kan een metselaar 'm voor met herbouwen en goed aansluiten.

Zie foto's (let niet op andere dingen, het is een oudere foto).

Hopelijk zijn jullie slimmer dan ik...





 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De eerste stap is het controleren bij de gemeente of je hem zelf mag verwijderen. Mag dat niet, dan moet je eerst een asbestinventarisatierapport laten maken. Dat is nodig voor de vergunning voor het slopen en voor het verwijderen.

Zelf weghalen is een lastige klus. Het werken op een dak vereist goede veiligheidsvoorzieningen.
 

StefanD

  • #3
Met een hijskraan er af tillen? Als de top van de schoorsteen min of meer los staat moet je er een paar hijsbanden onder kunnen krijgen en het geheel dan optillen.
 

Ralph

  • #4
Die schoorsteenveger niet weer laten komen maar neem een andere schoorsteenveger.
Schoorsteenvegers zijn er om juist die dingen schoon te vegen, en die van jou zegt doodleuk dat ie smerig is. Wat dacht hij dan dat het schoon hoort te blijven?

Daarnaast ligt het ook aan het stookgedrag. Wat verbrand je voor hout? Is het te nat of afvalhout van pallets e.d.

Dus direkt gaan hakken zou ik eerst eens niet doen. De schoorsteen trekt goed en kennelijk heeft het goed gewerkt altijd.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Een schoorsteenveger mag niet eens een schoorsteen vegen waar astbest inzit. logies dat er een hoop troep in zit als er om de asbestbuis beton gestort is. misschien kun je door tegen de buis aan te tikken horen of de gehele buis omstort is, of alleen het bovenste stukje. als het massief klinkt wordt het een hele klus met een boorhamer ,wil je dat toch proberen dan eerst de asbestbuis in de lengte doorslaan, zodat het materiaal als je er wat tussen slaat weg kan komen .dan wil het vaak wel knappen.ook zou je bv een betonboorbedrijf een groter gat om de buis kunnen laten boren, maar dan moet er waarschijnlijk een hoogwerker bij.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #6
Beetje kort door de bocht Ralph.
Ten eerste mag hij dit niet en ten tweede wijst hij de TS op een gevaarlijke situatie in de vorm van een vernauwing.
 

Dabrock99

  • #7
Dank alweer voor de snelle reacties. Wat een forum is dit toch!

@Ralph: zo'n veger is idd niet meteen onafhankelijk. Bovendien installeren ze zelf ook kachels. Maar de vernauwing van 100 naar 80mm baart mij wel zorgen en er ligt een meisje van 1,5 jaar boven te slapen als wij beneden stoken. Ik wil dat dus beslist goed hebben.

Mijn stookgedrag is niet best geweest. Wel droog, maar soms wat verf er op en verder veel kaal bouwhout, grenen latten etc. Dus dat het vies was, was wel logisch. Maar gaandeweg merkten wij zelf ook dat de trek minder was dan gedacht. Ik had destijds niet akkoord moeten gaan, maar wilde zelf iets te graag horen dat het zo wel kon...

Punt is dus nu vooral: hoe krijg ik het klaar.

@Anderen:
Ik heb het hele dak van buiten na-geïsoleerd en ben niet zo bang er af te vallen. Het hoge deel is nogal vlak, en zeker als de pannen er deels af zijn, heb je goede grip.

De veger heeft niet in het asbest geveegd. Zijn veegstuk paste er ook niet in, zei hij. Het pijpje is recht, dus het had heus gekund, maar ik snap dat hij weigerde.

Als ik sloop, komt er exact dezelfde schoorsteen weer op. Vind ik belangrijk voor originaliteit van de woning. Die twee pijpjes zijn qua hoeveelheid volgens mij niet vergunningsplichtig. Ik neig er naar om hier geen gemeente bij te halen. De schoorsteen staat er een dag later bij wijze van spreken weer in dezelfde vorm op.

Tip om te testen hoe massief het is zal ik gebruiken. Kapotbreken asbestbuis idem. Goede bescherming (masker en pak) dan zeker belangrijk, lijkt me.

Hijskraan is het overwegen waard, maar hoe voorkom je dat alles kapot scheurt en dat die bak beton op je dak valt? Als noodgreep lijkt zo'n betonboorder met hoogwerker me dan veiliger. Ik heb eerder zaken gedaan met een bedrijf dat een betonvloertje bij me wegflexte. Die kan ik vragen.
 

Ralph

  • #8
Mwah, ik zie dat het een normaal voor die tijd schoorsteentje is met gresbuisen als eindstuk. Dat soort schoorstenen hebben altijd prima gewerkt voor zo'n 100jaar en nu is het niet meer goed ineens?
Daarnaast gaf TS ook al aan dat het kannaaltje trok als een tierelier.

Kom op zeg, een schoorsteenveger die je verteld dat de schoorsteen vies is, en je verteld dat dat niet normaal is.............zijn broer zal wel metselaar misschien :)

TS gaf trouwens nog steeds niet aan wat hij verstookt.
 

Ralph

  • #9
Hm TS was me net voor....... maarre er zal geen betonboorder op gaan en daar een kernboring doen. Installatie krijg je nergens op vast en uit de lossen hand boren op die hoogte.......denk et niet.
 

Dabrock99

  • #10
@Ralph.

Dit stelt me voor een dilemma. Oplossingen zijn lastig, en misschien bestaat het probleem maar half en is het opgelost door een beetje schoner te stoken en regelmatig te vegen?

Een idee is om een onafhankelijke kenner er eens goed naar te laten kijken. Voor ik behangen met zwaar gereedschap op het dak ga staan...
 

Ralph

  • #11
Lijkt mij een goed plan idd, en vertel ook je stookgedrag erbij.

Mocht dan nog blijken dat iets in de installatie niet klopt kan je altijd nog daar naar handelen. Maar als het in goede staat is en niet lek of dat er stenen los liggen, is het kanaal eigelijk goed daar waar het voor bedoeld is.

Ik weet niet wat voor in haard je er onder hebt gezet maar mogelijk gaat het daar al mis, te grote capaciteit op een te nauw kanaal. Of te weing zuurstof toevoer en natuurlijk verkeerd hout. Al met al dingen die de staat van een kanaal beinvloeden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik heb zelf ook een schoorsteen met pijp verwijderd (tot m'n verbazing mocht ik dit zelf van de gemeente). Met een breekhamer per laag de stenen weghalen. Ze gingen vanzelf los van de pijp, daar hoeft de hamer niet tussen gezet te worden. Ik heb de stenen op een dakkapel gelegd, en vandaar met een emmer aan een touw naar beneden laten zakken, waar iemand anders ze in een kuubpuinzak kiepte. Het slopen dus in m'n eentje gedaan, maar met twee is een stuk handiger. Die stenen op het dak laten liggen moet je erg voorzichtig mee zijn vanwege het gewicht.

Ik had naast de schoorsteen een stevig houten platform gemaakt wat afsteunde op het dak. Daar kan je redelijk veilig op werken, en voorkomt dat er puin op het dak valt. Er is maar 1 steen naar beneden gerold (op mn fiets :( )

Ga het niet doen zonder vergunning. Je loopt een groot risico dat je (achteraf) strafrechtelijk aangepakt wordt. Je veroorzaakt gezondheidsrisico's als je de pijp breekt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu