Lekkage schoorsteen

Harm80

  • #1
hoi allemaal,

drie jaar geleden hebben wij door een lokaal bedrijf ons dak laten vernieuwen: alle pannen en tengels en panlatten zijn toen vervangen, en er is een dak folie toegevoegd. Het lekte toen bij de schoorsteen, en de aannemer heeft toen gedeeltelijk lood vervangen. Maar nu, 3 jaar later, lekt het daar weer (of nog steeds), aan de binnenkant van het dakbeschot, precies waar de plank van het schuine dakbeschot tegen de wand van de gemetselde schoorsteen zit. Het gaat om een schoorsteen gemetseld in halfsteensverband, die door een schuin / stijl dak steekt waarbij het dakbeschot uit houten planken bestaat met vochtschade uit het verleden. Het huis dateert uit 1926.

Nu is het niet zo dat het water naar binnen stroomt, maar er zit wel een flinke vochtplek op het hout dat de schoorsteen raakt. Het is al het tweede vochtprobleem nadat het dak is vervangen, het eerste probleem was bij een dakkapel waar niet goed afgesloten was met lood, dat heb ik zelf verholpen. Ik merk dit probleem nu pas op, 3 jaar na het vervangen van het pannendak, omdat het dakbeschot bij de schoorsteen was afgetimmerd. Die aftimmering heb ik verwijderd omdat ik na een andere lekkage bij een dakkapel wantrouwend werd.

Ik ben dus wat wantrouwend geworden over de uitvoer: deze lijkt niet overal secuur en volledig. Nu heb ik de aannemer toch maar opgebeld voor een controle, hoewel dat inmiddels de vierde keer wordt dat hij naar de schoorsteen gaat kijken. Ik vertelde hem dat het lood aan de bovenkant van de schoorsteen niet is vervangen, waarop hij antwoordde dat dat ook niet kon. Ik was verbaasd, want ik ben van mening dat dat altijd moet kunnen. Ik ben een amateur klusser, maar ben naar eigen zeggen wel eigenwijs en handig en heb zelf wat eenvoudig metselwerk uitgevoerd dat er naar mijn mening goed uitziet, inclusief rollaag met wapening en mooi voegwerk met mortel die goed bij de oude originele kalkmortel past. Ik opperde dus dat je de lintvoeg waar het lood in zit weg kunt slijpen en nieuw lood in kunt voegen. De aannemer vertelde dat je nooit te veel moest vervangen aan een oude schoorsteen om lekkages niet in de hand te werken en dat in dit geval je ook geen nieuw lood kunt plaatsen. Na wat nadenken begreep ik wat hij bedoelde: aan de binnenkant van de schoorsteen wil hij het lood omhoog vouwen, en dat gaat niet als je 1 open voeg hebt. Dan moest de schoorsteen afgebroken worden en opnieuw opgemetseld, als enige optie, vertelde hij. Daarom liet hij het oude lood, wat er naar mijn mening slecht en dus en beschadigd uitziet, op zitten.

Ik ben na het gesprek gaan nadenken en misschien heb ik het helemaal fout, maar ik zou als amateur klusser denken: het kan wel, zonder de hele schoorsteen te vervangen: je boort alle voegen rondom 1 laag stenen boven het ingevoegde lood uit. Daar heb ik ervaring mee, met een beetje geduld en voorzichtigheid kun je zo een paar voegen rondom de te verwijderen stenen boren met boorhamer. Het zijn vrij zachte voegen dus die paar stenen heb je zo los. Omdat je maar 1 wand / zijde van de 4 zijden doet, moet dat volgens mij zonder grote risicos kunnen. (?) Vervolgens leg je de loodslap op de bovenkant van de rij stenen onder de rij verwijderde stenen, met een vouw omhoog aan binnenkant schoorsteen. Daarna metsel je de verwijderde stenen weer in en is het klaar.

Wat zeggen jullie? Ik ben geen deskundige, maar twijfel dus of mijn aannemer zich niet veel te makkelijk er van afmaakt, met als gevolg dat ik nu al een tweede lekkage heb... Of heeft hij een goed punt en denk ik er te gemakkelijk over?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Dit is beoordeling van het werk van derden en daar is het forum niet voor bedoeld.

Verder is het in de praktijk vaak lastig om een lekkage aan een schoorsteen op te lossen. De praktijk is weerbarstiger dan het zo op het eerste gezicht lijkt. Het is niet even een paar voegen uitboren en een paar stenen terugplaatsen. Dat zijn rotklussen, waarbij het altijd tegen zit.

Kortom, reparaties zijn vaak tijdrovend en daarmee duur. Daar komt bij dat het vaak nog maar zeer de vraag is of de lekkage ook echt opgelost is. Dat is de reden waarom de meeste aannemers niet zitten te wachten op dit soort klussen. Veel kans op gezeur met de klant, ook al doe je nog zo je best.

Je doet er verstandig aan om te overwegen de schoorsteen opnieuw op te metselen. Dan weet je zeker dat het goed komt en is alles weer nieuw.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu