Sleutel kan niet langs kerntrekbeveiliging

Niek90

  • #1
Hopelijk kan iemand mij helpen?

Ik heb twee cilinders van DOM, specifiek DOM ix TwinStar. Ik heb ze beiden in een deur zitten met een ander veiligheidsbeslag maar beide SKG ***. Ik heb het probleem met deze combinatie dat ik de sleutel niet in de cilinder krijg aan de zijde waar het schild zit met kerntrekbeveiliging. Dit komt door de uitlijning. Zoals op de foto's te zien zit het gat van de sleutel net verborgen of direct tegen de bovenzijde van het schild aan. Wellicht komt het doordat het een iets dikkere sleutel is? Ik kan in elk geval in de documentatie van DOM niks hierover terugvinden. Gezien kentrekbeveiliging de standaard is vraag ik me af wat er fout gaat en wat ik hieraan kan doen.

20230602_170136.jpg 20230602_155710.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Zit je cilinder wel recht door de deur?
Meestal moet je daar het probleem zoeken.
 

Niek90

  • #3
Dankje voor je aanvulling. Ik heb het voor de zekerheid even gecheckt. Hoe de cilinder in de deur zit maakt uiteindelijk vrij weinig uit. Er is geen ruimte in het veiligheidsbeslag om de cilinder iets omhoog te plaatsen. Zie daarvoor de foto.

Het valt me tevens op dat het sleutelgat in de cilinder zelf niet in het midden zit terwijl de opening in het schild wel in het midden zit. Als ik naar een traditionele cilinder kijk i.p.v. keersleutel dan is deze wel in het midden. Wellicht heeft een keersleutel een ander soort schild nodig?

20230602_184411.jpg 20230602_184533.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Ik zou ermee teruggaan naar de leverancier.
 

Niek90

  • #5
Met de cilinder of het deurbeslag?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Niek90 schreef:
Hoe de cilinder in de deur zit maakt uiteindelijk vrij weinig uit. Er is geen ruimte in het veiligheidsbeslag om de cilinder iets omhoog te plaatsen. Zie daarvoor de foto.
Als je de cilinder in het bouwbeslag steekt kun je dan de cilinder niet iets met de knop op en neer bewegen en zonder dat het bouwbeslag op de deur zit de sleutel dan wel in de cilinder steken?

Ik ben eerder bij een soortgelijke klacht geweest waarbij men opmerkte dat als men de schroeven van het bouwbeslag strak aandraaide de cilinder niet meer te draaien was.
Ter plekke bleek dat daar had de monteur/timmerman een dubbele fout gemaakt.
Als 1e had hij het slot niet precies in het midden van de deur geplaatst waardoor de cilinder aan de buitenkant tegen de kerntrekbeveiliging kwam.
Daarnaast had hij de uitsparing voor de cilinder binnen en buiten niet op exact dezelfde hoogte geplaatst waardoor de cilinder scheef in het slot zat, op die basis had men ook het bouwbeslag gemonteerd waardoor dit binnen en buiten ook op een verschillende hoogte zat en de sleutel maar moeilijk paste en de cilinder zwaar draaide.
Uiteindelijk het slot 2mm naar binnen geplaatst, het cilindergat recht door de deur gemaakt, de gaten voor het bouwbeslag iets opgeruimd zodat die ook op dezelfde hoogte kwamen en toen werkte alles zoals het hoorde.
 

Niek90

  • #7
Dankjewel Gerrit voor je aanvulling.

Voor iedereen die geïnteresseerd is, ik heb inmiddels meer informatie en het is niet om blij van te worden.

Door de fabrikant (DOM) ben ik geïnformeerd dat het een bekend probleem is. Zij geven aan dat de uitlijning van de sleutel gleuf bij de meeste van hun keersleutel cilinders niet is uitgelijnd in het midden en dat dit kan zorgen voor problemen bij het toepassen van veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging. Gezien de cilinder zelf SKG *** gekeurd is en reeds beschikt over kerntrekbeveiliging is beslag met een schild volgens hen overbodig. Ze gaven aan dat er ook beslag incl. schild was wat wel paste maar konden me niet verwijzen naar merken of winkels die het verkochten.

Wat me eigenlijk het meest verbaasde was dat de informatie over de uitlijning en onmogelijke combinatie met een schild niet in hun documentatie of website was vermeld. Ik heb hem dit verteld en zij gaven aan dat "de consument en leverancier dit horen te weten".

Ik heb ter zekerheid nog gebeld met de product specialist van de groothandel die mij de cilinder heeft geleverd en een andere groothandel die ook DOM en beslag levert. Zij gaven mij beiden aan hier ook nooit van gehoord te hebben. Op hun sites staan ook adviezen dat SKG *** beslag met schild en de cilinder gewoon moet passen, maar helaas.

Ik zal nu helaas nieuw beslag moeten kopen gezien de cilinders duurder zijn. Als ik dit van te voren had geweten had ik nooit de cilinders van DOM gekocht. Met ruim €500 euro voor 2 cilinders is dit geen grap.

Dus let op!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu